De voordelen én vooroordelen van één kind opvoeden

18.05.2022 15:53
kind confetti Beeld: Getty Images

Er zijn ontelbaar veel vooroordelen over mensen die enig kind zijn. Die kunnen allemaal overboord: enig kinderen zijn net zo gelukkig als kinderen met broers of zussen. Het aantal mensen dat het bewust bij één kind houdt is in de periode tussen 1976 en 2014 verdubbeld (van 11% naar 22%!). Dat percentage lijkt de afgelopen jaren naar de 30% te gaan. Gezinnen met één kind zijn op dit moment zelfs de snelstgroeiende gezinssamenstelling. (Bron: Pew Research) Maar wat zijn de voordelen van het opvoeden van één kind? 

Ouders van één kind krijgen nogal wat vooroordelen naar hun hoofd geslingerd. Dat het zielig zou zijn dat hun kind geen speelkameraadje heeft bijvoorbeeld. Of dat hun kind egoïstisch of verwend zou zijn. Niets is minder waar: er zijn juist veel voordelen voor kinderen zonder broers of zussen (en voor hun ouders!).

Socializen

Kinderen die alleen met hun ouders opgroeien zijn net zo sociaal als kinderen die de aandacht (en hun speelgoed) moeten delen. Onderzoek uit 1987 bewijst dat enig kinderen net zo presteren in sociale situaties als kinderen met broers of zussen. Ook in de rest van hun leven maakt het geen verschil: als volwassenen hebben ze net zoveel vrienden.

Omgaan met emoties

Kinderen zonder broers of zussen kunnen beter omgaan met hun emoties, dat blijkt uit datzelfde onderzoek. Zo zijn deze kinderen beter in staat om zichzelf door moeilijke tijden te loodsen en nare situaties te verwerken.

Hechte band

Uit verschillende onderzoeken (waaronder deze studie uit 2021) blijkt dat kinderen die zonder broers of zussen opgroeien een hechtere band hebben met hun ouders. Ook tijdens de tienerjaren blijven deze kinderen closer met hun ouders.

Doorzetters

Enig kinderen zijn echte doorzetters. Een Chinees onderzoek wees uit dat enig kinderen (en ook kinderen die thuis de jongste zijn) meer ambitie hebben. Ook hun interesses zijn breder en het zelfvertrouwen ligt hoger. Daarbij hebben kinderen die enig kind zijn ook een grotere kans op op de universiteit te belanden dan kinderen met broers of zussen.

Minder depressief

Een hele fijne bijkomstigheid: mensen die enig kind zijn hebben minder last van depressies als tieners. Een studie uit 2011 wees uit dat juist het hebben van broers of zussen je tienerjaren een stuk lastiger kan maken. Geen broers of zussen hebben maakt die lastige tijd dus iets minder lastig…

Geen zorgen dus, als je bang bent dat jouw kind bijvoorbeeld eenzaam is als enig kind. Elk kind is anders en elk gezin ook. Gelukkig maar!

Bron: Scary Mommy.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden
Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.