Wes is vader van vier: ‘Ze hoeven geen kopietjes van hun ouders te worden’

08.06.2023 07:22
Kek Papa Wes samengesteld gezin Beeld: privé

Wes Linders (46) is getrouwd met Rianne (41) en vader van Lieke (18), Thijs (17), Vince (5) en Manou (3).

Romantisch

“Vroeger zag ik een romantisch beeld voor me van een tafel vol kinderen en kleinkinderen. Toch zat een groot gezin niet in de planning. Mijn oudste zoon en dochter kreeg ik tijdens mijn eerste huwelijk, twee kinderen vonden we genoeg. Na mijn scheiding kwam ik Rianne tegen. Zij was zo leuk met mijn kinderen en had een sterke kinderwens. Dat wilde ik haar niet ontzeggen.”

Take it easy

“Leeftijd en ervaring maken toch wel een verschil in het vaderschap. Bij Lieke en Thijs was ik jonger en vroeg ik me vaker af of ik het allemaal wel goed deed. Nu ben ik wat relaxter en geniet ik meer van het moment in plaats van me druk te maken over morgen. Inmiddels weet ik namelijk maar al te goed dat het cliché waar is: kinderen worden veel te snel groot.”

Kek Papa Wes samengesteld gezin

Unieke mix

“Mijn kinderen zijn allemaal anders, dat mengelmoesje blijft een wonder van de natuur. Vince lijkt het meest op mij. Qua uiterlijk zie ik mijn jongere zelf in hem terug, maar ook wat karakter betreft lijken we op elkaar. Hij is net als ik creatief en gevoelig. Grappig: mijn kinderen zijn (bijna) allemaal blond, maar Manou was de grote verrassing met haar rode haar. Heeft ze van mijn moeders kant.”

Lees ook – Moeder Maike: ‘Zó ziet een vakantie van een samengesteld gezin eruit’ >

Fijn moment

“Ik kan enorm genieten van een-op-een-momenten met mijn kinderen, bijvoorbeeld samen een puzzel maken of een ijsje halen. Maar ook als we met z’n allen samen zijn ben ik blij. Rianne en ik zijn nogal van de impulsieve acties: spontaan een tas inpakken en naar het strand rijden. Zo leuk om dan die verraste snoetjes te zien.”

“Soms staan de jongsten samen te keuvelen en gaan ze helemaal op in een rollenspel. Dan luister ik stiekem mee en moet ik zo hard om ze lachen. Vooral als ze moeilijke woorden proberen uit te spreken en die dan helemaal verhaspelen.”

Even slikken

“Consequent zijn vind ik de grootste uitdaging van het vaderschap. Ik ben geneigd om snel toe te geven – toch maar dat snoepje toestaan – om de lieve vrede te bewaren, terwijl voet bij stuk houden soms beter is, want geef ze één vinger… Ook lastig was het dat Vince en Manou er eerst moeite mee hadden als Lieke en Thijs weer naar hun moeder gingen. Dat begrepen ze niet. Op zulke momenten baalde ik dat we niet één gezin zijn. Dat blijft een struggle als gescheiden vader.”

Zo heurt het

“We willen onze kinderen normen en waarden bijbrengen: hoe ze mensen begroeten en er afscheid van nemen, dat ze geen rotzooi op straat gooien. Vanzelfsprekend, maar wel belangrijk. En ik wil ze de ruimte geven om hun eigen identiteit te ontwikkelen. Ze hoeven geen kopietjes van hun ouders te worden.”

Kek Papa Wes samengesteld gezin

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.