‘Werkende moeders hebben het door corona zwaarder dan werkende vaders’

14.09.2020 11:44
werkende_moeders_corona_zwaar

Werkende moeders hebben het door alle coronamaatregelen psychisch zwaarder dan werkende vaders, blijkt uit onderzoek van Intermediar onder twaalfhonderd respondenten.

25 procent van de moeders vindt dat de geestelijke gezondheid in negatieve zin is veranderd, tegenover 14 procent van de vaders.

 

Huishoudelijke taken

Dat is ook niet zo gek, want ondanks dat ouders nu veel meer thuis zijn, is er qua rolverdeling weinig veranderd. Vóór corona voerde 10 procent van de mannen de meeste huishoudelijke taken uit, sinds corona is dit 11 procent – en dus nagenoeg gelijk. 57 procent van de vrouwen gaf voor corona aan meer in het huis te doen dan de partner, tegenover 53 procent sinds corona. Dit geldt ook als het om de zorg voor de kinderen gaat: de verschuivingen in de verdeling zijn te verwaarlozen. 

 

Lees ook
Samengestelde gezinnen in tijden van corona: ‘Mijn ex en ik zitten na jaren eindelijk op één lijn’ >

 

Traditionele rolpatronen

Madelon Meester, hoofdredacteur van Intermediair, denkt dat moeders het nu zwaarder hebben, omdat ze hiervoor ook al meer tijd met hun kinderen doorbrachten. “Waar moeders nóg meer tijd met de kinderen eerder als last ervaren, zijn vaders blij dat ze hun kinderen vaker kunnen zien omdat dit er in een normale werkweek minder van komt.” Ook onderzoeker Tanja van der Lippe heeft wel een verklaring voor de resultaten: “Traditionele rolpatronen verander je niet zomaar. Mannen en vrouwen worden anders gesocialiseerd. De lockdown was wel een goede gelegenheid om de rolverdeling onder de loep te nemen, maar dat is blijkbaar nauwelijks gebeurd.”

Bron: Intermediair / NU.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook