‘Moet ik me laten steriliseren, omdat mijn man niet durft?’

01.11.2022 06:15
welke-leeftijd-seksuele-voorlichting-kind

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Zeynep (38) is getrouwd met Omar (40). Samen hebben ze drie kinderen (11, 9 en 3).

“Onze jongste zoon was een cadeautje. Niet gepland, wel welkom, maar een gezin van vijf was nooit ons uitgangspunt – deels vanuit financiële overwegingen. We voelen ons dolgelukkig en compleet, een vierde zwangerschap is uitgesloten.

Anticonceptie

Omdat ik geen hormonen verdraag, heb ik een koperspiraal. Maar daar krijg ik zulke hevige bloedingen van, dat de huisarts onlangs heeft geadviseerd het te verwijderen. Dat geeft ons grofweg twee opties in de anticonceptie: condooms gebruiken, of één van ons laat zich steriliseren. Die condooms vinden Omar en ik allebei maar gedoe. Een vervelende onderbreking van de seks, waardoor we ze er in de praktijk meestal maar bij laten zitten, zo wees de ervaring uit voordat we kinderen kregen. Ik slikte er twee keer noodgedwongen een morning-afterpil door.

Lees ook – Anna moet met vijf kinderen op haar financiën letten: ‘Ik bezuinig op eten en drinken’ >

Sterilisatie

Na twintig jaar zorg te hebben gedragen voor de anticonceptie én drie kinderen te hebben gebaard, vind ik het niet meer dan normaal dat Omar nu zijn aandeel neemt, en zich laat steriliseren. In theorie is hij het daarmee eens.

Er is alleen één probleem: hij durft niet. Hij is bang dat de boel erna niet meer functioneert, en valt bijna flauw bij alleen al de gedachte aan een verdoving in zijn scrotum. Of ik het niet ‘gewoon’ kan doen, vraagt hij. Maar een sterilisatie bij een vrouw is een buikoperatie onder narcose, terwijl hij na een kwartiertje weer buiten staat.

“Lacherig doen over zijn angst wil ik ook niet meer: Omar is echt bang”

Ik ben wel klaar met de polonaise aan mijn lijf. Maar lacherig doen over zijn angst wil ik ook niet meer: Omar is echt bang. Natuurlijk kan ik zeggen: jouw keus, dan houden we het dus bij condooms, maar daar heb ik ook mezelf mee. Wat moet ik doen? Toch maar zwichten en nog één keer onder het mes, omdat mijn man niet durft?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.