tijd voor mij moeders
Beeld: Pixabay

Cheryl moet elk jaar alleen op vakantie, Nicci gaat shoppen terwijl haar kind op de crèche is. Tijd voor jezelf claimen is zo gek nog niet.

FRANCIS (35) en haar man blokkeren sinds hun relatietherapie twee avonden per week in hun agenda’s; voor elkaar én voor zichzelf. “‘Wat wíl je dan?!’ gilde mijn man wild gebarend tijdens onze zesde sessie relatietherapie. Tot die tijd had ik hem alleen maar verwijten gemaakt. Dat hij er nooit was, door zijn drukke baan. Dat ik alles in mijn eentje deed qua huis en kinderen. Dat we niet meer vreeën. ‘Ik wil dit niet meer zo!’ riep ik, nog harder. ‘Ik weet niet meer wie ik ben, wie wíj zijn.’
 

More content below the advertising

Tijd blokken

Hij bleek precies hetzelfde te voelen. Op het randje van scheiden concludeerden we dat het niet onze relatie was die we zat waren, maar de omstandigheden waarin we ons hadden gemanoeuvreerd. Met drie kinderen, zijn zestigurenweek en mijn zorgbehoevende moeder, hadden we al zeker twee jaar niet één avond samen doorgebracht.

Onder toeziend oog van de coach zetten we op dat moment de rest van het jaar elke week twee kruizen in onze agenda: één voor een avond samen uit en één waarop we om de beurt ‘vrij’ waren van zorgtaken en andere verplichtingen. Nu, bijna een jaar later, staan ook onze nieuwe agenda’s vol kruizen. Onze relatie gaat niet alleen stukken beter, maar ik kan zelf ook weer ademen. In plaats van uit elkaar te gaan, kropen we naar elkaar toe, en vonden zo allebei de vrijheid en tijd waar we zo naar snakten.
 

Extra dag kinderdagverblijf

NICCI (31) brengt haar jongste dochter naar de crèche, zodat ze tijd heeft voor haar oudste én voor zichzelf. “Ik ben dol op mijn tweede kind, mijn babydochter, maar ze is een piece of work. Waar mijn oudste altijd sliep of zoet op haar speelkleed lag, eist mijn jongste alle aandacht op. Dat komt uiteindelijk wel goed, maar op dit moment ga ik eraan onderdoor, het non-stop clustervoeden, de duizend momenten waarop ik mijn oudste moet vragen even zelf te spelen en het totale gebrek aan tijd voor mezelf.

Dus gaat ze op woensdag een extra dag naar het kinderdagverblijf, terwijl ik ’s ochtends iets voor mezelf doe. De stad in, of juist lekker thuis niets doen. Dan heb ik ’s middags qualitytime met mijn oudste, en ben ik ’s avonds ook nog te pruimen ben voor mijn man. Iedereen blij.”
 

Alleen op vakantie

CHERYL (37) gaat sinds haar burn-out één keer per jaar alleen op vakantie. “Mijn man en ik werken evenveel, maar toch zorg ik meer voor onze kinderen. Twee jaar geleden stortte ik in: een burn-out. Drie maanden later vloog ik voor anderhalve week naar een vriendin op Tenerife. Wat een verademing. Sindsdien neem ik elk jaar twee weken voor mezelf; niets heelt mij meer dan dat. En niemand heeft er iets over te zeggen; ik hou ook mijn mond over de drie voetbalavonden per week van mijn man.”
 

Even 'uit'

DESIREE (33) ging minder werken toen ze na een auto-ongeluk wakker werd in het ziekenhuis. “Een zware hersenschudding, gebroken sleutelbeen en twee stalen pennen in mijn arm. De klap van mijn kop-staartbotsing op de snelweg – mijn schuld – was zo groot, dat ik twee maanden moest herstellen.

Het eerste wat ik dacht was: goddank zaten mijn dochters niet bij me in de auto en gelukkig zijn de andere bestuurders ongedeerd. Het tweede: er moet echt wat veranderen. Een baan die het uiterste van me vroeg, de zorg voor mijn kleuters, een relatie die niet lekker liep door het voortdurende slaapgebrek: het brak me finaal op. Oververmoeid autorijden: nooit doen.

Met mijn arm in de mitella en mijn man geschrokken naast me, besloot ik na mijn ziekteverlof nog maar drie dagen per week te gaan werken, in plaats van vijf, en één dag kinderopvang te gebruiken voor tijd voor mezelf. Dan sta ik ‘uit’ en zit ik desnoods een hele dag ongedoucht op de bank. Het werkt als een trein. Ik moest wel een stapje terug doen in mijn functie, maar thuis ben ik stukken gezelliger, voor mijn dochters én mijn man. En ook niet onbelangrijk: ik rijd veiliger.”
 

Een eigen kookstudio

SASKIA (40) durfde door haar ontslag te kiezen voor werk dat haar gelukkig maakt. “Ik werkte op de automatische piloot in een baan die ik al te lang had. Ik wilde wel wat anders, maar ja: hypotheek, kinderen, verantwoordelijkheden. Ik moest door, geld verdienen, verantwoordelijk zijn. Vond ik. Tot ik op een maandagochtend hoorde dat ik niet meer terug hoefde te komen. ‘Boventallig’, noemden ze het, ik voelde me uitgekotst. Maar ik kreeg wel een zak geld mee.

Het is nu of nooit, dacht ik. Ik gebruikte mijn ontslagvergoeding als startkapitaal voor mijn grote droom: een eigen kookstudio. Mijn man en ik verbouwden onze garage tot een ruimte met twee kookeilanden, waar ik drie dagen per week cursussen geef. Niet alleen voelt mijn werk nu als vrije tijd én maak ik veel minder uren, ik ben ook nog eens altijd thuis voor mijn kinderen.”
 

Weg

INGE (36) gaf haar zoon een klap en besloot direct bij haar vriend weg te gaan. “Als er één ding was dat me nooit zou overkomen, dan was het mijn kinderen pijn doen, op wat voor manier dan ook. Toch bleef ik al te lang hangen in een disfunctionele, verbaal gewelddadige relatie met een man die nota bene niet eens de vader is van mijn kinderen. Niemand van ons was gelukkig. Ik was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gespannen, zag mijn vriendinnen niet meer, functioneerde niet zoals ik wilde op mijn werk en schoot uit mijn slof door het minste of geringste.

Tot ik op een ochtend mijn twaalfjarige zoon een klap gaf omdat hij een grote mond had. Ik schrok er nog erger van dan hij. Toen wist ik: dit kan zo niet langer. Ik besloot te kiezen voor ons eigen geluk en mijn vrijheid, pakte onze spullen en ben naar mijn moeder verkast. Ik werk nu weliswaar twee dagen meer dan toen, omdat het inkomen van mijn ex is weggevallen, maar voel meer tijd en ruimte in mijn leven dan ooit.”


Lees ook
Ionica checkt: Tijd voor jezelf >

 

Ruimte om te genieten

ZINA (39) werkte tijdelijk zestig uur per week om haar schulden af te lossen. “Twintig jaar lang stak ik mijn kop in het zand. Ik had een studieschuld. We kwamen maandelijks tekort. De tv en auto waren op afbetaling. Toen ik scheidde kreeg ik niet alleen de onderwaarde van ons huis, maar ook de helft van alle schulden op mijn dak. Plus het overgrote deel van de zorg voor mijn kinderen.

Vijf jaar lang werkte ik me in het zweet om alles af te betalen: no way dat mijn kinderen en ik hierdoor in de schuldsanering zouden komen. Behalve mijn huis en huwelijk, verloor ik ook vrienden. Mijn kinderen zag ik ook nauwelijks. Maar ik heb het gered. En nu waak ik als een havik over mijn centen. Ik heb weer lucht om te leven, te dromen en het allerbelangrijkste: tijd voor mijn kinderen. We leven soberder dan ooit, maar er is weer ruimte om te genieten. Van vakanties, van ons nieuwe huis, en bovenal van elkaar.”
 

Focus op wat belangrijk is

MARIJE (32) stopte met werken toen ze na een miskraam opnieuw zwanger werd. “Zestien weken zwanger was ik. Het was ons niet komen aanwaaien: we waren zó blij. Op de tienwekenecho was alles perfect, met vijftien weken bleek ons kindje niet levensvatbaar. De carrière waar ik zo blind voor ging, de tijd die mijn vriend en ik stopten in individuele uitjes; ik wilde het niet meer. Ik had daardoor niet eens tijd om te rouwen om onze ongeboren baby.

Toen ik zeven maanden later onverwacht een positieve zwangerschapstest in mijn handen hield, kon de hele wereld me gestolen worden. Ik bande alles uit mijn leven wat me geen energie gaf en zegde mijn baan op. Onze dochter is nu acht maanden en ik overweeg weer te gaan werken. Maar niet meer dan drie dagen per week, zolang ze niet naar school gaat. Nu pas weet ik wat voor mij echt belangrijk is in het leven.”
 

Stedentrip

MISJA (32) eiste meer zorgtaken op van haar man toen ze er niet kon zijn voor haar vriendin na haar bevalling. “We hadden een vrij traditionele taakverdeling, mijn man en ik: hij werkte fulltime, ik drie dagen per week. De zorg voor onze zonen kwam grotendeels op mij terecht. Alleen, die zonen sliepen niet zo makkelijk. En dat maakte dat ik geen avond het huis kon verlaten: ze wilden alleen maar mama. Toen mijn beste vriendin haar bevalling bijna niet overleefde, en ik mezelf pas weken later vrij kon maken om haar te bezoeken, wist ik dat ik iets heel erg fout deed.

Ik ben een weekend met een vriendin op stedentrip gegaan om mijn man en kinderen te laten ‘bonden’, en sprak af dat ik niet meer de enige zorgouder was in ons gezin. Sindsdien gaat het beter, al staan mijn kinderen nog steeds niet te juichen als ik er een avond niet ben.”
 

Mamadag

DENISE (35) en haar kinderen zien haar man weer sinds ze hem met de pijnlijke feiten confronteerden. “‘Papa?’, zei mijn zoon van zes toen de juf vroeg waar zijn vader was in zijn tekening, ‘die is er nooit.’ Hij had gelijk: mijn man was er nimmer. We leidden een luxeleven dankzij zijn goedlopende bedrijf, maar ik voelde me meer een alleenstaande moeder met een dikke alimentatie. Toen ik de tekening die avond onder de ogen van mijn man schoof, schoten de tranen in zijn ogen. We deden duidelijk iets structureel verkeerd – óók in onze relatie.

Sindsdien gaan mijn man en ik één week per jaar samen skiën, en werkt hij nooit meer in het weekend. Eén zaterdag per maand is mamadag: dan zorg ik juist níet voor de kinderen, maar ga op pad met vriendinnen, of in mijn eentje winkelen. Pas kwam mijn zoon thuis met een nieuwe tekeningenmap. Zijn vader stond op bijna elk kunstwerk, en voor het eerst zag ik dat ik lachte op zijn tekeningen.”
 

Keuzes

JEANNETTE (43) stond op instorten tot ze ontdekte dat haar eigen bedrijf ook doordraait zonder haar. “Het is hartstikke leuk, je eigen toko met drie man in dienst, maar het brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Net als de zorg voor vier kinderen in de basisschoolleeftijd, en een man die ook een baan heeft.

Ik had het gevoel dat ik alles in mijn leven maar half deed, toen op het punt van instorten een bevriende psycholoog heel droogjes aan me vroeg: ‘En als je het nou eens níet meer alles doet, maar keuzes maakt?’ Nou, toen ging er niks mis ontdekte ik. Ik besloot alleen nog maar te werken tijdens kantooruren en de zaak draaide gewoon door. Thuis liep alles ook veel rustiger, omdat ik meer rust had voor de kinderen. Ik hield zelfs tijd over om te Netflixen. Ik snap echt niet waarom ik me al die jaren zo druk heb gemaakt.”


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

amper bevallen weer zwanger
Beeld: Shutterstock

Een verrassing of een bewuste poging om snel uit de luiers te zijn; deze vrouwen werden na hun bevalling binnen een half jaar weer zwanger.

‘Zwanger zijn met een baby thuis is heel andere koek’

Anna (31), single moeder van Joy (3) en Sterre (2): “Ik wilde eigenlijk al moeder worden toen ik tweeëntwintig was. Ik kwam de vader van mijn kinderen alleen pas tegen op mijn zesentwintigste. We waren ruim een jaar samen toen ik, heel bewust, zwanger raakte van Joy. Mijn zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd; ze gingen van een leien dakje. Ik was geboren voor het moederschap, vond ik, dus kozen we al na drie maanden heel bewust voor een tweede kindje. Het leek me ideaal: hoe sneller je je kinderen krijgt, hoe sneller je ook door de pittigste, jongste jaren heen bent, dacht ik. Het was meteen raak. Meiden van zwangerschapsyoga wisten niet wat ze hoorden: was ik überhaupt al ongesteld dan? Maar dat werkte bij mij allemaal meteen de maand na de bevalling al.

More content below the advertising

Joy en Sterre schelen iets meer dan een jaar. Ik heb nooit spijt gehad van die beslissing, al herstelde ik na de bevalling van Sterre stukken langzamer dan na Joy. Ik heb nog steeds het gevoel dat mijn rug en bekkenbodem moeten aansterken. En zwanger zijn met een baby in huis, is echt heel andere koek dan wanneer je nog alleen bent met je partner. Ik was geslóópt. Toen Sterre vier maanden was, had mijn vriend een ander. Ik ben dus blij dat we zo snel voor een tweede zijn gegaan; nu heeft Joy tenminste een zusje van dezelfde vader.”
 

‘Borstvoeding geven is geen anticonceptie’

Jacobien (36), getrouwd met Jacques en moeder van Annerieke (4) en Samuël (3): “Natuurlijk wist ik wel dat borstvoeding geven geen voorbehoedsmiddel is. Dat je nooit weet wanneer je eerste eisprong na de bevalling is en dus vruchtbaar bent voordat je het door hebt. Maar ik was nog maar vijf maanden geleden bevallen, ik voedde zeker tien keer per dag, zo’n vaart zou het heus niet lopen, dacht ik. Bovendien: Jacques en ik vreeën amper. Maar één keer is genoeg om zwanger te raken.

Het had drie jaar geduurd voordat ik zwanger raakte van Annerieke. Ik ovuleerde heel onregelmatig en werd vaak maandenlang niet ongesteld. Dus toen ik zeven maanden na mijn bevalling nog niet ongesteld was, dacht ik daar niks van; hartstikke normaal, beaamde de huisarts. Maar mijn lichaam voelde anders en Annerieke leek mijn melk niet meer lekker te vinden. Misschien gewoon een sprongetje, dacht ik, en dat gekke gevoel hoorde vast bij het ontzwangeren. Tot ik, zonder er echt bij na te denken, op een middag toch maar over een overgebleven zwangerschapstest uit het badkamerkastje plaste. Ik bleek hartstikke zwanger.

De schok duurde precies een minuut en toen schreeuwde ik het uit van blijdschap. Jacques kwam meteen naar huis. Spontaan zwanger, zonder jarenlang maandelijkse teleurstellingen dat het weer niet was gelukt. We waren zo gelukkig!

Het is pittig, een leeftijdsverschil van slechts veertien maanden tussen mijn kinderen. Ze zaten tegelijk in de luiers, ik had een duo-wandelwagen nodig, er was er altijd wel eentje bezig met tanden krijgen, leren lopen, alles in de mond stoppen. Maar als ik kijk hoe leuk ze samen spelen, omdat ze qua ontwikkeling ook dicht op elkaar zitten, kan ik me geen groter geluk bedenken.”
 

Lees ook
Moeder over haar tweede kind: 'Jij bent geen 'toevoeging', maar het deel dat ontbrak' >
 

‘We hadden niet verwacht dat het zó snel zou lukken’

Monique (30), woont samen met Gerard, is moeder van Puck (10 maanden) en 6 maanden zwanger van haar tweede kind: “Vier maanden was Puck, toen ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen hield. Ik wist dat het kon gebeuren, ik gebruikte geen anticonceptie. ‘Als het komt, dan komt het’, zeiden Gerard en ik tegen elkaar. We zaten nu toch in het babygebeuren, dan konden we er net zo goed vol in duiken. Maar geen van ons had verwacht dat het zó snel zou gebeuren. Ik merkte het doordat kolven niet meer lukte, en Puck ook steeds minder voldaan leek na een voeding. Gelukkig was ze net begonnen aan haar eerste hapjes.

Wat ik jammer vind, is dat Puck nog te jong is om iets te begrijpen van mijn zwangerschap, en het feit dat ze een zus wordt. En krijgt, trouwens: het is weer een meisje. Maar ik verheug me nu al op twee giechelende meiden in huis, die door hun dertien maanden leeftijdsverschil hopelijk de beste vriendinnen worden. Al realiseer ik me dat ze waarschijnlijk dus óók tegelijkertijd gaan puberen.”
 

‘We kregen nog kraamvisite toen ik alweer zwanger bleek’

Simla (28), getrouwd met Rakish en moeder van Liam (1) en Rodney (bijna 1): “Mijn zus vroeg zich vooral af hoe ik zo snel na mijn bevalling alweer aan seks kon denken, toen ik drieënhalve maand na mijn bevalling vertelde dat ik vermoedde dat ik weer zwanger was. Ik dacht alleen maar: hoe gaan we al die luiers betalen? Rodney was niet helemaal de planning. Natuurlijk had de verloskundige wel verteld dat je gewoon weer zwanger kunt raken na je bevalling. Maar ik dacht gewoon niet dat het zou gebeuren.

We kregen nog kraamvisite voor Liam, toen ik de potten van Moeders voor Moeders alweer in het toilet had staan. Echt blij was ik niet; hoe moest ik dit in hemelsnaam voor elkaar boksen, twee baby’s? Maar toen ik de twintigwekenecho zag, was ik verkocht. Rakish was meteen al blij, voor hem waren mijn snelle zwangerschappen een toonbeeld van zijn mannelijkheid. En alsof het zo moest zijn: Rodney is een droombaby, heel anders dan Liam, die tot hij één was veel huilde. Stiekem denken Rakish en ik over een derde. Over een jaar. Drie baby’s in twee jaar is me net iets teveel van het goede.”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

zwanger-worden-stoppen-met-de-pil

Stoppen met de pil is vaak de eerste stap die je neemt als je zwanger wilt worden. Maar hoe kan je 'ontpillen' het beste aanpakken? Wat gebeurt er vervolgens met je lijf? Én, misschien wel het belangrijkste: hoe snel ben je vruchtbaar?

Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

More content below the advertising

 

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt?

Door de kunstmatige hormonen in de pil vindt er geen eisprong en (nagenoeg) geen opbouw van het baarmoederslijmvlies plaats, wat normaal wel zou gebeuren zodat een bevruchte eicel zich kan nestelen. Ook wordt het slijmvlies in de baarmoeder minder toegankelijk voor de spermacellen. Op deze drie manieren probeert de pil te zorgen dat je niet zwanger wordt.

Vanaf het moment dat je stopt met de pil, krijgt je lichaam geen kunstmatige hormonen meer binnen waardoor je hormoonhuishouding verandert: langzaam kom je natuurlijke cyclus weer op gang. Al duurt dat bij de een wat langer dan bij de ander - waar de een binnen vier weken alweer ongesteld is, kan daar bij een ander wel een jaar overheen gaan.

 

Lees ook
Menstruatiekwaaltjes: zo kun je ze verzachten >

 

Wanneer kun je stoppen met de pil?

Op elk moment, maar toch is het advies om de strip af te maken. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus over te nemen.

 

Wat zijn de (mogelijke) bijwerkingen?

Door het stoppen met de pil wordt je hormoonhuishouding even op z'n kop gegooid en dat kan - hoeft niet - zorgen voor bijwerkingen. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Puistjes
  • Veranderingen in het gewicht
  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Onregelmatige menstruatie

 

Vanaf wanneer ben je vruchtbaar? 

Zodra je stopt met de pil ben je niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Vanaf die eerste ‘echte’ ongesteldheid zou er dus ook een eisprong moeten zijn en kun je in principe zwanger raken. Wel goed om te weten: zeker na langdurig pilgebruik is je systeem een beetje in de war en kan het een tijdje duren voordat je lijf alles weer op de rit heeft. Maak je je zorgen of ben je na een paar maanden nog niet ongesteld? Ga dan even langs bij je huisarts.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >