Opgebiecht: ‘Ik ‘vergeet’ wekelijks een pak luiers, of melkpoeder te scannen bij de zelfscankassa’

24.05.2024 19:00

Alles wordt duurder. Dat voelt Annette* (35), moeder van drie kids (10, 7 en negen maanden) ook in háár portemonnee. “Ik ‘vergeet’ wel eens iets te scannen bij de zelfscankassa.”

Annette: “Ik was een keurige burger. Nooit een boete gehad, zwart gereden, belasting ontweken of iets gestolen. Zelfs geen dropje uit de snoepwinkel of mascara uit de drogist, zoals mijn vriendinnetjes vroeger deden. Maar nu, met de inflatie die de prijzen de pan uit laat rijzen, is dat wel anders.  

De druk

Begrijp me niet verkeerd, we hebben het goed voor elkaar met twee salarissen. We hebben een prachtig huis, een auto en een bakfiets voor de deur. Onze kinderen zitten op de opvang, de oudste op hockey én theater, en we eten iedere dag gezond en vers. Zelfs die jaarlijkse kampeervakantie in Frankrijk zit er nog in. Toch voelen ook wij de druk van de stijgende kosten. Zorgverzekering, benzine, boodschappen – vooral die voor onze jongste spruit van negen maanden. Billendoekjes, luiers, melkpoeder, noem maar op. Ooit was ik een koopjesjager, maar dat wekelijkse rondje langs drie supermarkten en twee drogisterijen om een paar tientjes te besparen, vrat tijd en energie die ik liever in mijn gezin steek.

Het voelt als inleveren

Nu laten we onze weekboodschappen weer bezorgen, wat tijd scheelt, maar ook betekent dat er amper centen overblijven voor de leuke dingen. Daarmee bedoel ik de koffiedates buitenshuis, een lekker wijntje en een bitterbal op het terras, een ijsje eten in de zon met het gezin. Die momenten die me het gevoel geven even geen ‘mama’ te zijn, want ik hoef op die momenten geen snelle bammetjes te smeren of koude koffie weg te werken. Het leven draait om keuzes maken, zeggen ze. Nou, voor mijn gevoel voelt het als inleveren.

Ze hebben gelijk ook!

Toen ik twee maanden terug oprecht een pak luiers was vergeten te scannen bij de zelfscankassa (ik hang het pak altijd aan de haak aan de kinderwagen en daar stond ik deze keer niet bij stil) stond ik voor een dilemma. Teruggaan of niet? Toen ik toevallig een paar tieners stoer hoorde praten over hoe zij vaak stalen van supermarkten – “want die megabedrijven zijn toch loaded” – dacht ik: ‘F it, ze hebben nog gelijk ook.’ Dus nu ‘vergeet’ ik wekelijks een pak luiers, melkpoeder, knijpfruitjes of een dure dagcrème te scannen.

Geen schuldgevoelens

Hoe ik dat doe? Heel simpel. Ik hang een pak luiers aan de kinderwagen, verstop babyshampooflessen in de opbergruimte, kleine groentepotjes in de luiertas of laat onze kleine Lulu (die nietsvermoedend in de kinderwagen zit) iets, zoals een speeltje of pakje spenen, vasthouden. Tot nu toe ben ik nog niet gepakt, maar als het ooit wordt opgemerkt, zeg ik dat ik het simpelweg ben vergeten te scannen. ‘Oeps, mombrain‘.

Voorheen zou ik me er angstig bij en schuldig over voelen, en me er vooral keihard voor schamen, maar het leven is duur zat en een bedrijf gaat echt niet ten onder aan die +/- 15 euro die ze wekelijks missen. Wij daarentegen, kunnen van die 15 euro lekker een ijsje in de zon eten.”

De naam Annette* is gefingeerd en bekend bij de redactie.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.