Beeld: Kara Lewis Newton
Beeld: Kara Lewis Newton

Kara moet echt even iets kwijt. Ze is geen perfecte moeder, laat ze zien in haar Facebookpost die inmiddels 57.000 keer is gedeeld. Snappen we, bij ons gaat het ook niet altijd even goed.

Om de een of andere reden had Kara's zoon gesneden selderij nodig op school. Daar kwam deze moeder pas achter toen haar zoon al op school was. Toen pas dacht ze eraan dat ze het weekverslag van school nog moest checken. Wat doe je dan? Snel de groente snijden, in een tupperwarebak doen en het alsnog komen brengen. En dan maar hopen dat hij het niet eerder nodig had. 

Schone sokken

De gebeurtenis maakte veel los bij Kara. In alle stress schreef ze een Facebookpost die herkenbaar is voor veel moeders. "Ik vergeet wel eens wat", bekent Kara. "Mijn kinderen hebben niet altijd schone sokken aan. Gisterenavond hebben we fastfood gegeten. Ik vergeet wel eens te reageren op uitnodigingen voor kinderfeestjes. We hebben nooit geld wanneer we het nodig hebben. Mijn kind heeft soms geen jas bij, in zijn lunchbox tref je overgebleven snoep van Halloween aan, ik teken voor dingen zonder ze te lezen en ik check niet altijd het weekverslag van school." 

Ik hou van ze

"Maar... ik hou van ze", vervolgt Kara. "En ik werk zo hard voor mijn kinderen. Ik hoop maar dat ze twintig jaar later niet meer weten dat ik vergeten was de selderij mee te geven. Ik bid dat ze onthouden dat ik elke dag ervoor gevochten heb dat ze een goed leven hebben. Dat ik van ze hou, wat er ook gebeurt."

Niet zo streng

Andere moeders bedanken Kara voor haar bloedeerlijke post. "Ik probeer zo hard om de perfecte moeder te zijn en het is zo stressvol", geeft Kaylah toe. Christina sluit zich hierbij aan: "Dit helpt mijzelf te herinneren dat ik niet altijd zo streng voor mezelf moet zijn." Eerlijkheid duurt het langst. Laura laat weten: "Bedankt voor de moed die je toonde door te zeggen wat we allemaal van de daken willen schreeuwen." Prima actie dus van Kara. Al denken we niet dat haar kinderen de selderij gaan vergeten nu de post helemaal viral gaat.

 

foto's social media kinderen
Beeld: Pexels

Van het eerste stapje tot de eerste schooldag: we zijn apetrots op ons kind en posten bijna elke mijlpaal op social media. Blogger Lorna Rose deed dat ook, maar toen haar tweede kind werd geboren ging ze nadenken over de gevolgen.  

‘Wie geeft mij toestemming om informatie over mijn kinderen, laat staan hun privacy, online te zetten?’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Alles vastleggen

Toen Lorna voor het eerst moeder werd, plaatste ze allerlei foto’s van haar zoon op Facebook. ‘Zijn eerste badje, een foto dat hij sliep, de trap op kroop en voor het eerst spaghetti at: ik wilde elk moment vastleggen en het vervolgens delen op Facebook’, vertelt Lorna. ‘Ik wilde mijn moederschap naar de wereld schreeuwen.’

 

Lees ook:
'Kap eens met dat 'mooie' social media-plaatje: geen kind is perfect' >

 

Lelijke pony

Tweeënhalf jaar later werd haar dochter geboren. Na een tijdje merkte Lorna dat ze minder over haar dochter op social media postte. ‘Ik ging erover nadenken: was het omdat dit de tweede ronde van het moederschap was en ik niet de behoefte voelde om het van de daken te schreeuwen? Was het omdat zij een meisje was?’ Lorna realiseerde zich dat ze zelf als kind ook niet op internet stond. ‘Mijn lelijke pony van toen ik 12 jaar oud was en de dikke onderlip die ik als tiener had stonden niet op Facebook, want dat bestond toen niet. En daar ben ik nu opgelucht om. Dus waarom doe ik dat mijn kinderen nu wel aan?’

 

'Denk eerst na'

Lorna kwam tot de conclusie dat het posten van een kwetsbaar moment van haar kinderen, hoe eng of gedenkwaardig ook, niet langer alleen hun gezinsmoment is. ‘Het wordt onderdeel van de Facebook-machine’, zegt ze. ‘Ik heb niet langer controle over wie het ziet, wie het gebruikt en met welk doel.’ Ze wil nog steeds foto’s en video’s delen om verre vrienden en familieleden op de hoogte te houden en steun te ontvangen als het niet goed gaat met haar kinderen. Maar ze denkt nu goed na vóórdat ze iets post: ‘Ik vraag mezelf steeds af: zou dit mijn kind op een dag in verlegenheid kunnen brengen? Of is er een andere manier dan Facebook om steun van mijn omgeving te ontvangen?’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (3) en hoofdredacteur van Kek Mama en VIVA Mama.

Wat ben ik blij met de mede-schoolpleinmoeder die Ko onverwacht meeneemt op de voetbalschoenenstrooptocht voor haar zoon. Zodat ik nog tientallen verhuisdozen kan inpakken. En ik ben bijna net zo blij dat ik haar zoon een middag bij mij kan laten spelen tussen diezelfde verhuisdozen, als ik haar groen en geel van griep bij de klasdeur zie staan.
 

Zwembad

Of als ik een vriendje van Ko een hele dag mee kan nemen naar het zwembad, zodat zijn ouders een dagje alleen met hun jongste hebben. Extra fijn voor hen: ze zijn net als ik zwembadhaters pur sang en hoeven dus voorlopig even niet. (Ko zegt altijd: ‘Mam, jij bent echt een katje, die houden ook niet van het water.’) Dat ik me uiteindelijk rot heb genoten van eindeloos ronddarren met Toon in een draaikolkbadje, is dan nog onvermoede winst.
 

Om de maandag

Nu Ko en Toon er nog aan moeten wennen dat ze om en om bij mij en bij hun vader zijn, wil ik graag één op één tijd met allebei. Om wat te kletsen, te dollen. En gewoon: te zijn zonder dat ze samen vechten om de Donald Duck / Lego-hond / piraat waar de ander net mee wil spelen. Elke maandagmiddag Ko ophalen lukt qua rollercoaster op het werk niet, maar om de maandag wel. Waar de BSO niet aan doet.
 

Lucky me

Dus wat een geluk dat mijn moeder om de week drie uur wil treinen (ja, DRIE uur, ik overweeg heiligverklaring) om Ko van school te halen zodat ze lekker met hem kan aanklooien. En dan zet ze en passant ook nog ’s avonds het eten klaar en vraagt ze ‘welke klusjes ze kan doen’, lucky me. Echt: (mede-)moeders zijn da bom.

 

In Kek Mama 05-2018 lees je het verhaal van Janna en haar vriendinnen die te maken hebben met schaamteloze oppas-verzoeken van mede-ouders. En die verzuchten: ja hallo, ik ben de BSO niet. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >