‘Ze verliezen alle realiteitszin en worden helemaal wild zodra ze dat liedje horen’

07.07.2023 12:12

‘Beste ijscowagen,’ begint Sam, ex-advocaat en moeder van vier, ‘ik wil geen zomerpretspelbreker zijn, maar ik wil niet meer dat je zo vaak naar mijn buurt komt. Ik kan er gewoon niet meer tegen.’

‘Ik weet dat je het goed bedoelt, met je schattige muziek en je onweerstaanbare reeks favoriete lekkernijen. Ik weet dat je probeert kinderen vreugde te brengen als je je komst aankondigt met een luide instrumentale vertolking van een kinderliedje dat ik me niet meer kan herinneren.

Helemaal wild

Jouw komst zorgt dan ook voor onmiddellijke en volledige opwinding in het hele lichaam. Bij alle vier mijn kinderen. Het maakt niet uit met waar ze mee bezig zijn – eten, een boek lezen, een bad nemen, zich aankleden – ze verliezen alle realiteitszin en worden helemaal wild zodra ze dat liedje horen. Op dit punt vraag ik me af of je me voor de gek houdt?

Neem vorige week bijvoorbeeld. Ik was er net in geslaagd om ze allemaal het huis in te krijgen na een lange middag buitenspelen, inclusief inzinkingen en ruzies. En net toen ik ze kalmeerde, hun schoenen uitdeed en hun handen waste, was je daar. Opwinding veranderde in verdriet en frustratie toen ik hun verzoek afwees. Al mijn goede ouderschap werd teniet gedaan door één drive-by, waardoor mijn huis in totale chaos achter bleef.

Op blote voeten

Of wat te denken van die keer dat ik aan het douchen was, terwijl ik mijn 2-jarige strategisch voor de deur had geplaatst (ze is een bekende ontsnappingsartiest) terwijl de andere drie televisie keken. Ik hoorde het galmende voertuiglied, gevolgd door opgewonden geschreeuw en snelle voetstappen. Ik had nauwelijks tijd om kleren aan te trekken (in ieder geval geen ondergoed) voordat ik op blote voeten door de straat sprintte achter mijn bemanning aan.

Lees ook: Zó maak je zelf de lekkerste (en mooiste) ijsjes

Maar gisteravond was toch echt de druppel. Je arriveerde slechts seconden voordat het avondeten op tafel kwam. Ik was net aan het opscheppen toen mijn 5-jarige dochter je door het raam zag en begon te schreeuwen “IJswagen! IJswagen!” Net zolang tot haar drie broers en zussen kwamen aanrennen. En hoe denk je dat mijn 2-jarige omging met het nieuws dat ze haar kip moest eten in plaats van een PowerPuff-ijsco-meisje met kauwgom-ogen? Je raadt het al: niet goed!

Enorme chaos

In het zwembad of op de bank, op hun fiets of in hun bed: als je komt opdagen, veroorzaakt het enorme chaos in mijn huis. Of wel door een zoete traktatie, of wel doordat ik weiger om ze te verwennen. En hoewel ik het totaal niet erg vind om dit spel af en toe te spelen, eist elke dag toch echt zijn tol. Van zowel mijn portemonnee als mijn gezond verstand.

Ik begrijp dat je verantwoordelijk bent voor je eigen levensonderhoud en ik respecteer het plezier dat je mijn kinderen brengt. Maar misschien hebben we een te voorspelbaar schema opgesteld. Dus ik vraag je vriendelijk of je misschien je route kunt verbreden, waardoor je onze buurt minder vaak bezoekt. Ik bedoel, het zou leuk zijn om af en toe wat nieuwe gezichten te zien, toch?

Zomermagie

Ondanks de onrust die je in mijn huis veroorzaakt, houd ik toch van je. Omdat de vreugde die je brengt ongeëvenaard is. Ik herinner het me uit mijn eigen kindertijd; de stroom van endorfines die door je lied wordt gecreëerd. De ijscowagen op blote voeten achtervolgen en de speciale ijsjes (mét kauwgomballen) die ik kocht van mijn zakgeld. Het is zomermagie.

Maar alsjeblieft, niet meer elke dag. Dat is niet teveel gevraagd, toch?’

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!