Tess Muller: ‘Als ik Mylo naar zijn vader bracht, huilde ik in de auto’

01.07.2022 09:00
tess muller Beeld: fotovansam

In Op het podium laten we om de week een influencer aan het woord over het moederschap. Dit keer spreken we Tess Muller, moeder van Mylo (1).

Even voorstellen
  • Tess Muller (30)
  • Relatiestatus: sinds kort verliefd
  • Kinderen: Mylo (1, bijna 2)
  • Instagram: @tessdewi
  • Aantal volgers: 12.000

Je bent ‘momfluencer’: hoe is dat zo gekomen?

“Vroeger deelde ik mijn outfits op Instagram, maar daar stopte ik na een tijdje mee. Tijdens mijn zwangerschap wilde ik een soort dagboek bijhouden, dus waarom niet online? Ik deelde eerst zwangerschapsoutfits en later ook verhalen over het moederschap. Het is zo gezellig om in contact te komen met andere moeders. Sterker nog: ik heb er best veel vriendinnen aan overgehouden.”

Wat hoop je andere vrouwen mee te geven?

“Een jaar geleden gingen de vader van Mylo en ik uit elkaar. Ik ben daar online heel open en eerlijk over geweest. Mijn volgers zijn benieuwd hoe ik het single moederschap aanpak en vinden mij een inspiratiebron. Ik merk dat veel mensen vastzitten in een relatie en alleen voor de kinderen bij elkaar blijven. Wat ik wil overbrengen, is dat het soms helemaal niet verkeerd is om die knoop te hakken. Júist voor de kinderen. Ik liep zelf ook tegen dat taboe aan. Als kind van gescheiden ouders wilde ik niet zo eindigen, want daar heb ik vroeger ook een klap van gehad. Daardoor bleef ik lang vechten voor mijn relatie. Tot het niet meer ging: het was geen veilige situatie voor mijn kind en ik was doodongelukkig.”

Hoe ervaarde je de eerste periode na de breuk?

“We hebben tien maanden bij mijn vader gewoond, op een zolderkamer met een slaapbank. Daarvoor had ik een ruime woning aan het water, dus het voelde als dertig stappen terug. Helaas was dat huis van mijn ex en had ik geen poot om op te staan. In de eerste maanden voelde ik me een mislukkeling: wat ben ik aan het doen? Maar na een tijdje voelde ik me sterker en krachtiger. Ik had dit allemaal gedaan, in m’n eentje. Sinds ik door een diep dal ben gegaan, sta ik zoveel positiever in het leven.”

Lees ook: Tess Muller geeft kijkje in haar leven als alleenstaande moeder: ‘Best afzien’

Wat maakt het alleenstaande moederschap zo uitdagend?

“Als Mylo ziek is, is er niemand die zegt: ik haal wat te eten voor ons, ik regel dat wel. En ik moet veel beslissingen alleen maken. Natuurlijk, ik overleg weleens met mijn ouders of met vriendinnen, maar zoiets doe je liever met een partner. Dat ik Mylo ineens moest ‘delen’ met zijn vader – ik was altijd fulltime moeder – vond ik enorm heftig. Als ik hem bij z’n vader bracht, huilde ik in de auto. Dat is de keerzijde van uit elkaar gaan. Ik was bang dat het verdriet nooit voorbij zou gaan, en ergens went het ook niet om een paar dagen zonder je kind te zijn, maar je leert ermee leven. Mensen hebben altijd medelijden: ‘Oh wat vervelend dat je je kind moet missen’, zeggen ze dan. Maar het is net hoe je erin staat. Er zijn ook voordelen. In de drie dagen dat Mylo er niet is, kan ik doen en laten wat ik wil, want ik weet dat hij in goede handen is. En voor ik het weet, is-ie terug.”

Je maakte vorige week bekend dat je verliefd bent. Vertel!

“Daten was zó wennen. Na het downloaden van datingapp Happn raakte ik in paniek: mannen zagen me als een soort voortplantingsmachine. ‘Wil je nog meer kinderen?’ vroegen ze meteen. Na twee dagen stopte ik ermee, maar ik wisselde met één iemand nummers uit. We hielden contact en zijn inmiddels superverliefd op elkaar. Mylo heeft hem wel via FaceTime gezien, maar niet in het echt, dat vind ik nog te vroeg.”

Wat typeert jou als moeder?

“Ik luister altijd naar de behoefte van Mylo, een kind van rust en regelmaat, en laat hem vrij. Dus ik voer hem niet, maar laat hem zelf dingen doen. Ik praat niet in kindertaal en neem hem serieus. Wat dat betreft behandel ik ‘m als een volwassene. Van tevoren wist ik al dat ik als moeder naar mijn gevoel wilde luisteren – ik ben een gevoelsmens. Ik heb het moederschap nooit zwaar gevonden. Ja, ook wij hebben lastige dagen, maar over het algemeen gaat alles heel natuurlijk.”

Krijg je weleens te maken met momshaming?

“Ja, heel vaak. Mensen vinden er wat van dat ik mijn zoon herkenbaar op Instagram zet. Er zijn ook moeders die zeggen: ‘Wat egoïstisch om je kind een gebroken gezin te bezorgen’. Aan de ene kant doet zo’n opmerking pijn, maar tegelijkertijd denk ik: hoe kortzichtig kun je zijn. Natuurlijk had ik dat niet gewild, maar het is wel de realiteit. Het is wat het is. Ik lig niet wakker van zulke reacties.”

Wil je weten hoe het leven van een alleenstaande moeder eruitziet? Tess neemt je vier weken lang mee in de miniserie op Kek Mama TV.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tess Muller (@tessdewi)

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.