‘Voel ik me nog wel sexy zonder baarmoeder?’

01.08.2023 10:49
Bo Wilkes Fotografie: Mark Groeneveld

Het leven van Echte Gooische Moeder Bo Wilkes lijkt dan misschien relaxed, gezellig, vol weelde en zonder zorgen, in werkelijkheid… is dat het ook. Dat wil zeggen: meestal.

Onlangs kreeg Bo te horen dat haar uit­strijkje een te hoge PAP­-waarde liet zien. “Het is geen kanker, maar wel een voorstadium daarvan. Het advies is daarom om mijn baar­moeder te laten verwijderen. Natuurlijk ben ik dankbaar dat het vroegtijdig is gesignaleerd, in een fase waarin ik nog een keuze heb, maar het is
een hele beslissing die me niet in de koude kleren gaat zitten. Er schiet van alles door mijn hoofd, van doemgedachten tot de vraag: voel ik me nog wel sexy zonder baarmoeder? Toch heb ik de keuze allang gemaakt: ik zou het mezelf nooit vergeven als ik me nu niet liet behandelen en het over een paar jaar inderdaad uitmondt in iets akeligs. Bovendien heeft mijn baarmoeder haar functie al ruimschoots vervuld, haha!”

Nuchter

De nuchtere manier waarop ze hierover praat, is misschien ook soort beschermlaag. “Ik kies er bewust voor om situaties positief te benaderen. Voor alles is een oplossing en ik ben blij dat ik een waarschuwing krijg. Dat die nuchterheid ook een manier is om hiermee om te gaan bleek toen ik laatst onder verdoving moest voor een biopt en de tranen maar bléven komen. Misschien zit ik er diep vanbinnen dus meer mee dan ik wil toe­ geven.

“Misschien zit ik er diep vanbinnen meer mee dan ik wil toegeven”

Het leven lacht me overwegend toe, maar elk huisje heeft z’n kruisje – waar je huisje ook staat. Ik heb dan wel geen financiële zorgen, wat een groot goed is, maar er blijven genoeg andere dingen over – dingen waarmee ik misschien minder te koop loop, maar die minstens zo belangrijk zijn. Daarom geniet ik van elke dag!”

Het hele interview lees je in Kek Mama 8, nu in de winkel.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.

Bo Wilkes