‘Kan ik mijn kinderen vragen zich op vakantie aan te passen aan het slaapritme van de jongste?’

12.07.2022 06:42
slaapbehoefte kind vakantie gezin Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Janneke (40) woont samen met Nico (44) in een samengesteld gezin met vier kinderen uit eerdere huwelijken (16, 13, 12 en 10) en hun gezamenlijke dochter Jane (1,5).

“Het wordt onze eerste echte vakantie als samengesteld gezin, deze zomer. Niet helemaal een vuurdoop, want eerder zaten we al midweken of lange weekends in een Nederlands vakantiepark. Maar nu gaan we dik twee weken naar Italië, en onze pubers hebben hooggespannen verwachtingen. Van nachtzwemmen en copieuze lunches in slaapstadjes, en van waterparken en geen bedtijd. Die ik ze allemaal gun. We hebben alleen één handenbinder: hun zusje van anderhalf.

Lees ook – Broertje of zusje op komst? Zo bereid je je kind voor >

Samengesteld gezin

Nico en ik zijn drieënhalf jaar samen. Dat onze kinderen vanaf de eerste ontmoeting zo goed met elkaar overweg kunnen, is meer dan we ooit durfden te dromen. Het maakte de beslissing om samen voor nog een kind te gaan, een makkelijke.

Alle vier stonden ze te juichen, toen we het weekend na mijn positieve zwangerschapstest een familieberaad belegden. Stuk voor stuk tonen ze zich een fantastische broer en zussen. Het is alsof het altijd zo heeft moeten zijn.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Leeftijdsverschil

Alleen, onze dreumes Jane hangt erg aan haar slaapjes op een dag. Dat gaf niet toen we in Nederlandse vakantieparken zaten. Dan gingen de andere kinderen naar het golfslagbad wanneer dat open was – want grotendeels corona – of voetbalden buiten met leeftijdsgenoten.

In Italië zal dat anders zijn. Daar hebben we een huis gehuurd. Niks leeftijdsgenoten of tienerdisco’s. Al hebben we wel een privézwembad, waarmee ze zich waarschijnlijk meer dan voldoende vermaken. Toch is twee weken lang aan huis gekluisterd zijn wel saai. Met een jong kind dat twee keer per dag slaapt maar nooit in de buggy, en dat ’s avond echt voor half negen in bed moet liggen, is het lastig rondbewegen.

Natuurlijk kunnen Nico en ik opsplitsen, waarbij één van ons met de grote kinderen op pad gaat, en de ander bij het huis blijft voor Jane.

Ondertussen realiseer ik me dat wij natuurlijk niet het enige gezin zijn met een groot leeftijdsverschil tussen de kinderen. Kan ik van de groten vragen dat ze zich steeds maar aanpassen aan de kleinste, of kan dit ook anders?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.