ex beste vriendin
Beeld: Pixabay

Je moet er maar tegen kunnen dat je man dik bevriend is met zijn ex. “Gaan we naar zijn moeder, wil ze gezellig mee.”

Zo zijn er mannen die op de eerste date al duidelijk maken dat er niets en niemand tussen hem en zijn ex mag komen. “Ik moest maar snel vriendinnen met haar worden, zei hij.”

Zodra ik de kroeg binnenstap waar we hebben afgesproken, word ik naar hem toegezogen. Ik trek mijn buik in en zwiep mijn haar over mijn schouder: dit is mijn kans om een verpletterende indruk te maken. Wow, zo makkelijk gaat dat dus. Mijn eerste date sinds mijn scheiding, en kijk nou wat een plaatje. ‘Wat heb je aan?’ appte ik nog, onderweg naar de stad. Ik moest er niet aan denken dat ik hem straal voorbij zou lopen. ‘Mijn boerenkiel’, antwoordde hij doodleuk.
 

Ont-zet-tend close met zijn ex

Die kiel blijkt een houthakkershemd en na zijn tweede slok van de goedkope chardonnay is mijn date maar meteen duidelijk: er zijn een paar spelregels. Hij legt zijn hand op tafel en kijkt me doordringend aan. “Ik ben ont-zet-tend close met mijn ex”, zegt hij. “Het is van groot belang dat jullie wel vriendinnen worden. Mijn kinderen moeten je fantastisch vinden. Als zij je niet leuk vinden, houdt het op. En ik zit dus elk weekend fulltime op de hockeyclub. Daar moet je wel van houden, want ik vind het belangrijk dat je daarbij bent – in gepaste kledij uiteraard. Kun je meteen een glas wijn drinken met mijn ex. Of twee natuurlijk.”

Ik weet niet of ik moet lachen of huilen en stamel iets over dat exen voorlopig een ver-van-mijn-bedshow zijn, en of we eerst eens een glaasje zullen drinken. Nog geen anderhalf uur na onze kennismaking vraag ik de rekening, die hij me zonder morren laat betalen. Op de stoep krijg ik drie zoenen, waarvan de laatste me net iets te lang duurt. “Ik voelde echt een klik”, zegt hij. “Wat doe je zaterdag? Ik weet zeker dat mijn ex het ook leuk vindt je te zien op de hockeyclub.”
 

De markt verkend

De man van Zara heeft vele exen en met allemaal is hij nog dik bevriend. En zij maar vrolijk knikken. “Ach, ik ben toch de leukste.”

De man van Zara (37) maakte er nooit een geheim van dat hij flink de markt heeft verkend voordat hij met haar trouwde. “Kan mij het schelen, dacht ik. Ik ben toch de allerleukste en met mij heeft-ie een kind. Waar ik niet op had gerekend: Koen is met al zijn exen bevriend. Met de een inniger dan met de ander; sommigen ziet hij alleen op verjaardagen of de tennisclub, maar van zijn laatste ex komen zelfs haar honden weleens logeren.

Een beetje raar is het wel. Werd-ie veertig, waren al zijn exen op het feest. En zijn werkgever maar begripvol knikken bij elk voorstelrondje: ‘Nou, en dit is huppeldepup, óók een ex.’ Ik keek om me heen en realiseerde me ineens dat mijn man met iedere aanwezige vrouw het bed had gedeeld, op mijn zussen en zijn moeder na.”

Nou ja, het is wel een prettig idee dat we goed bevriend zullen blijven mochten we uit elkaar gaan. Het is ook leuk dat Koen zo in het leven staat.”
 

'Leuk stel, dacht ik nog'

Soms gaat die vriendschap wel heel ver. Toen Pip met Moisès trouwde, vroeg hij zijn ex als getuige.

Pip (35) leerde Moisès nota bene kennen via zijn ex. “We waren 25 en zaten in hetzelfde surfgroepje. Ik raakte met haar aan de praat toen ze in de armen van Moisès lag. Leuk stel, dacht ik nog. Tot zij overeind kwam, naar Moisès knipoogde terwijl ze een vaag wuifgebaar maakte en zei: ‘Als jullie nou eens verder kletsen, dan ga ik surfen.’ Moisès maakte direct duidelijk dat ze zijn ex was. Binnen een uur zaten we te zoenen.

Ze bleek zijn beste vriendin te zijn. Ze was getuige op onze bruiloft, ze was er toen onze kinderen geboren werden, en ze was er toen mijn schoonmoeder overleed. Ze is zelfs een paar keer mee geweest op vakantie. Paste zij op terwijl Moisès en ik uit eten gingen, en doken zij en ik een stadje in, terwijl hij bij de kinderen bleef. Ze is niet mijn beste vriendin, maar wel een heel dierbare.

Ik begrijp waarom zij niet bij elkaar pasten. Zij is een vrije vogel, wars van conventies, hij houdt van regels en regelmaat. Dat zij single is, vind ik niet bedreigend. Ik weet hoeveel Moisès van me houdt: de verhoudingen zijn duidelijk.

Het gebeurt regelmatig dat ze blijft eten, onze kinderen naar bed brengt en daarna blijft hangen. Als ik om elf uur aftaai, chillen zij en Moisès soms nog uren door. ‘Ben je nooit bang dat er van alles gebeurt, na een paar flessen wijn’, vragen vriendinnen weleens. Nee, ik ga rustig slapen. Als ik met ze mee zou doen, zou ik er de volgende dag bijzitten als een zombie. Dát zou pas bedreigend zijn voor mijn huwelijk.”
 

Dodelijk saai

Samen naar een lezing, Fiona moet er niet aan denken. “Ik ben blij dat hij dat met zijn saaie ex doet.”

“Ach, het is niet voor niets zijn ex; als ze leuker was dan ik, zouden ze nog wel samen zijn.” Fiona (39) vindt het prima dat Alain en zijn ex dikke vrienden zijn. “Ik begrijp alleen niet wat hij in haar ziet, ik vind haar dodelijk saai. Ze gaan samen naar het museum, een lezing, of iets anders waarvan ik de lol niet inzie. Kan me niets schelen, met mij gaat hij naar concerten en met mij ligt hij in bed. Bovendien vind ik zo’n beste vriendin gezonder dan een beste vriend met wie hij elk weekend naar het café gaat terwijl hij flirt met andere vrouwen.”
 

Lees ook
'Soms lijkt het wel of mijn vriend een relatie heeft met zijn moeder, in plaats van met mij' >

 

Het lijkt net een trio

De ex van man Maarten heeft zelf geen leven. Daarom trekt ze op met zijn gezin. Pardon?

Henriëtte (39) vond het aanvankelijk nog wel aandoenlijk, dat haar man Maarten zo close is met zijn ex. “Ze hebben tien jaar samengewoond, dus ze delen een heel verleden. Maar inmiddels zijn Maarten en ik getrouwd, hebben we twee kinderen en vormen we een braaf gezinnetje. Dat lijkt Maartens ex totaal niet aan te voelen. Gaan we op zondag bij zijn moeder eten, wil ze mee. Plannen we een dagje naar de dierentuin, meldt Maarten terloops dat zij ook aanhaakt. Als ik daarvan baal, zegt hij: ‘Joh, laat haar lekker, zij heeft niemand.’ Soms heb ik het idee dat we een trio vormen.”
 

'Ze heeft nog steeds de sleutel'

Lig je op de bank te vrijen met je man, hoor je opeens de voordeur en dendert zijn ex je huiskamer binnen. “Ik dacht dat ik gek werd.”

Beste vrienden met zijn ex: je zal zo’n man maar hebben. Jolanda (36) weet er alles van. Haar vriend Paul lijkt vergroeid met de vrouw met wie hij drie kinderen kreeg. “We wonen met mijn dochter en zijn kinderen in het huis dat zij ooit samen kochten. Ze heeft nog steeds de sleutel – en gebruikt die ook. Om even iets op te halen van een kind. Plotseling haar kunstschaatsen moet hebben. De fietsen van hun kinderen in onze schuur te parkeren. Of de koelkast te vullen voordat we terugkomen van vakantie.

Het is alsof zij het nog altijd als haar huis beschouwt. Wat ik best snapt als je er jarenlang hebt gewoond, maar kom op: mijn meubels staan er en Paul en ik wonen al vier jaar samen. Zij heeft een nieuw huis met haar nieuwe man. Het lijkt wel alsof ze mijn aanwezigheid in het leven van haar ex niet voor vol aanziet, alsof ze vindt dat ze meer rechten heeft.

Onzin, vindt Paul. Hij is van haar gescheiden en zij is hertrouwd, dus ik heb geen enkele reden iets te vrezen. Ik moet maar accepteren dat zij als moeder van hun kinderen altijd een belangrijke rol zal spelen in zijn leven, helemaal omdat ze nog dikke vrienden zijn – sinds hij haar heeft vergeven dat ze hem verliet voor die nieuwe man. Natuurlijk wil ik dat accepteren, maar hoe onbescheiden ze zich opstelt in ons leven is ronduit bloedirritant.
 

Onaangekondigd binnenvallen

Toen ze onaangekondigd binnenkwam terwijl wij half ontkleed op de bank lagen, was voor mij de maat vol. ‘O,’ zei ze, ‘waren jullie bezig? Ik ben zo weer weg hoor’ – en stormde door naar boven. Woedend stoof ik op van de bank – mijn beha bungelde achter me aan. ‘Hoe zou jij het vinden als míjn ex hier te pas en te onpas binnen viel?’ gilde ik tegen Paul. ‘Als jij in je nakie uit de badkamer komt en hij plompverloren voor je neus zou staan?’

Nadat we onszelf een beetje hadden gefatsoeneerd en zijn ex weer naar beneden kwam, heeft Paul haar uitgelegd dat dit zo niet langer kon. Ze heeft haar sleutel niet ingeleverd, maar beloofde hem alleen te gebruiken als wij daar eerst nadrukkelijk toestemming voor geven. Prima. Ze woont om de hoek, het is voor iedereen wel zo praktisch als ze naar binnen kan als wij er niet zijn. Al is het maar om de koelkast vol te stoppen wanneer we terugkomen van vakantie.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018 en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >