Zo stel je een kleurrijk en gezond snackplankje samen voor jouw kinderen

12.03.2024 13:56
Gezond snackplankje Bron: Bezhwen

Je kind komt uit school en heeft trek. Dan kan het soms een uitdaging zijn om gezonde keuzes te maken. Gelukkig zijn er wel oplossingen voor! Orthomoleculair therapeut Bezhwen vertelt hoe je op een moeiteloze manier een gezonde en smakelijke snackplankje kunt samenstellen.

Als een drukke ouder begrijp je ongetwijfeld hoe belangrijk, en lastig, het is om gezonde eetgewoonten te stimuleren bij je kinderen. Tijd dus voor een gezond snackplankje!

De magie van kleuren en vormen

Kinderen hebben vaak een visuele voorkeur en reageren positief op kleurrijke presentaties. Maak gebruik van deze eigenschap door een assortiment van fruit, groenten en gezonde snacks te selecteren in verschillende kleuren en vormen. Hierdoor wordt het snackmoment niet alleen voedzaam, maar ook visueel aantrekkelijk. Door een diversiteit aan voedingsmiddelen aan te bieden, zorg je ervoor dat je kinderen alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Groentesnacks

Het toevoegen van groenten aan je snackbord is een slimme keuze voor zowel smaak als gezondheid. Kies voor paprika, tomaten, komkommer en wortels. Het kan ook interessant zijn om radijsjes en bleekselderij te proberen. Het hoeft niet meteen lekker gevonden te worden, maar het proberen van verschillende smaken kan een leuke uitdaging zijn.

Gezond en zoet

Voeg wat vers fruit en gedroogd fruit toe aan je snackplank voor een gezonde dosis zoetheid. Verse vruchten zoals kiwi, druiven en plakjes appel brengen niet alleen natuurlijke suikers, maar ook vitamines en antioxidanten met zich mee. Gedroogd fruit, zoals abrikozen, pruimen, dadels of vijgen, kan een heerlijke toevoeging zijn vanwege de geconcentreerde zoete smaak en de extra voedingsstoffen. Deze natuurlijke zoetigheden bieden een smakelijke en voedzame optie voor een zoete snack.

Noten en zaden

Voeg noten toe voor omega-3 vetzuren en eiwitten. Walnoten en amandelen zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen die de hersenfunctie en spieropbouw ondersteunen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de pitjes. Voeg ook zonnepitten en pompoenpitten toe voor vitamine E en magnesium, die bijdragen aan een gezonde huid en sterke botten. Deze mix voorziet in belangrijke voedingsstoffen voor een gebalanceerd snackmoment.

Dips en smeersels

Voeg hummus en pindakaas toe aan je snackplankje voor een smakelijke en voedzame boost. Hummus is rijk aan plantaardige eiwitten en vezels, wat de spijsvertering bevordert en energieniveaus stabiliseert. Pindakaas is vaak geliefd vanwege zijn romige smaak, bevat gezonde vetten, eiwitten en vitamines die bijdragen aan groei, ontwikkeling en een gezond zenuwstelsel. Je kunt ook kiezen voor yoghurt als een heerlijke dip optie. Deze dips bieden niet alleen een smaakvolle ervaring maar voorzien ook in essentiële voedingsstoffen.

Samen genieten

Creëer een positieve en gezellige sfeer rond het snackmoment. Zet het snackplankje op tafel en laat je kinderen zelf kiezen wat ze willen proeven. Bespreek de kleuren, texturen en smaken samen en maak van het snacken een gezellig familiegebeuren of een leuke challenge om verschillende smaken te proeven.

Meer inspiratie opdoen? Volg Bezhwen op Instagram!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.