Papa van zeven: ‘Ik krijg vaak de vraag of ik al die kinderen bij één vrouw heb’

12.07.2023 23:42
Kek Papa van zeven Iven Beeld: privé

Iven Cudogham (45) is getrouwd met Cynthia en vader van Jazz (20), Kik (17), Loïs (15), Pixie-Lien (13), Twiggy (9), Seven (7) en Oos (5).

Wie weet

“Toen ik Cynthia 28 jaar geleden ontmoette, zei ze meteen: ‘Ik wil later zeker zes kinderen en in het centrum van Amsterdam wonen.’ Beide wensen zijn gelukt.

Vaak krijg ik de vraag of we nu eindelijk klaar zijn met kinderen krijgen. Rationeel wel, maar in ons hart nog niet. Vorige week zag ik een mini newborn, zo’n prul met murmelende ­geluidjes. Dan gaan mijn spreekwoordelijke eierstokken alweer rammelen. Laatst las ik in de krant een mooie naam. Die sla ik dan op in mijn telefoon. Je weet maar nooit.”

Blijft lastig

“Het moeilijkst aan opvoeden vind ik consequent zijn. Want dat ben ik niet altijd. De ene dag mogen de kleintjes wel van mij op tafel klimmen, de andere dag niet. Als ik slecht in mijn energie zit, word ik sneller boos. Bijvoorbeeld als er ’s morgens getreuzeld wordt met het aankleden. Maar voel ik me wel goed, dan maak ik er gewoon een spelletje van: wie kan zich het snelst aankleden? Die truc werkt altijd.”

Goeie tip

“Elk jaar krijg ik van de kinderen als Vaderdagcadeau een papadag. Dat betekent dat ik 24 uur voor mezelf heb. Dan ga ik in mijn eentje naar een leuke stad, boek ik een hotel en ga ik lekker uit eten en naar een museum. Daarna kom ik helemaal opgeladen weer thuis.”

Lees ook – Moeder van acht kinderen: ‘In een groot gezin voedt iedereen elkaar op’ >

Uitslover

“Ik ben niet alleen vader, maar ook nog gewoon Iven en de partner van Cynthia. Een beetje een uitslover ben ik wel, ik doe graag mijn best om haar te laten lachen. Tijd voor ons tweeën is niet moeilijk, want we hebben de oudste kinderen als inwonende oppas. En ja, daar betalen we ze soms ook voor.”

Kek Papa van zeven Iven

Moet je zien

“We zijn een hele bezienswaardigheid als we met z’n negenen op pad zijn. Mensen draaien zich vaak om zodat ze onze hoofden kunnen tellen, soms schaamte­loos met wijzende vinger. Ergens snap ik het wel, we zijn ook een in­vasie met z’n allen. Als ik vertel dat ik zeven kinderen heb, krijg ik vaak de vraag of dat bij één vrouw is. Ik ben er inmiddels aan gewend, maar ik vind het wel een opmerkelijke en stereo­typerende vraag.”

Loslaten

“Het is dubbel: ik wil dat mijn kinderen hun eigen gang gaan, fouten maken en dingen doen waar hun hart ­sneller van gaat kloppen. En tegelijkertijd wil ik ze voor van alles behoeden. Laatst zei Jazz tegen me: ‘Papa, ik wil mijn eigen ­fouten kunnen maken.’ Met tranen in mijn ogen gaf ik hem gelijk.”

Kek Papa van zeven Iven

Iven werd bekend door het tv-programma Een huis vol. Hij is schrijver – onlangs verscheen zijn nieuwe boek Papa! Belevenissen van een vader van zeven kinderen – en hij maakt de podcast Wie het weet mag het zeggen. Op Instagram volg je hem via @ivencudogham