Vrouw bevalt van reuzebaby van 6,4 kilo: ‘Ik grapte nog tegen de arts dat ik een record zou breken’

05.11.2021 06:12
vrouw bevalt reuzebaby Cary Beeld: Getty Images

Een baby van ruim zes kilo dragen is al pittig, laat staan het kind ter wereld brengen. Het overkwam deze Amerikaanse moeder, die na de geboorte van haar zoon al gauw wereldnieuws werd.

Kinderen krijgen was voor Cary Patonai en haar man Tim niet vanzelfsprekend. Door een bloedstollingsstoornis kreeg ze maar liefst negentien miskramen. Uiteindelijk heeft ze desondanks drie gezonde zoons mogen verwelkomen. De jongste, Finnley, was zestig centimeter lang en woog maar liefst 6,4 kilo. Dat zijn bijna twee baby’s samen: een gemiddelde baby in Nederland weegt bij zijn geboorte tussen de 2,5 en 4,5 kilo.

Record

Zijn broers waren bij hun geboorte ook geen lichtgewicht: Devlen (10) woog 3,7 kilo en Everett (2) ruim vijf. ‘Ik grapte tegen mijn dokter dat ik de volgende keer zijn record zou breken’, vertelt Cary. ‘En dat is nog gebeurd ook.’ 

Jongste telg Finnley (nu bijna een maand oud) trok in het ziekenhuis enorm veel bekijks. ‘De artsen konden hun ogen haast niet geloven. Het was de grootste baby die de dokter ooit had gezien. Iedereen wilde een selfie met mij en mijn zoon maken.’ De jongen kwam via een keizersnee ter wereld en kreeg een kledingsetje aan in de maat voor baby’s van zes tot negen maanden oud. ‘Ook de kleding van zijn broer paste niet, alles was te klein.’

 

Lees ook:
Portretten: komt er een baby uit de lucht vallen >

Ook reuzegroot

Cary is niet de enige die is bevallen van een ‘reuzebaby’. Het komt niet heel vaak voor, maar wereldwijd zijn er een aantal moeders die de afgelopen jaren een enorm groot kind op de wereld hebben gezet. Via een keizersnee of – inderdaad, je moet er niet aan denken – de natuurlijke weg. Een overzicht:
 

 • 10,8 kilo
  De zwaarste baby ooit, die maar liefst 86 cm lang was. Moeten we er wel even bij vermelden dat de moeder 2,27 meter is: niet zo gek dus, dat ze een flinke baby heeft gebaard.
   
 • 7,85 kilo


  Een record in Engeland. En een traumatische bevalling voor de moeder, want de baby bleef steken nadat het hoofdje al was geboren. Gelukkig kwam alles goed met de ‘kleine’ George.

 

 • 6,2 kilo

  Via de natuurlijke weg en zonder ruggenprik: respect voor deze Britse moeder die acht jaar geleden beviel van haar dochter. Het gebeurde in Spanje, waar het meisje meteen de zwaarste baby werd die daar ooit ter wereld kwam. 
   
 • 8,7 kilo

  Zijn naam onthoud je niet snel – Muhammad Akbar Risuddin – maar zijn gewicht des te meer. Handig ezelsbruggetje: Akbar betekent ‘groot’ in Indonesië, waar hij geboren werd. Gelukkig voor zijn moeder werd het een keizersnee.

   

 • 8 kilo

  Iets minder flink, maar nog steeds een reuzebaby: Ademilton dos Santos. Het Braziliaanse jongetje werd de vijfde in een groot gezin. Zijn broers en zussen hadden een normaal geboortegewicht. De reden dat hij zo flink was? Waarschijnlijk de zwangerschapssuiker van zijn moeder tijdens haar zwangerschap.
   

Bron: AD

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >