Tweeling-mama’s: ‘Ik voelde vaak concurrentie; als zij iets goed kon, moest ik dat ook’

15.12.2023 05:13
Beeld: privé

Marlou Janssen (36) is getrouwd met Tim (37) en ze hebben vier kinderen, onder wie een eeneiige tweeling: Roaz (9), Duuk (8), Zev en Lux (6). Tweelingzus Esther (36) is getrouwd met ­Wesley (37) en zij hebben twee kinderen: ­Merle (10) en Lenn (9). Pas op ­latere leeftijd kregen ze een hechte band.

Marlou: “Esther en ik waren tegelijkertijd zwanger van ons eerste kind. Helaas ging het bij mij om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en toen ik na de operatie opnieuw zwanger probeerde te worden, lukte dat niet. Dat was een heel moeilijke tijd. Ik was blij voor Esther, maar voelde ook jaloezie. Waarom werd zij ‘gewoon’ moeder en ik niet? Gelukkig raakte ik een paar maanden na de geboorte van haar dochter alsnog zwanger en heb ik uiteindelijk zelfs vier kinderen mogen krijgen.

Concurrentie

Als moeder zijn we best verschillend. Esther is vrij streng en consequent, ik ben wat makkelijker. Eigenlijk precies in lijn met onze karakters: waar ik heel spontaan ben en vaar op mijn gevoel, is zij meer een ­denker dan een doener.

“We hadden echt een haat-liefde­verhouding: deden alles samen, maar maakten ook ruzie”

Vroeger botste dat weleens. We hadden echt een haat-liefde­verhouding: deden alles samen, maar maakten ook ruzie. Ik voelde in veel dingen een concurrentiestrijd – als zij iets goed kon, moest ik dat ook. Het was dus best slikken dat Esther makkelijker leerde en moeiteloos de hoofdrol kreeg in de musical, of dat ­mensen zeiden: ‘Wat raar, waarom gaat zij naar de havo en jij naar de mavo?’ Toen we op onszelf gingen wonen realiseerden we ons steeds meer wat we aan elkaar hadden. Onze band werd hechter, we groeiden naar elkaar toe.

Lees ook – Jongens, kappen nu! Vijf tips bij gekibbel tussen broers en zussen >

Twee handen op één buik

Mijn eigen tweeling is vanaf het begin twee handen op één buik. Zij voelen gelukkig helemaal geen prestatiedrang en zitten pro­bleemloos in dezelfde klas. Het is puur toeval dat ik een identieke tweeling heb gekregen, want alleen bij twee-eiige tweelingen speelt erfelijkheid een rol.

Zev en Lux hebben net als wij andere karakters – de een is zelfverzekerd, de ­ander wat emotioneler – en ze zien er precies hetzelfde uit. Oké, Zev heeft kleine flapoortjes, maar dan moet je vanaf de zijkant wel heel goed kijken. Zeker als ik ze van achteren zie met dezelfde kleding aan, gaat het nogal eens mis.

Vroeger vond ik het heel stom dat mijn zus en ik identieke outfits droegen en tijdens mijn zwangerschap riep ik dat ik dat bij mijn jongens dus écht niet ging doen. Ha, mislukt. Wel steek ik ze als ezelsbruggetje soms in een donkere en lichte spijkerbroek. Of ze stiekem wisselen? Nog niet, maar ik hou mijn hart vast. Ze zijn er ondeugend genoeg voor.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.