Niet volgens het boekje: ‘Mijn zoontje krijgt geen cadeaus voor zijn verjaardag’

19.05.2024 17:11

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Neem Lonneke (34) die wil dat niemand een cadeautje koopt als haar zoontje 1 wordt.

Lonneke (34): “Volgende week wordt mijn zoontje 1 jaar. Natuurlijk geven we een feestje om deze mijlpaal te vieren. Wat alleen niet iedereen begrijpt, is dat niemand een cadeautje hoeft te kopen. Sterker nog: we hebben heel duidelijk aangegeven dat we absoluut geen cadeaus willen ontvangen.

Onnodig veel spullen

Al tijdens de zwangerschap kregen mijn partner en ik veel cadeaus voor ons nog ongeboren kind. Speeltjes, kleertjes, puzzeltjes, boekjes: we kregen werkelijk van alles. Veel van die spullen hadden we nooit zelf uitgekozen, omdat we het niet mooi of niet noodzakelijk vinden. We zijn geen minimalisten, maar kopen het liefst niet onnodig veel spullen. Omdat we zoveel kregen van de mensen om ons heen, kochten we bijna niks zelf. Natuurlijk scheelde dat kosten, maar ik vond het ook jammer, omdat het me leuk had geleken om die kleertjes en speeltjes zelf uit te zoeken.

De cadeautjes bleven komen

In de kraamperiode ontvingen we weer ontzettend veel cadeaus. Daarna dachten we dat het zou stoppen, maar het bleef. Lieve tantes, enthousiaste oma’s, attente buurvrouwen: ze kwamen vaak zonder aanleiding met een cadeautje op de proppen. ‘Ik kwam dit tegen en kon het niet laten liggen’, hoorden we dan. Heel lief natuurlijk, maar we wonen klein en ons huis puilde inmiddels al uit van de spullen. Toen we met Sinterklaas en Kerst weer overspoeld werden, besloten we dat we het een halt toe zouden roepen.

Eerste verjaardag

Op de uitnodiging voor zijn eerste verjaardag hebben we dan ook gezet dat we geen cadeaus willen ontvangen. Hij heeft al zoveel speelgoed, meer dan waar hij mee kan spelen. Hij kan hier zeker een jaar mee vooruit. En kleertjes vind ik veel te leuk om zelf te kopen. We hebben aangegeven dat als mensen hier iets aan willen bijdragen, ze geld kunnen geven. Als ze dit een beetje creatief inpakken, heeft ons zoontje ook nog iets om uit te pakken. Dat is toch leuk genoeg? Want laten we eerlijk zijn: een 1-jarige kan het niks schelen of hij cadeaus krijgt of niet. Hij beseft niet dat hij jarig is en dat daar cadeautjes bij horen. Volgend jaar is dat misschien al heel anders, maar nu dat nog niet zo is, willen wij hier nog even van profiteren.

Onbegrip

Onze familieleden reageerden niet allemaal even begripvol op ons verzoek. Vooral mijn schoonmoeder begrijpt er niks van. ‘Je ontneemt mij het plezier van een cadeautje kopen’, zei ze. En: ‘Waarom mag ik mijn kleinzoon niet verwennen als ik dat wil?’ Ik probeerde haar uit te leggen dat één kind niet zoveel spullen nodig heeft, maar dat ging er niet in. Nu maar hopen dat ze op zijn verjaardag niet alsnog met een cadeau aan komt.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.