timemanagement-voor-moeders-tijd

Je kan zeggen wat je wil, maar een kind opvoeden is al een fulltime-baan op zich. En je wil natuurlijk ook nog naar de kapper, een vriendin, de sportschool en boodschappen doen. Hoe prop je dit allemaal in één dag? Wij hebben een paar handige timemanagement tips voor je.

1. Ochtendhumeur


Ben je niet zo'n ochtendmens? Snappen we. Doe je kind lekker 's avonds in bad, smeer voor je naar bed gaat de boterhammen en leg alle kleding alvast klaar. Zo kan je in de ochtend íets rustiger aan doen en voorkom je dat ze op het schoolplein roepen: 'Mens, wat zie jij eruit?!'
 

2. Reserve


Stel in de ochtend een maximumtijd in om de deur uit te gaan, maar wel met een beetje reserve. Dan kun je nog inspelen op de poepbroek, spuugvlek, peuterpuber of eh nou ja, dat soort zaken.
 

Lees ook
8x zo betrek je jouw kind bij het opruimen

 

3. Opschrijven


Zorg dat je altijd (ja, ook naast je bed) een notitieboekje bij de hand hebt. Op deze manier kun je je hoofd gemakkelijker leegmaken en concentreren op de taken waar je mee bezig bent. Slapen, bijvoorbeeld. 
 

4. Sterrenmaal? Hoeft niet


Bewaar ingewikkelde gerechten in de avond voor wanneer je kinderen een logeerpartij bij opa en oma hebben. Natuurlijk is het lekker om gefrituurde langoustines op een courgettetaartje en couscous te serveren, maar echt: daar maak je jouw kind (en jezelf) niet blij mee.
 

5. Hup, smartphone in de tas


Check e-mail en social media op vaste tijden en set de signalen uit, anders word je de godganse dag afgeleid. Heel irritant en zeg nou zelf: die video van het eerste hapje van het kleinkind van je buurvrouw kan echt wel wachten. 
 

6. Kookwekker


Zet de kookwekker op bijvoorbeeld 20 minuten en benut die tijd voor de klus die je voor ogen hebt (post uitzoeken, kamer opruimen). Door de wekker te zetten, lijkt de klus veel overzichtelijker. Na 20 minuten kun je bekijken of je je wekker nog een keer zet voor deze klus of dat je nu iets anders gaat doen.
 

7. Organiseer en ruim op


Je hoeft echt niet van de grond te kunnen eten (een blinkend huis is met een peuter sowieso onmogelijk), maar een béétje overzicht is altijd fijn. Zorg dat de kamers er voor het oog prima uitzien, niet overal kleding slingert en alle papieren goed geordend zijn. Klinkt nogal 'Jomanda', maar een opgeruimd huis betekent vaak ook een opgeruimd hoofd.

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >