‘Thuisblijfmoeder is een fulltime baan’

07.02.2024 13:13
thuisblijfmoeders dragen bij aan gezin Beeld: Shutterstock

Alicia zou haar carrière het liefst aan de wilgen hangen om fulltime thuisblijfmoeder te zijn voor haar kroost. Haar man en hun bankrekening zien dit niet zitten, maar jullie gaven op onze socials massaal advies én ongefilterde mening.

Een greep uit de reacties;

Sandy: “Misschien kun je voorstellen om beiden minder te werken en meer van de vrije tijd te genieten. Mijn man en ik werken beiden niet zo hard en dat bevalt echt uitstekend.”

Romy: “Als je niet werkt word je wereld wel heel klein. Ik spreek uit ervaring. Nooit doen, blijf lekker werken. Er is meer in het leven dan kinderen grootbrengen lijkt me.”

Erik: “Volgens mij heeft Alicia meer last van haar doelloze baan. Heel veel banen zijn er naar mijn idee om elkaar alleen maar bezig te houden. Het is toch gek dat ‘praatbanen’ nog steeds veel meer aanzien hebben en beter betalen dan banen waar ook daadwerkelijk iets mee bereikt wordt.”

Anoek denkt daarom dat Alicia beter op zoek kan naar een andere baan die meer voldoening geeft, oals in de zorg of het onderwijs. “Vaak is het in die sectoren wat makkelijker om minder uren te werken. Ook heb je wellicht nog recht op (onbetaald) ouderschap en kun je zo eerst eens een tijdje proberen om het wat rustiger aan te doen. Als de kinderen wat ouder zijn, denk je er misschien weer anders over.” Ook raadt ze aan nog eens kritisch te kijken naar de verdeling thuis. “Is het echt 50/50 of liggen de mentale taken toch vooral bij jou?”

Maaike: “Na de geboorte van de jongste ben ik een paar jaar bij de kinderen thuis gebleven. Het was het allerbeste wat me is overkomen. Geen seconde spijt gehad. Ik had een prima baan daarvoor, maar met stress. Ik ben enorm dankbaar dat ik de kans heb gekregen om de keuze te maken te stoppen met werken.” Haar wereld was allesbehalve klein. “Daar ben toch zelf bij. Zo hielp ik op de peuterspeelzaal en ging ik regelmatig de deur uit met vriendinnen en kinderen. Later ben ik ook meer vrijwilligerswerk gaan doen.”

Inmiddels zijn de kinderen ouder en is Maaike weer aan het werk in een functie die haar veel beter past. “Toch mis ik nog regelmatig het thuisblijven, ook omdat ik toen veel kon bijspringen op school. Nu gaat dat minder makkelijk. Al is thuisblijfouder ook een fulltime baan. Ik was het ook weleens zat om het huishouden te doen.” Ze raadt aan te doen wat bij je past. “Het heeft te maken met keuzes maken, vooral op financieel gebied. Maar, je krijgt er zoveel voor terug!”

Birgit: “Helemaal stoppen klinkt wat rigoureus. Het klinkt alsof je baan je energie kost en niet oplevert. Kun je niet beter een job zoeken voor 20 of 24 uur en dan iets waar je de energie die je erin stopt weer dubbel en dwars terugkrijgt? Zo hou je lekker twee dagen of één dag en twee middagen over doordeweeks om gezellig thuis te zijn met kinderen.”

Anna vindt het ongelooflijk ‘hoe ver vrouwen tegenwoordig afstaan van de natuur’ en schrijft: “Een moeder zou nooit ‘moeten’ werken en al helemaal niet worden gedwongen door haar man om bij te dragen aan de financiën. Daar is de man een man voor, om zijn gezin te onderhouden. De taak van een moeder is immers al zwaar in deze individualistische maatschappij vol haasten en stress.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.