Zo ga je als loeidrukke moeder slim met jouw (kostbare) tijd om

14.03.2017 13:42
timemanagement-voor-moeders-tijd

Je kan zeggen wat je wil, maar een kind opvoeden is al een fulltime-baan op zich. En je wil natuurlijk ook nog naar de kapper, een vriendin, de sportschool en boodschappen doen. Hoe prop je dit allemaal in één dag? Wij hebben een paar handige timemanagement tips voor je.

1. Ochtendhumeur

Ben je niet zo’n ochtendmens? Snappen we. Doe je kind lekker ’s avonds in bad, smeer voor je naar bed gaat de boterhammen en leg alle kleding alvast klaar. Zo kan je in de ochtend íets rustiger aan doen en voorkom je dat ze op het schoolplein roepen: ‘Mens, wat zie jij eruit?!’
 

2. Reserve

Stel in de ochtend een maximumtijd in om de deur uit te gaan, maar wel met een beetje reserve. Dan kun je nog inspelen op de poepbroek, spuugvlek, peuterpuber of eh nou ja, dat soort zaken.
 

Lees ook
8x zo betrek je jouw kind bij het opruimen

 

3. Opschrijven

Zorg dat je altijd (ja, ook naast je bed) een notitieboekje bij de hand hebt. Op deze manier kun je je hoofd gemakkelijker leegmaken en concentreren op de taken waar je mee bezig bent. Slapen, bijvoorbeeld. 
 

4. Sterrenmaal? Hoeft niet

Bewaar ingewikkelde gerechten in de avond voor wanneer je kinderen een logeerpartij bij opa en oma hebben. Natuurlijk is het lekker om gefrituurde langoustines op een courgettetaartje en couscous te serveren, maar echt: daar maak je jouw kind (en jezelf) niet blij mee.
 

5. Hup, smartphone in de tas

Check e-mail en social media op vaste tijden en set de signalen uit, anders word je de godganse dag afgeleid. Heel irritant en zeg nou zelf: die video van het eerste hapje van het kleinkind van je buurvrouw kan echt wel wachten. 
 

6. Kookwekker

Zet de kookwekker op bijvoorbeeld 20 minuten en benut die tijd voor de klus die je voor ogen hebt (post uitzoeken, kamer opruimen). Door de wekker te zetten, lijkt de klus veel overzichtelijker. Na 20 minuten kun je bekijken of je je wekker nog een keer zet voor deze klus of dat je nu iets anders gaat doen.
 

7. Organiseer en ruim op

Je hoeft echt niet van de grond te kunnen eten (een blinkend huis is met een peuter sowieso onmogelijk), maar een béétje overzicht is altijd fijn. Zorg dat de kamers er voor het oog prima uitzien, niet overal kleding slingert en alle papieren goed geordend zijn. Klinkt nogal ‘Jomanda’, maar een opgeruimd huis betekent vaak ook een opgeruimd hoofd.

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >