Papa Jandino: ‘Ik word echt zo’n klotepa die iedere jongen op afstand houdt’

10.08.2023 14:34
Beeld: privé

Jandino Asporaat (42) is getrouwd met Shirley (41) en vader van Elijah (12), Amy-Lee (8) en Nío (1,5).

Wennen

“Het was wennen toen Nío werd geboren, ineens weer een kleintje erbij. Je denkt dat je alles over baby’s bent vergeten, maar dat is niet zo. Ergens in je brein sla je die kennis op en de routine van flesjes, slaapjes en luiers is meteen weer terug. Nu ik weet hoe snel kinderen opgroeien, geniet ik extra van Nío.”

Uitvogelen

“Mijn vader was niet in beeld toen ik opgroeide. Dus toen ik zelf vader werd, had ik geen voorbeeld. Ik moest alles leren en dat was eng. Maar het hielp mij om te weten dat aandacht het aller­belangrijkst is voor kinderen. Dus zeg ik elke dag tegen mijn zoons en dochter dat ik van ze hou en elke dag ga ik het gesprek met ze aan – óók als ik moe ben.

“Aandacht is het aller­belangrijkst voor kinderen”

Er zijn drie miljoen fouten die je als ouder kan maken en ik weet niet alles, maar ik leer. Door mijn kinderen ben ik een beter mens geworden, geduldiger ook. Dat moet wel, want ze doen werkelijk alles op hun eigen tempo.”

Lees ook – ”Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen’. Blijkt dat cliché dus waar te zijn’ >

Volschieten

“De kinderen zijn soms zo lief voor elkaar, daar kan ik echt om janken. Bijvoorbeeld toen Elijah naar zijn nieuwe school ging en moest huilen omdat hij het zo spannend vond. Amy-Lee troostte hem en zei dat ze ook naar die school wilde, om hem te beschermen. Man, ik schoot helemaal vol.”

“We waren pas dertien jaar en hebben geen levenslessen geleerd bij andere partners, we vogelden alles samen uit “

Papa’s meisje

“Vader zijn van een meisje is toch anders. Amy-Lee maakt mij kwetsbaar, om haar ben ik veel bezorgder dan om mijn jongens. Die redden zich wel, denk ik dan. Haar wil ik meer beschermen, terwijl dat heus niet nodig is want zij bijt wel van zich af. Maar als zij verdrietig uit school komt omdat iemand iets stoms zei, dan ben ik klaar voor oorlog. En als ze later gaat stappen, ga ik mee de disco in.

Ik word echt zo’n klotepa die ­iedere jongen op afstand houdt. Als er een vriendje blijft slapen, lig ik ertussenin. Ik wil gewoon niet dat iemand haar hart breekt. Bestaan er nog kloosters?”

Jandino Asporaat

Regels

“Respect hebben voor een ­ander vind ik belangrijk in de opvoeding. Onze kinderen zeggen u tegen volwassenen, dus ook tegen Shirley en mij. Mensen zijn daar soms verbaasd over, maar ik vind het fijn als ze netjes zijn. Dat betekent trouwens niet dat ze onderdanig of heel braaf zijn hoor, ze zijn soms zo stront­vervelend dat ik ze echt achter het behang kan plakken. Een andere regel in huis: hun moeder heeft altijd gelijk.”

Jandino Asporaat

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.