Van zorgverzekering tot verkeersboetes: dit wordt duurder in 2020

09.12.2019 13:47
zorgverzekering-verkeersboetes-duurder-in-2020

Het nieuwe jaar is in zicht en dat betekent: financiële veranderingen. En hoewel de energiebelasting voor een gemiddeld huishouden met 100 euro omlaag gaat, wordt een aantal zaken (helaas) toch duurder in 2020.

Zorgverzekering

Ja hoor, daar is-ie weer: het merendeel van de zorgverzekeraars schroeft de premie voor 2020 op. Hierdoor ben je gemiddeld een paar euro per maand meer kwijt aan je basisverzekering. Heb je een collectieve zorgverzekering? Dan valt dat bedrag nog hoger uit, want de maximale korting die je kunt krijgen is gehalveerd van 10 naar 5 procent.

 

Woningen

Eigenlijk wisten we dit al, maar ook de huizenprijzen worden door het grote woningtekort in Nederland weer hoger. Zo verwachten economen van Rabobank dat de prijs van een gemiddelde woning met 4,5 procent stijgt. 

 

Lees ook
Vlaanderen verbiedt roken in auto in bijzijn van kinderen: boete kan oplopen tot 1000 euro >

 

Verkeersboetes

Rij je te hard, dan moet je in het nieuwe jaar meer dokken. De stijging komt uit op 1 euro tot 10 euro (afhankelijk van de gereden snelheid).  De administratiekosten blijven met 9 euro wel gelijk. Benieuwd wat een (snelheids)boete precies kost? Hier vind je een fijn overzicht.

 

Roken

Vanaf 1 april 2020 wordt de accijns op sigaretten hoger. De prijs van een pakje van twintig sigaretten stijgt daardoor met 1 euro. Als blijkt dat hierdoor meer mensen stoppen met roken, gaat een pakje sigaretten in 2023 tien euro kosten. Voor shag en andere rookwaar gelden deze verhogingen overigens ook. 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!