‘Mijn dochter wil geen beha aan, moet ik het verplichten?’

07.09.2021 10:44
topstory dilemma beha Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Famke (43) is getrouwd met Floris (45) en moeder van Ella (11), Sonja (9) en Mieke (6).

“Mijn oudste dochter Ella ziet eruit als een puber van vijftien, maar zit in groep 8, speelt met poppen en geeft niets om haar uiterlijk. Ze klimt het liefst in bomen, en ravot met de jongens uit haar klas. Ik vind het heerlijk hoe ze kind blijft. Alleen, dat is niet hoe de mensen op straat naar haar kijken.
 

Beha

Ella’s lichaam ontwikkelde zich al vanaf groep 5, en inmiddels heeft ze een volwaardige cupmaat. Niets wat haar belemmert gewoon in de T-shirts te springen die ze altijd al droeg, waarin haar borsten zich duidelijk aftekenen. Ik vind het nodig dat ze een beha draagt. Want zij is zich misschien niet bewust van haar vrouwelijke vormen, de buitenwereld is dat wél.

Ella wil er niets van weten. Beha’s vindt ze voor moeders en zelfs de plastrons die ik voor haar koop – ‘Kijk hoe leuk, het is gewoon een kort hemdje’ – vind ze niet lekker zitten. ‘Trek dan in elk geval een hemdje aan onder je kleding’, zeg ik elke dag. Waarna ze tegensputterend luistert, maar de volgende dag gewoon weer met dansende borsten naar beneden komt huppelen.
 

Lees ook
‘Mijn dochter mag niet omgaan met haar beste vriendinnetje, moet ik de moeder benaderen?’ >

 

Keurslijf

Het is natuurlijk aandoenlijk, en ik wil haar niet in een keurslijf duwen. Maar er lopen nu eenmaal gekken rond, vanaf een bepaald moment kan bepaalde kleding gewoon niet meer zonder er iets onder te dragen. Op school krijgt ze er naar eigen zeggen geen opmerkingen over. En thuis kennen we geen schaamte, we gaan heel vrij om met naakt. Ik begrijp haar onschuld dus volledig, maar ik maak me er wel zorgen over. Moet ik mijn dochter verplichten een beha te dragen?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.