Dilemma: ‘Zal ik een vlokkentest doen omdat ik drager ben van een erfelijke ziekte?’

16.02.2024 13:09
vlokkentest Bron: Pexels

Marthe is draagster van het Fragiele X syndroom. Iets waar ze zelf geen last van heeft, maar wat wel tot uiting kan komen bij haar kinderen. Nu haar partner en zij een kinderwens hebben, twijfelt ze over het wel of niet laten uitvoeren van een vlokkentest.

“Sinds een aantal jaar weten we dat ik draagster ben van het Fragiele X syndroom. Ergens in de familie werd namelijk een kind geboren die dit syndroom had en daarom heb ik me laten testen. Op dat moment had dat voor mij geen directe gevolgen. Ik was achttien en had nog helemaal geen kinderwens.

Vlokkentest of niet?

Inmiddels is dat veranderd. We zijn tien jaar verder en ik heb sinds vier jaar een leuke vriend. De laatste tijd hebben we het steeds vaker over kinderen en eigenlijk willen we daar heel graag voor gaan. Alleen rijst daarbij dus de vraag of we prenatale screening willen doen.

Mijn vriend wil dit heel graag, omdat het hem te zwaar lijkt om voor een kindje te zorgen met het Fragiele X syndroom. Dat snap ik en ik vind dat ook heel eerlijk van hem, maar zelf heb ik het moeilijk met deze beslissing.

We hebben de optie om met 11 weken een vlokkentest te doen, vervolgens moeten we dan 2 weken wachten op de uitslag. Mocht dan blijken dat het kind echt het Fragiele X syndroom heeft, dan kunnen we besluiten om de zwangerschap af te breken. Ik zou dan een curettage moeten ondergaan.

Niet eens

Dit lijkt me erg heftig en ik weet niet of ik dat aan zou kunnen, daarom neig ik er meer naar om geen prenatale onderzoeken te doen. Hoe groot de kans is dat ons kind daadwerkelijk het Fragiele X syndroom krijgt is heel onduidelijk, onderzoeken zijn daar nog niet helemaal over uit, maar waarschijnlijk ligt het bij mij rond de 30 procent.

Ik wil daarom liever de gok nemen en mocht het dan toch geboren worden met het Fragiele X syndroom, dan is dat maar zo. Dan zal ik er namelijk nog steeds evenveel van houden.

Mijn vriend en ik hebben het er samen veel over, maar komen er niet uit. We laten het dan weer even rusten, maar ondertussen wordt het wel een steeds groter ding in onze relatie. Ik weet echt niet meer hoe we hier uit moeten komen.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.