Djoeke ging vreemd met haar racefietsmaatje: ‘Mijn eigen vriend was niet van zijn stretcher te sleuren’

08.08.2021 11:23
verliefd op een schoolpleinvader schuur zoen Beeld: Shutterstock

Djoeke (33) combineerde een gezinsvakantie met haar wielrentraining – en een affaire met een rijder uit haar peloton.

“Tijdens onze gezinsvakanties gaat altijd mijn beste maatje mee: mijn racefiets. De kinderen van zes en vier weten niet beter, en mijn vriend vindt het wel rustig, elke vakantiedag een paar uur voor zichzelf, terwijl ik rijd. Meestal is dat in de ochtend, voordat de kinderen wakker worden. Dan start mijn vriend rustig met ze op, en ben ik weer thuis tegen de tijd dat ze zijn aangekleed. Prima geregeld: als we thuis zijn, neem ik het grootste deel van de zorg voor mijn rekening.

Voordat ik kinderen kreeg, reed ik grote ritten. Over de Col de Tourmalet. Alpe d’Huez. Wielerrondes in Nederland en België. Toen mijn jongste dochter anderhalf was, voelde ik me fit genoeg dat niveau weer op te pakken. Dus reed ik sindsdien elk weekend honderdtwintig kilometer, en wanneer het langer licht was ’s avonds, doordeweeks nog een keertje.

Bier en afhaalbami

Mijn vriend vond het wel sexy, een sportieve vrouw, maar deelde mijn hobby niet. Hij dronk liever bier met vrienden, en hing bij voorkeur elke avond op de bank. Wanneer het zijn beurt was om te koken, werd het altijd afhaalbami. Zo was hij niet, toen we elkaar leerden kennen. Maar waar ik mijn actieve levensstijl onverminderd voortzette toen we eenmaal samen waren, verslonsde hij steeds meer: hij werd ronduit saai en ongezond. Al mijn initiatief tot samen leuke dingen doen ten spijt: hij was niet van de bank af te krijgen.

Niet van de stretcher te sleuren

Ik fietste met een vast clubje, mannen en vrouwen door elkaar. Eén van die mannen was Mano. Vorige zomer besloten we met z’n allen naar dezelfde camping te gaan. Iedereen zijn gezin mee en zijn eigen gedoetje, maar wij wel ’s ochtends samen fietsen.

Elke dag verliep hetzelfde: zodra ik terugkwam bij de tent en de kinderen hun eerste croissant achter hun kiezen hadden, was mijn vriend de rest van de dag niet meer van stretcher te sleuren. Dus speelde ik met Mano – overigens de enige single in ons gezelschap – en onze kinderen in het zwembad. Reed met hem naar het dorpje voor boodschappen. En ja: belandde ik uiteindelijk met hém tussen het riet, waar we na zo’n middag boodschappen doen stiekem samen een flesje wijn dronken.

Lees ook:
‘Tijdens de vakantie met mijn gezin, werd ik verliefd op een andere man’ >

Samen spinnen

Dit was nou ook weer niet de bedoeling. Hoe recalcitrant ik me ook voelde door het saaie gedrag van mijn vriend; vreemdgaan vind ik niet oké. Dus biechtte ik het die avond meteen op aan mijn vriend. Die ontploft, verwachtte ik, maar in plaats daarvan zei hij: ‘Ja, die zag ik wel aankomen.’

Eindelijk voerden we een goed gesprek. Over zijn luie gedrag in mijn ogen, en mijn overdreven fanatisme in de zijne. Hij vertelde dat hij zich een beetje geïntimideerd voelde door mijn actieve levensstijl, en als reactie daarop tot alleen maar nog minder in staat was. De rest van de vakantie verliep wat lauwtjes, al hield ik het contact met Mano wel op afstand. Die baalde, op zijn beurt – een beetje verliefd.

Eenmaal thuis heb ik het fietsen op een lager pitje gezet. In plaats daarvan ga ik een uurtje spinnen; kost veel minder tijd en kan ook prima in mijn eentje. Mijn vriend gaat weleens met me mee, of werkt zijn eigen programma af in de fitnessruimte. Mijn slippertje was nodig om allebei weer eens kritisch te kijken naar onze relatie en wensen. Ik ben er niet trots op, maar heb er geen spijt van. Al was het deze zomer wel een stuk saaier fietsen, in mijn eentje.”