Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Beatrijs (34), geeft les aan groep 2.
Lees verder onder de advertentie
Donderdagochtend. Voor de school komt een motor aangereden. Met een zijspan waarin mijn leerling Priscilla (6) zit. Bij vader Romeo achterop zit een imposante vrouw die ik niet ken. Met gitzwart haar, grote gouden oorbellen, gehuld in een soort tijgerpak. Als het drietal is uitgestapt stelt Romeo haar voor. “Dit is mijn vriendin Esmeralda”, zegt hij. “Zij gaat zorgen dat Priscilla op tijd komt en die rare fruithapjes meeneemt.” Hij kijkt verliefd. Ik val even stil. Dit is te mooi om waar te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Alleenstaande vader
Priscilla woont in het woonwagenkamp in de buurt van de school. Romeo, die handelt in tweedehandsauto’s en -motoren, voedt haar alleen op sinds haar moeder met de noorderzon vertrok toen Priscilla drie jaar was. Romeo kan er nog steeds verdrietig om zijn. Hij is een reus van een man met spieren als kabeltouwen, hij zit tot zijn nek in de tatoeages, maar onder dat rauwe uiterlijk zit een klein hartje. Hij is een lieve vader, ik heb een zwak voor hem. We hebben alleen voortdurend bonje over twee onderwerpen. Punt één: over het feit dat hij Priscilla te laat naar school brengt. Punt twee betreft het zogeheten tussendoorhapje. Dat bestaat uit een stuk fruit of groente en een beker water. De kinderen eten het om half elf.
Lees verder onder de advertentie
Tussendoorhapje
Romeo vindt het tussendoorhapje onzin. Priscilla heeft toch een lunchtrommeltje? Maar daarin is geen fruit te bekennen. Wel stapels witte boterhammen met veel boter en suiker en stukken leverworst. Priscilla is dan ook veel te zwaar voor haar leeftijd. Als ik haar vraag wat ze de avond tevoren heeft gegeten zegt ze vaak verzaligd: “Friet met appelmoes en knakworst, juf.”
Ik neem steevast een appel mee in mijn tas, die ik Priscilla op het tussendoorhapjemoment discreet in haar handen moffel. En ik gooi alles in de strijd om Romeo om te turnen. Als hij bij de ouderavond is, hamer ik extra op gezond eten. Ik geef wekelijks ‘gezond eten’-les aan de kinderen, in de hoop dat Priscilla er iets van opsteekt. Daarbij moeten ze op tekeningen van fruit, groente en snoep het snoep doorstrepen en het fruit inkleuren. De beste is Maarten, die heeft zelfs de kiwi goed. Maar Priscilla zet zo een streep door een grapefruit en kleurt een zuurstok rood.
Lees verder onder de advertentie
Een maand geleden gaf Romeo Priscilla een snoepketting mee als tussendoorhapje. De andere kinderen keken jaloers toe hoe ze zat te smikkelen. Na school ontplofte ik tegen Romeo. Hij antwoordde verontwaardigd: “Er zitten toch fruitsnoepjes aan?” Sindsdien voeren we een Koude Oorlog.
Nu is Romeo overstag gegaan. Dat maak ik op uit het feit dat hij Esmeralda blijkbaar heeft ingelicht over onze vete. Ze overhandigt me een plastic boodschappentas vol appels. “Voor de klas”, zegt ze. Ik kan haar wel zoenen. Ze heeft haar arm om Priscilla heen geslagen. Die straalt. Leve de liefde, denk ik.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.