Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Famke (43) is getrouwd met Floris (45) en moeder van Ella (11), Sonja (9) en Mieke (6).
“Mijn oudste dochter Ella ziet eruit als een puber van vijftien, maar zit in groep 8, speelt met poppen en geeft niets om haar uiterlijk. Ze klimt het liefst in bomen, en ravot met de jongens uit haar klas. Ik vind het heerlijk hoe ze kind blijft. Alleen, dat is niet hoe de mensen op straat naar haar kijken.
Lees verder onder de advertentie
Beha
Ella’s lichaam ontwikkelde zich al vanaf groep 5, en inmiddels heeft ze een volwaardige cupmaat. Niets wat haar belemmert gewoon in de T-shirts te springen die ze altijd al droeg, waarin haar borsten zich duidelijk aftekenen. Ik vind het nodig dat ze een beha draagt. Want zij is zich misschien niet bewust van haar vrouwelijke vormen, de buitenwereld is dat wél.
Lees verder onder de advertentie
Ella wil er niets van weten. Beha’s vindt ze voor moeders en zelfs de plastrons die ik voor haar koop – ‘Kijk hoe leuk, het is gewoon een kort hemdje’ – vind ze niet lekker zitten. ‘Trek dan in elk geval een hemdje aan onder je kleding’, zeg ik elke dag. Waarna ze tegensputterend luistert, maar de volgende dag gewoon weer met dansende borsten naar beneden komt huppelen.
Het is natuurlijk aandoenlijk, en ik wil haar niet in een keurslijf duwen. Maar er lopen nu eenmaal gekken rond, vanaf een bepaald moment kan bepaalde kleding gewoon niet meer zonder er iets onder te dragen. Op school krijgt ze er naar eigen zeggen geen opmerkingen over. En thuis kennen we geen schaamte, we gaan heel vrij om met naakt. Ik begrijp haar onschuld dus volledig, maar ik maak me er wel zorgen over. Moet ik mijn dochter verplichten een beha te dragen?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.