Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: drukke sukkel.

 

“Ik ben er al drie nachten achter elkaar uit geweest,” zeg ik. Mark: “Maar ik heb deze week al vier keer gekookt.” Ik: “Gister heb ik ook nog een berg was gevouwen.” Mark: “Weet je wel hoeveel vaker ik boodschappen doe?”

Kinderachtig zitten we tegen elkaar op te bieden. We vinden allebei oprecht dat we het allermeeste doen in huis. En dat we daar véél te weinig credits voor krijgen. Op goede dagen zitten we samen te grinniken om ons sneue gedrag. Op slechte dagen zijn we serieus bloedig geïrriteerd.

Compliment

Een jaar geleden is dit. Inmiddels hebben we een andere tactiek: bij de eerste tekenen van ik-voel-me-miskend-chagrijn vragen we een compliment. Klinkt idioot, maar het werkt. Dus zei ik zondagochtend: “Kun je even dankjewel zeggen omdat je vanochtend drie (ja, echt DRIE!) uur langer kon slapen omdat ik om half zes met de jongetjes ben opgestaan?” Het afgedwongen “Heel fijn schatje, dankjewel!” (en dat we erom kunnen lachen) helpt dan toch.

Druk met Starsky and Hutch en door de grachten varen

In een nog kinderloos tijdperk hoorde ik van een collega dat ze geheel vrijwillig een uur vroeger opstond om in alle rust bij een kop koffie de krant te lezen voordat haar twee kinderen wakker werden. Ze zag mijn ongeloof en grijnsde: “Jaaaa, en jij denkt nu dat je het druk hebt hè?” Zeg dat. Een fulltime baan, languit Starsky and Hutch kijken en tot diep in de nacht door de grachten varen met vrienden. Beredruk vond ik het.

Drukke sukkel

Gisteren vertelden we elkaar bij het avondeten wat we die dag hadden gedaan. Mark had een presentatie voorbereid, Toon riep “Aya, Aya!” (hij had gezandbakt met onze lieve oppas Azza) en ik somde opgewekt een rijtje acties op dat ik zelf niet bijzonder heftig vond. Ko: “Poehee, wat heb jij een drukke dag gehad. Ik heb vandaag alleen maar getekend en geknutseld.” Zonder dat ik het in de gaten heb gehad, ben ik een drukke sukkel geworden. En dan sta ik nog niet eens een uur vroeger op om de krant te lezen.

SARA

Hoofdredacteur Sara van Gorp (42) woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (2).

#ZonZeeStress? Kek Mama lezen helpt. Neem nu een abonnement met superkorting: 3 nummers voor € 9,95 

schoonmaken weekend
Beeld: Pexels

Het huis opruimen en soppen: wie geen schoonmaakster heeft, moet zelf aan de slag. Blogger Mandy Roussel stelde het zo lang mogelijk uit, tot ze de troep niet langer kon aanzien.
 

‘Maar toen ik alles had schoongemaakt, voelde ik me verschrikkelijk’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Verdwaalde druif

Een vieze douche, stof in alle hoeken en gaten en een verdwaalde druif onder de stoel: Mandy negeerde alle tekenen dat haar huis toe was aan een flinke schoonmaak. Ze vertelt: ‘Hoewel ik er de tijd voor had – we hadden eindelijk eens een weekend zonder verplichtingen – betekende dit nog niet dat ik het ook moest doen. Toch?’
 

Lees ook:
Dit is dé tip voor moeders die rommel in huis zat zijn >

 

Vernietiging

Op vrijdag en zaterdag lukt het haar prima om door de troep heen te kijken. Ze hangt op de bank, neemt haar kinderen mee naar het park en gaat ’s avonds een potje bingewatchen. Ze verheugt zich op een regenachtige zondag voor een Harry Potter-marathon met het hele gezin, maar het loopt anders. ‘Opeens scheen de zon’, zegt Mandy, ‘en zag ik de vernietiging: overal lag speelgoed, borden van het ontbijt en de lunch nog in de woonkamer en door alle kruimels leek het alsof de druif onder de stoel zorgvuldig geplaatst was in het interieur. Ik wist: dit hou ik niet veel langer uit.’

 

‘Waarom doe ik dit?’

Mandy verzamelt moed en begint aan de schoonmaak. ‘Na drie kwartier was ik klaar en voelde ik me verschrikkelijk. Waarom deed ik dit? Waarom kon ik niet gewoon ontspannen?’ Volgens haar zijn er twee redenen: ‘Wij moeders hebben het zo druk, dat we ergens de controle over moeten houden om niet gek te worden. Of misschien is ons leven zo chaotisch dat we orde in huis moeten scheppen om wat rust te vinden. Als ik als moeder een superkracht zou kunnen kiezen, weet ik het wel: het negeren van een vies huis. Maar helaas is die superkracht alleen beschikbaar voor vaders – en ik kan me niet voorstellen dat zij het willen ruilen voor borstvoeden.’

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

foto's social media kinderen
Beeld: Pexels

Van het eerste stapje tot de eerste schooldag: we zijn apetrots op ons kind en posten bijna elke mijlpaal op social media. Blogger Lorna Rose deed dat ook, maar toen haar tweede kind werd geboren ging ze nadenken over de gevolgen.  

‘Wie geeft mij toestemming om informatie over mijn kinderen, laat staan hun privacy, online te zetten?’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Alles vastleggen

Toen Lorna voor het eerst moeder werd, plaatste ze allerlei foto’s van haar zoon op Facebook. ‘Zijn eerste badje, een foto dat hij sliep, de trap op kroop en voor het eerst spaghetti at: ik wilde elk moment vastleggen en het vervolgens delen op Facebook’, vertelt Lorna. ‘Ik wilde mijn moederschap naar de wereld schreeuwen.’

 

Lees ook:
'Kap eens met dat 'mooie' social media-plaatje: geen kind is perfect' >

 

Lelijke pony

Tweeënhalf jaar later werd haar dochter geboren. Na een tijdje merkte Lorna dat ze minder over haar dochter op social media postte. ‘Ik ging erover nadenken: was het omdat dit de tweede ronde van het moederschap was en ik niet de behoefte voelde om het van de daken te schreeuwen? Was het omdat zij een meisje was?’ Lorna realiseerde zich dat ze zelf als kind ook niet op internet stond. ‘Mijn lelijke pony van toen ik 12 jaar oud was en de dikke onderlip die ik als tiener had stonden niet op Facebook, want dat bestond toen niet. En daar ben ik nu opgelucht om. Dus waarom doe ik dat mijn kinderen nu wel aan?’

 

'Denk eerst na'

Lorna kwam tot de conclusie dat het posten van een kwetsbaar moment van haar kinderen, hoe eng of gedenkwaardig ook, niet langer alleen hun gezinsmoment is. ‘Het wordt onderdeel van de Facebook-machine’, zegt ze. ‘Ik heb niet langer controle over wie het ziet, wie het gebruikt en met welk doel.’ Ze wil nog steeds foto’s en video’s delen om verre vrienden en familieleden op de hoogte te houden en steun te ontvangen als het niet goed gaat met haar kinderen. Maar ze denkt nu goed na vóórdat ze iets post: ‘Ik vraag mezelf steeds af: zou dit mijn kind op een dag in verlegenheid kunnen brengen? Of is er een andere manier dan Facebook om steun van mijn omgeving te ontvangen?’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >