Sanny Verhoeven: ‘Ik was zo ver van mezelf verwijderd geraakt’

27.01.2024 09:00
Beeld: Linda Hemmes

Sanny Verhoeven zocht tien jaar geleden naar geluk en heeft het inmiddels gevonden. Niet dat dat betekent dat het huis altijd geordend is, de kinderen (4 en 5) in het gareel lopen en ze haar man Jorg nooit achter het behang wil plakken. Maar dat hoeft dus ook helemaal niet, zo leerde ze. 

Dit is deel II: Sanny over struikelen én succes, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Lees hier deel I: ‘Heerlijk om helemaal door het geluid te gaan’ >

Je feel good-kanaal Sanny Zoekt Geluk bestaat tien jaar. Waar kwam jouw eigen zoektocht vandaan?
“Tien jaar geleden was ik 23 en doodongelukkig. Ik had toegewerkt naar een acteercarrière en daar keihard mijn best voor gedaan. De opleiding had ik afgerond, ik kreeg rollen (in Goede Tijden Slechte Tijden en Onderweg naar morgen red.) en presenteerde televisieprogramma’s. Eigenlijk zoals ik het voor ogen had en toch kon ik alleen maar denken: Is dit het nou? Ik ging door, want dit was toch wat ik wilde? Met iedere auditie werd ik ongelukkiger. Ik kreeg afwijzing na afwijzing. Dan was dit niet goed aan mij, dan dat niet. Iedere dag brokkelde er weer een stukje van mezelf af tot het lichtje doofde.”

Sanny vervolgt: “Ik kon niet meer. Ik was zo ver van mezelf verwijderd geraakt en wilde geen masker meer opzetten. Op een dag voelde ik heel sterk dat ik een boekenwinkel in moest lopen in Amsterdam, daar kwam ik op de afdeling spiritualiteit en psychologie terecht. Daar begon mijn zoektocht naar geluk. Ik verloor mezelf helemaal in de zelfhulpboeken, cursussen, alles… en vond mezelf terug. Dat voelde zo fijn dat ik hier meer mensen mee wilde helpen Grappig genoeg kreeg ik door te werken aan mezelf en mijn groeiende zelfvertrouwen ineens veel meer werk als actrice en presentatrice.” 

“Ik was zo ver van mezelf verwijderd geraakt en wilde geen masker meer hoeven opzetten”

En dan ben je tien jaar en 100.000 volgers en subscribers verder.
“Het is heel fijn om zoveel mensen te kunnen inspireren, maar het was nooit het doel om geld te verdienen met het kanaal toen ik begon. Ik startte echt voor mezelf en vond het fijn om andere mensen te kunnen helpen met de dingen die ikzelf had geleerd. Toen ik na aflevering drie al werd benaderd door Google, was het ineens een verdienmodel.

On the way kwam de ondernemer in mij naar boven. Bij alles wat ik meemaakte, dacht ik weer: hier kan ik iets mee. Toen ik het lastig vond mijn werk en het moederschap te combineren, bedacht ik de planner. Toen ik vol in de tropenjaren zat, haalde ik veel uit dankbaarheidsmeditaties. Ik vraag ook mijn volgers steeds waar ze behoefte aan hebben en dan bedenk ik producten die ze kunnen helpen zoals nu mijn Membership Club Up. In livesessies, soms met experts, werken we samen aan positievere mindset.”

Ben je streng voor jezelf? 
“Dat denk ik wel. Als ondernemer ben ik overal verantwoordelijk voor, dus als er iets niet gaat zoals ik dat wil… kan ik daar maar één iemand voor op de kop geven. Ik ben super ambitieus en wil altijd meer. Zo wil ik nu een kindermeditatie-album maken en dat wil ik dan het liefst nu ook af hebben. Alles kan ook altijd beter. Dan kan het weleens voelen als ‘weer een dag voorbij, weer niet gelukt. Dat gevoel van falen had ik gister nog en heb ik wel een paar keer per week. Gelukkig weet ik nu dat ik veel onzekerder ben in een bepaalde week in mijn cyclus. Die kleine gedachtes heb ik wel, maar ze zijn niet de waarheid. Ik ben me er bewust van, en ik kies ervoor om niet met die gedachtes mee te gaan. In die keuze ligt altijd je vrijheid.”

“Dat gevoel van falen heb ik wel een paar keer per week”

Jorg en jij leven niet alleen samen, jullie werken ook samen.  Word je dan niet helemaal gek van elkaar?
“Haha, jawel! Van nature kunnen we ook heel slecht samenwerken. We zijn allebei dominant, willen de kapitein op het schip zijn. Tegelijkertijd zijn we ook heel verschillend. Jorg is chronisch ongeduldig, ik wil altijd even de tijd nemen en even voelen. Ik ben een structuurjunkie, hij komt zelfs op het kerstdiner nog te laat. Ik zeg geregeld tegen Jorg: ‘ik hou van je, maar als collega ben je de allergrootste klootzak’. Vroeger dachten we ook geregeld aan stoppen, maar door te werken aan onze werkrelatie gaat het tegenwoordig heel goed. Daar zijn we heel trots op. Onze energie samen is toch een soort magie. Dat voelen wij niet alleen, maar onze podcastluisteraars ook.”

Wat is het geheim?
“We moeten bijvoorbeeld niet fysiek in dezelfde ruimte moeten werken. Dus hebben we thuis ieder ons eigen kantoor en iedere maandag een officiële meeting. Klinkt heel officieel, maar dat kan op ieder terras in Nederland. Heel gezellig. Als ‘bedrijfsuitje’ gaan we wel eens een weekend weg zoals laatst naar Antwerpen en dan dineren we in The Jane, een geweldig sterrenrestaurant. Dan maken we grapjes dat het goed is voor de ’team building’”

Wat is succes voor jou?
“Durven te struikelen en te gaan voor wat je echt wil. Veel mensen denken bij succes dat iemand een plan bedenkt, ervoor gaat en dat het dan lukt. Dat is eigenlijk maar zelden zo. Veel vaker begin je gewoon ergens en doe je maar wat. Werkt het niet, ga je weer iets anders doen. Ik krijg veel DM’s van moeders met dromen; ze willen reizen, een boek schrijven, carrière maken, maar denken dat ze het niet kunnen. Ze gooien de deur meteen dicht. Zo zonde. We hebben allemaal wel dat negatieve stemmetje in ons hoofd, maar we zouden er minder naar moeten luisteren. Je hoeft niet te settelen voor minder, voor een zesje of een zeven te gaan. Struikel een paar keer, leer en dan komt dat succes vanzelf.”

Lees volgende week deel III waarin Sanny Verhoeven vertelt over de tropenjaren en de stress die daarbij komt kijken.