Tweelingzussen Tess en Lisa Milne: ‘We zijn elkaars grootste steun’

08.09.2020 14:02
Tweelingzussen Tess Milne Lisa Milne

Presentatrice Tess Milne en tweelingzus Lisa lijken niet alleen uiterlijk op elkaar: ze waren tegelijk zwanger en hadden vrijwel identieke bevallingen. “Maar toen Lisa een dochter kreeg en ik een zoon, waren we in shock.”

Hun gesprekken gaan momenteel twee kanten op: óf Tess en Lisa voelen zich superhigh óf ze zijn doodop door de vele gebroken nachten. “Het moederschap kent nogal pieken en dalen”, grinnikt Tess. “Soms zegt één blik al genoeg. Zo moest ik afgelopen nacht in m’n eentje doen. Dat vond ik best heftig, dus toen Lies me vanochtend zag, schoot ze in de lach; ze wist precies hoe ik me voelde.”

Dat ze allebei in dezelfde levensfase zitten – Tess is moeder van zoons Cairo (2,5) en Skye (2 maanden), Lisa van zoon Liam (2,5) en dochter Lucy (5 maanden), helpt enorm, vertelt Lisa: “Soms gaat het hartstikke goed en zou ik nog wel zes kinderen willen. Maar dan huilt Lucy ineens en heeft Liam uitgerekend op dat moment een schone luier nodig – dan is het chaos. Mijn zus herkent dat als geen ander, omdat ze hetzelfde doormaakt. We zijn elkaars grootste steun.”
 

Tweeling

Tess en Lisa groeien op in Purmerend, samen met hun oudere broer Chris. Ze zijn geen typische tweeling – zo eentje die altijd dezelfde kleding draagt. Lisa: “Onze moeder vond het belangrijk dat we onze eigen weg gingen en gewoon Tess en Lisa waren, in plaats van ‘de tweeling’. We zaten ook niet bij elkaar in de klas en hadden ieder onze eigen vrienden. Nog steeds, trouwens.” Dat wil overigens niet zeggen dat hun band niet hecht is. De zussen spreken elkaar dagelijks en wonen sinds kort op loopafstand van elkaar – ze verhuisden allebei van Amsterdam naar een nabijgelegen dorp.

Tess: “Mensen vragen me weleens waarom ik uit Amsterdam ben weggegaan. Nou, hierom. Los van de rust en de bosrijke omgeving die ik in de stad miste, is mijn zus altijd dichtbij. We helpen elkaar ontzettend veel, springen bij als de ander afspraken heeft. Ik denk dat als Lisa vier kinderen zou hebben, ik nóg zou oppassen – ha, wel met een fles wodka erbij. Maar sowieso, afspreken met vriendinnen is best ingewikkeld als je kleine kinderen hebt. Lies en ik kunnen gewoon met een roseetje in de tuin gaan zitten terwijl onze kinderen met elkaar spelen. Top.”
 

Feilloos gevoel

Als tweeling voelen ze elkaar feilloos aan. Dat levert soms bizarre situaties op. Zoals die keer dat Lisa een duikongeluk in Indonesië kreeg en Tess midden in de nacht wakker schrok, happend naar adem. Bleek Lisa op hetzelfde moment uit het water te worden gehaald. “En toen Lisa tijdens haar eerste bevalling een spoedkeizersnee kreeg, voelde ik een gigantische steek in mijn buik.”

Laatst gebeurde er weer iets bijzonders, toen Tess alleen thuis was met de kinderen. “Mijn man Ties was aan het werk en ik oefende een beetje hoe het ging, zo met twee kinderen. Nou, ik vond het behoorlijk heftig – stortte zelfs bijna in. Stond Lisa twee minuten later ineens in mijn slaapkamer. ‘Ik had het gevoel dat je me nodig had, dus ik ben er’, zei ze – ze was gewoon van huis weggegaan terwijl er vrienden op bezoek waren. Ik meteen janken, natuurlijk.”

Lisa: “Sowieso gaan veel dingen bij ons hetzelfde, ook kleine dingen. Zo zijn onze mannen allebei van Aziatische komaf en hebben ze dezelfde tweede naam. Eigenlijk is er maar één verschil en dat is dat ik nu een dochter heb gekregen en Tess een zoon. Het is voor het eerst dat onze levens niet parallel lopen.” Tess: “Vooraf riepen we heel stoer dat ik ook een meisje zou krijgen. ‘De man bepaalt het geslacht’, zeiden onze mannen nog, maar dat wuifden wij weg. Tijdens de twintigwekenecho lag ik er ook heel relaxed bij omdat ik toch al wist wat het ging worden. Zag ik ineens een piemel op dat schermpje. Ik was in shock. Ha, onze mannen hebben ons dus wel een toontje lager laten zingen.”
 

Lees ook
Ongelooflijk: dít zeggen mensen tegen je als je een tweeling hebt >

 

Verrassing

‘Raakt een van ons in verwachting, dan volgt de ander snel’, riep Tess eerder in een interview. Toch kwam Lisa’s zwangerschap als een verrassing. “Amar en ik waren nog niet zo lang samen toen ik een positieve test deed. Ik ben iemand die graag de controle houdt, maar dít was niet gepland. Hoewel ik direct wist dat ik het wilde houden, was ik lichtelijk in paniek. En ik wilde het meteen aan mijn zus vertellen, natuurlijk.”

Tess had Amar op dat moment nog maar een paar keer ontmoet. “Stonden we daar met z’n allen terwijl Lisa het babynieuws vertelde. Natuurlijk kwam het onverwacht, maar ik vond het fantastisch. Ik wist namelijk dat Lisa de allerbeste moeder zou worden.”

Op dat moment hadden Tess en haar man ook al een kinderwens. “Het grappige is: we waren er al een tijdje klaar voor, maar ik wilde nog even wachten toen Lisa en Amar een relatie kregen. Misschien willen ze ook wel kinderen en is het leeftijdsverschil niet zo groot, dacht ik. Bleek Lisa ineens een stuk sneller zwanger te zijn.” Lachend: “Het is niet zo dat mijn man en ik dezelfde avond nog actie ondernamen, hoor. Ik wilde die keuze zélf maken. Al schelen onze oudsten uiteindelijk maar drie maanden.”
 

Eerste zwangerschap

Helaas verliep hun eerste zwangerschap niet onbezorgd, vertelt Tess. “In het eerste trimester hadden we allebei fikse bloedingen. Het was zelfs zo erg dat we dachten dat onze baby’s er niet meer waren. Bij mij gebeurde dat een paar keer. Had ik al afscheid genomen, bleek het achteraf toch goed te zijn.”

Ook hun bevallingen gingen niet bepaald vlekkeloos: die duurden bij beiden een paar dagen omdat de ontsluiting niet doorzette en eindigden in een spoedkeizersnee, vertelt Lisa. “Omdat ik de eerste was die beviel, wilde ik niet álle ins en outs vertellen – Tess moest immers nog bevallen. Lag ik versuft in mijn bed te roepen dat het prima ging.”

Tess: “Ik weet nog dat je daar lag met grote pupillen en ik dacht: dit is niet goed, haha.” Lisa: “De bevalling van Tess was zelfs nog een tandje erger, want bij haar duurde het vier dagen. Zij kreeg wel volledige ontsluiting, maar de persweeën zetten niet door. Uiteindelijk kreeg ze een keizersnee onder volledige narcose.”

Hoe anders was de tweede keer, vertelt Tess. “We kregen allebei opnieuw een keizersnee, maar wel een geplande – een uur na Lisa’s bevalling zat ik al op haar bed haar mascara te doen. Dat je denkt: is zij echt pas net bevallen? Voor mij gold hetzelfde, het was hartstikke chill. Skye was er binnen een uur en werd meteen bij me gelegd.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 12-2020.

 

 

Meer persoonlijke verhalen lezen over moederschap en opvoeden? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.