Bas werd vader in coronatijd: ‘Het gevoel verloren tijd te willen inhalen overheerst nog steeds’

18.05.2023 06:57
Kek Papa Bas verloren tijd inhalen Beeld: privé

Bas de Greef (38) is getrouwd met Ellen (36) en vader van Hannah (3).

Awesome

“Voordat ik Ellen acht jaar geleden ontmoette dacht ik nooit na over vader worden. Maar met haar voelde het goed en het besluit om ervoor te gaan kwam echt van ons samen. Tijdens onze laatste grote reis, een trip langs de Amerikaanse westkust, voelde Ellen zich ‘anders’ en daarom deed ze een test. Op die hotelkamer in Arizona kwamen we erachter dat ze zwanger was.”

We mogen weer

“Hannah werd in februari 2020 geboren, een paar weken daarna zaten we in een lockdown. Die eerste twee jaar van haar leven waren we veel thuis, want alles was dicht. Ik merk dat ik het daardoor heel leuk vind om nu juist veel met haar op pad te gaan: naar de dierentuin, de speeltuin, de bios. Dat gevoel van de verloren tijd willen inhalen overheerst nog steeds.”

Meltdown

“Het tofste aan vader zijn is om mijn kind te zien groeien. Ieder stapje is leuk om te zien. Een paar weken terug zette Hannah alleen nog maar krassen op papier, nu doet ze haar best om figuurtjes netjes in te kleuren. Ze praat ook steeds beter, al kan ze nog niet alles zeggen wat ze wil. Dat zorgt soms voor frustratie en driftbuien. Ik probeer dan zo rustig mogelijk te blijven, in de hoop dat mijn rust op haar afstraalt.”

“Soms moet ik enorm hard lachen om Hannah. Zo heeft ze de gewoonte om visite letterlijk de deur uit te duwen als ze er genoeg van heeft. Zonder filter gewoon doen waar je zin in hebt, heerlijk toch?”

Kek Papa Bas verloren tijd inhalen

Wat is wijsheid

“Binnenkort moeten we een basisschool voor Hannah uitkiezen. Dat brengt twijfels met zich mee: doen we er wel goed aan, maken we de juiste keuze? Als ouder doe je je best, en meer kun je ook niet doen. Ik kan haast niet geloven dat ze over een jaar naar school gaat. Ze is echt geen baby meer en dat vind ik soms moeilijk. De tijd vliegt, ze wordt zo snel groot.”

Lees ook – Zo bereid je je kind voor op de basisschool >

Knap werk

“Sinds ik vader ben, heb ik nog meer waardering voor mijn ouders gekregen. Zij hebben mij een zorgeloze jeugd gegeven en dat hoop ik voor mijn dochter ook te kunnen creëren. Het is knap hoe mijn ouders mij vroeger vrijlieten, ik weet nu al dat ik dat moeilijk ga vinden bij Hannah. Ik snap dat ze later het uitgaansleven wil ontdekken, dat hoort erbij. Maar ik ben dan wel zo’n vader die haar in het holst van de nacht komt ophalen met de auto.”

Compleet

“We zijn supergelukkig met z’n drietjes en voelen niet de wens voor nog een kind. Zelf ben ik ook als enig kind opgegroeid en ik heb dat nooit als gemis gezien. Dat maakt dat ik er zelf ook niet bang voor ben om Hannah geen broertje of zusje te geven. Het is goed zo.”

Kek Papa Bas verloren tijd inhalen

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.