Samengestelde gezinnen in tijden van corona: ‘Mijn ex en ik zitten na jaren eindelijk op één lijn’

31.03.2020 20:15
samengesteld-gezin-corona

Het lijkt allemaal niet zo lastig; jezelf zoveel mogelijk afsluiten voor de buitenwereld. Maar wat nu als je als moeder te maken hebt met een ex, een nieuwe partner of stiefkinderen?

‘We durven het aan’

Marieke (38), moeder van Florian (6): “Ondanks corona houden mijn ex en ik hetzelfde schema aan voor onze zoon: om het weekend bij mijn ex, plus elke woensdag op donderdag. Mijn ex heeft een nieuwe vriendin, maar zij heeft geen kind. Zelf ben ik single. Omdat het dus maar om een klein kringetje gaat en mijn ex, zijn vriendin en ik verder zoveel mogelijk sociale contacten beperken, durven we het aan. Geen van ons heeft een vitaal beroep, dus we kunnen vanuit huis werken. We hebben afgesproken dat wanneer één van ons klachten krijgt, we onze zoon bij de andere ouder laten en niet meer switchen. Ik hoop dat dat niet nodig zal zijn.”

 

‘Ik heb mijn kinderen 3 weken niet gezien’

Jorinde (42), moeder van Lucas (14) en Valentijn (12): “Met een zoon in de risicogroep, waren mijn ex en ik het eens vanaf dag één van de corona-uitbraak. Hij heeft een vriendin met kinderen die regelmatig naar hun vader gaan, ik heb een vriend met een dochter die op haar beurt uitwaaiert naar een leven bij haar moeder dat zich afspeelt buiten ons gezichtsveld. Dat is qua besmettelijkheid zo oncontroleerbaar, dat we hebben besloten onze partners voorlopig alleen virtueel te zien. Niet bepaald een peulenschil; doordat mijn hond ernstig ziek werd en ik twee weken lang noodgedwongen elk coronaprotocol schond door tussen dierenziekenhuizen, apotheken en thuis te reizen, was het óók nog beter dat mijn kinderen zolang bij hun vader bleven. Gelukkig bestaat Facetime. En zitten mijn ex en ik acht jaar na onze scheiding, eindelijk op één lijn. Komend weekend komen de kinderen na drie weken thuis, voor onbepaalde tijd. Mijn vriend zie ik niet zolang deze situatie voortduurt. Maar je weet wat ze zeggen: absence makes the heart grow fonder. Statistici voorspellen een babyboom óf scheidingsgolf over negen maanden. Mijn vriend en ik zullen van beide geen deel uitmaken – maar ik heb nog niemand gehoord over een huwelijkstsunami.”

 

‘Op goed vertrouwen’

Gina (30), moeder van Mex (2): “Na een maand alleen voor mijn dochter Mex gezorgd te hebben is ze afgelopen weekend weer naar mijn ex-vriend geweest – hij was zijn weekend daarvoor ziek waardoor we geen risico wilden nemen. Mijn ex woont bij zijn ouders, wij wonen met z’n tweetjes. We hebben afgesproken de sociale contacten te beperken. Op goed vertrouwen zullen we maar zeggen, want als Mex bij haar vader is, is ze in Den Bosch (en wij wonen in Ede), dus checken gaat niet.”

 

Lees ook
Zo bespreek je het coronavirus met je kind >

 

‘Elke keer spannender’

Sophia, moeder van Rens (4) en Sam (1): “Mijn vriend heeft co-ouderschap over zijn oudste twee kinderen (13 en 11) uit een eerdere relatie. Elke vrijdag is het wisseldag. Sinds de coronamaatregelen zijn ze al twee keer heen en weer gegaan, maar zelf vind ik het elke keer spannender worden. Hun moeder neemt het minder nauw met de maatregelen dan wij dat doen, dus ik heb geen idee wat zij ‘mee naar ons huis nemen’ als ze daar een week zijn en geweest en gewoon de stad in zijn gegaan. Als co-ouders moet je al snel leren dat je geen invloed hebt op wat de andere ouder doet in zijn of haar tijd. Maar nu gaat het niet over gamen of snoepen, maar echt over de gezondheid van ons gezin. Dat geeft wel veel lading op de gesprekken die we hierover voeren en heeft ook tussen mij en mijn vriend tot de nodige discussie geleid. Ook voor de kinderen is dat verwarrend natuurlijk, als ze na een week bij haar (waar best veel mag) bij ons ineens in een soort strafkamp terecht komen met heel veel regels en afspraken.

We proberen er zo goed mogelijk uit te komen met z’n drieën (zijn ex heeft geen nieuwe partner) en hebben afgesproken dat we het per week bekijken. Misschien dat we toch iets af gaan wijken van het normale schema, afhankelijk van wat het beste is voor de kinderen. Maar als de kinderen ergens ziek worden, dan blijven ze in elk geval bij de ouder tot ze weer helemaal beter zijn.”

 

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks een selectie van de best gelezen artikelen in je mailbox >