broodtrommel vullen kind
Beeld: Pixabay

Het wordt steeds belangrijker om je kind gezond te laten eten, ook op school. Dus wat stop je in zijn broodtrommel en hoe zorg je ervoor dat hij het ook opeet? Wij geven tips.

Welke broodtrommel?

Er zijn allerlei soorten broodtrommels verkrijgbaar, maar koop in elk geval een stevige trommel die ook goed sluit. Zo blijft het voedsel langer vers. Voor je kind is het natuurlijk leuk als hij een vrolijke broodtrommel tevoorschijn kan toveren in de lunchpauze. Koop dus bijvoorbeeld een broodtrommel van Disney, of als je zoon voetbalgek is, één met het logo van z’n favoriete club. Ook leuk: ga zelf aan de slag en maak een heel persoonlijke broodtrommel voor je kind.


Het 10-uurtje

In de ochtendpauze – het ’10-uurtje’ – kan je kind wat fruit nemen of een snackgroente. Denk bijvoorbeeld aan minitomaatjes of stukjes komkommer. Maar ook een volkoren of bruine boterham, knäckebröd of mueslibrood zijn geschikt om in de broodtrommel te stoppen.

 

Lees ook:
Lekker voor in de broodtrommel: BEAR >

 

De lunch

Komkommer, kaas, sla, appel: varieer met het broodbeleg voor je kind. Gebruik een deeg-uitsteker in een leuke vorm, zoals een klaviertje vier of hartje, en snijd de vleeswaren of het brood uit. Zo is het voor je kind leuker om zijn lunch op te eten. Handig: om te voorkomen dat het broodbeleg warm is, maak je de inhoud van de broodtrommel de avond ervoor al klaar. Stop het brood in de vriezer en leg het pas in de broodtrommel zodra je je kind naar school brengt. Zo is het tegen lunchtijd ontdooid en smakelijk om te eten.


Extra tips

  • Geef je kind een mooie drinkbeker of bidon mee die gemakkelijk te hervullen is. Water is het meest gezond om mee te geven, dat je een smaakje kunt geven met een plakje sinaasappel, citroen of limoen
  • Maak een extra feestje van de broodtrommel door elke dag een lunch op kleur mee te geven: bijvoorbeeld de ene dag een rode inhoud (tomaatjes, aardbeien, etc) en de andere dag een gele inhoud (kaas, banaan). Leg een servetje op de bodem van de trommel of wikkel er een om de boterham.
  • Varieer met de soorten brood die je meegeeft aan je kind: boterham, pistolet, bagel, bolletje, etc.
  • Stop een lief briefje in de broodtrommel: reken maar dat er een glimlach op het gezicht van je kind verschijnt.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

onderzoek-speen-aflikken

Spoel de speen van je kind niet af onder de kraan of kook 'm niet uit, maar lik hem zelf 'schoon'. Dat is het advies van Amerikaanse wetenschappers na recent onderzoek.

 Op die manier zouden namelijk onschuldige mondbacteriën worden overgedragen, waardoor je kind een beter afweersysteem krijgt.

 

Resultaten

Vorige week presenteerden de onderzoekers op een congres van het American College of Allergy, Asthma and Immunology de resultaten van een studie onder 74 moeders en hun baby’s. Wat blijkt? De groep kinderen van wie de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, had minder van IgE (een immuunstof) in hun bloed dan de kinderen van de moeders die spenen uitkookten of onder de kraan hielden. Hoe minder van deze stof, hoe beter je lichaam een onderscheid kan maken tussen goede en slechte bacteriën.

 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

'Lui immuunsysteem'

Jasper Buikx, microbioloog van wetenschapsmuseum Micropia, kan zich wel vinden in de resultaten: "De afgelopen eeuw zijn we steeds schoner geworden", zegt hij tegen RTL Nieuws. "We zijn veel zeep en antibiotica gaan gebruiken. Door deze grote hygiëne is ons immuunsysteem lui geworden. Het gevolg van dit luie immuunsysteem is dat ons lichaam op steeds meer gaat reageren. Op gluten, op pollen, noem maar op." Een likje meer of minder aan de speen van je kind, kan volgens de wetenschapper dus echt geen kwaad. "Sterker nog, het is waarschijnlijk gezonder."

Het hele artikel van RTL Nieuws lees je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
tips-10-minutengesprek

Zit je dan, tegenover de juf of meester om in 10 schamele minuten te horen of je kind naar behoren presteert. Hoe zorg je er op zo'n moment voor dat je de tijd goed benut? Kek Mama geeft tips.

Want die paar minuten zijn voorbij voordat je er erg in hebt.

 

1. Bereid het gesprek voor

Door bijvoorbeeld al een paar vragen op papier te zetten of van te voren met je partner en kind te praten over welke zaken besproken moeten worden. Hoe gedraagt mijn kind zich in de klas? Heeft hij veel vriendjes/vriendinnetjes? Durft hij dingen te vragen? Moet ik thuis iets doen om hem ergens bij te helpen? Allemaal zaken die je je af kunt vragen.

 

2. Probeer niet negatief te zijn

Want een goede sfeer zet de toon, ook al heb je misschien wel wat kritische noten te kraken. Geef de leerkracht in kwestie bijvoorbeeld een compliment. Wat ook goed werkt: aan het begin van het gesprek iets benoemen waar je kind van heeft genoten. 

 

3. Schroom niet om door te vragen

Helemaal niet als de juf of meester strooit met vakjargon. Vraag gerust om uitleg als je iets niet begrijpt. Stel ook vragen als je vindt dat de leerkracht te vaag is: wat verstaat de juf er bijvoorbeeld precies onder als je zoon 'heel druk' is?

 

Lees ook
Je kind inschrijven voor de basisschool: zo werkt dat

 

4. Maar wees wel realistisch

Want hoe graag je ook tot in de details wil weten waar je kind mee bezig is, voor een leerkracht die in een week tijd dertig kinderen moet bespreken, is het onmogelijk om alles over iedereen paraat te hebben. En bovendien: je hebt maar 10 minuten.

 

5. Zorg voor tweerichtingsverkeer

De leerkracht vertelt vanuit zijn of haar deskundigheid over je kind, jij kunt hetzelfde doen vanuit jouw deskundigheid als ouder. Jij kent je kind als geen ander: hoe gedraagt je dochter zich thuis? Wat vertelt je zoon over school? Zeg het en laat de leerkracht meedelen in jouw kennis. Zo kom je er sneller achter waar jouw kind behoefte aan heeft.

 

6. Maak een vervolgafspraak

Zijn jullie tijdens het gesprek niet aan alle onderwerpen toegekomen of heb je nog vragen over wat de leerkracht heeft verteld? Dan mag je altijd een vervolgafspraak maken. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >