genoeg-tijd-voor-jezelf

Nicole Snyder heeft de handen vol aan haar vijf kinderen (7, 5, 3, 2 en zes weken) en toch zorgt ze ervoor dat ze ook nog genoeg tijd voor zichzelf neemt.

Op Instagram legt ze uit waarom ze dit zo belangrijk vindt.

 

Douche

'Vanmorgen waren mijn twee zoons plus de baby om vijf uur wakker', schrijft Nicole. 'Mijn man Jason was vrij, dus hij hielp mee. Ik liep naar beneden, dronk m'n koffie op en begon met mijn dagelijkse ochtendroutine als moeder, maar ik kon ook wel een douche gebruiken.'

 

Lees ook
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

'Ik gaf geen antwoord'

Ze liet haar man bij de jongens, legde de baby weer in bed en besloot lekker lang onder de douche te gaan staan. 'Jason vroeg hoe lang het ging duren, maar ik gaf geen antwoord. Ik nam even tijd voor mezelf. Het voelde niet egoïstisch om mijn benen te scheren en mijn haren twee keer te wassen. Het was nodig.' Toen Nicole onder de douche vandaan kwam, was haar baby wakker.

 

Knuffelen

'Ik had haar op dat moment kunnen gaan verzorgen, maar dat deed ik niet', schrijft ze verder. 'Ik legde haar naast me op de grond, deed mijn haar, deed mijn kleding aan en toen pas besloot ik haar te knuffelen.' Op dat moment voelde Nicole zich 'opgeladen' en had ze het gevoel dat ze er weer honderd procent voor haar kinderen kon zijn. 'Neem genoeg tijd voor jezelf zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn.'

 

 

Let's talk 4th trimester and self care for a sec. Last night while in the car I was listening to @januaryharshe on her podcast. She said some things that resonated with me down to my soul, possibly because of the language. "Do no harm. Take no shit." and something along the lines of "If you're not at the top of your priorities, you're last."?? The older I've gotten (and more children we've had), I've found this my internal mantra that I've never actually said out loud. === This morning we had two boys up at 5am plus the baby. Jason is off for the day so he was helping. I went downstairs, drank my coffee and started my daily grind of parenting and keeping small people alive. But I also desperately needed a shower; physically and mentally. So I left the hubs with the boys, got the baby back to sleep and went to take a long shower. === Jason popped in asking how long I was going to be and I didn't respond. I was taking this time for myself. I couldn't fill anyone else's cup and be the mom/wife they need unless I'm ok. It wasn't selfish to shave my legs and actually wash and repeat with my shampoo. It was necessary. === I got out and the once sleeping babe was fussing. I could've scooped her up and forgone the rest of my out of the shower routine, but she was ok. So I laid her on the floor next to me. Did my R+F routine. Combed my hair. Got dressed. THEN I hugged and snuggled and kissed on her. === I felt human again. Recharged. And she was fine. So if you've made it to the end of this post, and any of what I've said hit home with you, fill your cup. If it's saying no to something, taking a shower or aimlessly walking around Target alone; do what you need to do to be the best you! Have a wonderful Friday! I'm off to camp with all my people, it's sure to be an adventure with a newborn!

Een bericht gedeeld door MyUnfilteredChaos || Nicole S. (@myunfilteredchaos) op

 

Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >