Annemiek: ‘Kan ik mijn vriend verbieden bij zijn ex te logeren?’

24.05.2024 17:58
Bron: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Annemiek (38) is moeder van Laura (9): “Openheid, vertrouwen en gelijkwaardigheid in een relatie: ik weet pas hoe dat voelt, sinds ik twee jaar geleden Bas tegenkwam. Zijn warme en verzorgende karakter waar ik verder zo op viel, heeft alleen één keerzijde: hij houdt dat verzorgde ook naar zijn ex, de moeder van zijn achtjarige zoon Tom.

Bas en ik hebben dezelfde omgangsregeling voor onze kinderen. Sinds een halfjaar wonen we samen. Dat gaat gesmeerd. Samen hebben we onze kinderen om het weekend niet, waardoor we veel tijd voor ons samen hebben. Van woensdag tot en met vrijdag en om het andere weekend, wonen zijn zoon en mijn dochter bij ons.

Dat Bas een goede relatie heeft met de moeder van zijn zoon, vind ik positief. Ik kan het zelf ook goed met haar vinden. Maar soms lijkt hun relatie geen grenzen te kennen. 

‘Hij vertrok voor een nacht naar haar’

Onlangs was zijn ex ziek toen hun zoon bij haar verbleef. ‘Vervelend’, zei ik, ‘laat Tom maar bij ons slapen, dan kan zij rustig opknappen.’ Bas besloot anders: omdat zijn ex niemand had om haar te verzorgen, pakte hij zijn tas, en vertrok voor een nacht naar haar.

Ik lag de hele nacht wakker. Hij sliep dan wel op de kamer van hun zoon, maar wie wist wat er zou gebeuren? Met z’n drietjes in de vertrouwde samenstelling, in hun ooit echtelijke woning: ik vond het maar verwarrend voor Tom. En hoewel Bas open en eerlijk tegen me was geweest: ik voelde me jaloers.

De volgende dag vertelde ik Bas over mijn gevoel bij de situatie. Ze zijn al vier jaar gescheiden; kan ze nou echt niemand anders vinden om voor haar te zorgen wanneer ze dat nodig heeft? Haar afhankelijkheid van Bas voelt als een inbreuk op míjn relatie met hem.

Normaalste zaak

Tom leek het de normaalste zaak van de wereld te vinden, dat papa een nachtje bij mama en hem kwam logeren. Dus misschien overdrijf ik wel. Bas zei een volgende keer precies hetzelfde te doen. Er is niets anders meer dan vriendschap tussen hen, zegt hij, en wij zijn dolgelukkig samen. Ik bid ondertussen dat ze niet nog een keer ziek wordt, in de nabije toekomst. Ik kan hem toch niet keihard verbieden bij haar te gaan slapen?”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.