broodtrommel vullen kind
Beeld: Pixabay

Het wordt steeds belangrijker om je kind gezond te laten eten, ook op school. Dus wat stop je in zijn broodtrommel en hoe zorg je ervoor dat hij het ook opeet? Wij geven tips.

Welke broodtrommel?

Er zijn allerlei soorten broodtrommels verkrijgbaar, maar koop in elk geval een stevige trommel die ook goed sluit. Zo blijft het voedsel langer vers. Voor je kind is het natuurlijk leuk als hij een vrolijke broodtrommel tevoorschijn kan toveren in de lunchpauze. Koop dus bijvoorbeeld een broodtrommel van Disney, of als je zoon voetbalgek is, één met het logo van z’n favoriete club. Ook leuk: ga zelf aan de slag en maak een heel persoonlijke broodtrommel voor je kind.


Het 10-uurtje

In de ochtendpauze – het ’10-uurtje’ – kan je kind wat fruit nemen of een snackgroente. Denk bijvoorbeeld aan minitomaatjes of stukjes komkommer. Maar ook een volkoren of bruine boterham, knäckebröd of mueslibrood zijn geschikt om in de broodtrommel te stoppen.

 

Lees ook:
Lekker voor in de broodtrommel: BEAR >

 

De lunch

Komkommer, kaas, sla, appel: varieer met het broodbeleg voor je kind. Gebruik een deeg-uitsteker in een leuke vorm, zoals een klaviertje vier of hartje, en snijd de vleeswaren of het brood uit. Zo is het voor je kind leuker om zijn lunch op te eten. Handig: om te voorkomen dat het broodbeleg warm is, maak je de inhoud van de broodtrommel de avond ervoor al klaar. Stop het brood in de vriezer en leg het pas in de broodtrommel zodra je je kind naar school brengt. Zo is het tegen lunchtijd ontdooid en smakelijk om te eten.


Extra tips

  • Geef je kind een mooie drinkbeker of bidon mee die gemakkelijk te hervullen is. Water is het meest gezond om mee te geven, dat je een smaakje kunt geven met een plakje sinaasappel, citroen of limoen
  • Maak een extra feestje van de broodtrommel door elke dag een lunch op kleur mee te geven: bijvoorbeeld de ene dag een rode inhoud (tomaatjes, aardbeien, etc) en de andere dag een gele inhoud (kaas, banaan). Leg een servetje op de bodem van de trommel of wikkel er een om de boterham.
  • Varieer met de soorten brood die je meegeeft aan je kind: boterham, pistolet, bagel, bolletje, etc.
  • Stop een lief briefje in de broodtrommel: reken maar dat er een glimlach op het gezicht van je kind verschijnt.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vijf kinderen fotoserie vrije tijd

Als moeder van vijf kinderen houdt Brenda weinig tijd over voor zichzelf. Maar als dat wel zo is, maakt ze geweldige foto's van haar kinderen die ze deelt op Instagram.

Wie is er weer wakker...


In de wolken


Tarzan is er niks bij


Zijn zusjes optillen is ook geen probleem


Lees ook
6x de meest magische plekken in Nederland >

 

Feestelijk


Net een sprookje


Het meisje op de maan


Spelen met bellenblaas

Bron: BoredPanda

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >