baby in auto vergeten
Beeld: Unsplash

Ze noemt zichzelf een verantwoordelijke moeder. En toch vergat Rita Templeton – middenin de zomer - haar baby in de auto.

Vind maar eens de moed om dat hardop uit te spreken; voor Rita duurde het in elk geval even. Want hoe kan zoiets nou, als je jezelf een alles behalve nalatige moeder vindt, vraagt ze zich openlijk af op ScaryMommy. ‘Ik heb vier kinderen. En natuurlijk neem ik wel eens een gemakzuchtig besluit. Voer mijn kinderen kipnuggets en tel de ketchup als groente. Of laat ze iets te lang Minecraften.’ Maar nooit, nóóit zou ze iets ernstigs en stoms begaan, dat haar kinderen zou kunnen schaden. Haar kind achterlaten in een snikhete auto, bijvoorbeeld.

Tot die ene zomer. Om te vieren dat haar moeder bij hen in de buurt was komen wonen, gaven Rita en haar man een barbecue. Terwijl de barbecue rookte en de kinderen in het gras speelden, realiseerde Rita zich dat ze de mais vergeten was, en vertrok met haar moeder naar de supermarkt. Op de valreep namen ze haar jongste zoon – amper één jaar – mee, omdat man daar tijdens het barbecueën onmogelijk een oogje op kon houden.

 

Kreet van verschrikking

Zoon zat veilig in zijn autostoeltje. Rita en haar moeder kletsten en lachten en verkeerden in feeststemming. Ze parkeerden de auto en schoten zonder nadenken de supermarkt in, linea recta naar de groenteafdeling. De mais bleek op, dus togen ze terug naar de auto, startten de motor, reden naar de volgende winkel.

Plots slaakte haar moeder een kreet van verschrikking en op datzelfde moment realiseerde Rita zich wat haar moeder ook constateerde: al die tijd waren ze vergeten dat Rita’s zoon achterin zat.

Nu, jaren later, krimpt Rita nog steeds ineen als ze terugdenkt aan haar ‘stupide’ actie. ‘Het is ongelooflijk hoe makkelijk het blijkbaar is om als verantwoordelijke ouder die veiligheid zo hoog in het vaandel heeft, zo’n potentieel desastreuze fout te maken’, schrijft ze. ‘Het was een ongewone situatie. En normaal gesproken heb ik óf alle vier de kinderen bij me, óf nul. Mijn zoon was muisstil.’
 

Lees ook
'Je baby vergeten in de auto? Dat kan iedere ouder overkomen' >

 

Wat als..?

Maar toch. Het was warmer dan dertig graden buiten. En goddank was de mais op, en waren ze binnen twee minuten terug bij de auto. ‘Wat als we hadden besloten meteen wat andere boodschappen mee te nemen? Of in een ellenlange rij bij de kassa waren beland?’

‘De temperatuur in de auto had binnen een paar minuten kunnen oplopen tot boven de vijftig graden’, vervolgt Rita. ‘De lichaamstemperatuur van een kind stijgt drie tot vijf keer sneller dan die van een volwassene. In Amerika komen jaarlijks bijna veertig sterfgevallen onder kinderen voor, doordat ze opgesloten zaten in een te warme auto. Mijn kind had daar één van kunnen zijn.’

Rita deelt haar verhaal als waarschuwing voor andere ouders, want zo makkelijk gebeurt dit dus. ‘En het kan iedereen overkomen. Daar hoef je niet onder invloed, nalatig of stom voor te zijn: menselijkheid is al gevaarlijk genoeg.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

mama is verbrand

Zelf hebben ze hun littekens volledig geaccepteerd, maar sinds ze kinderen hebben is het soms een issue. Want wat als vriendjes ervan schrikken?

Marjorie Holtus (38) is getrouwd met Maarten (43) en moeder van Roosmarijn (7), Sebastiaan (6) en Benjamin (3)

“Mensen reageren heel verschillend als ze me zien. Sommigen slaan hun ogen neer, anderen stoten elkaar aan en beginnen te fluisteren. Ik ben
er inmiddels wel aan gewend. Ergens snap ik het ook, het is een primaire reactie – zelf kijk ik ook weleens op als ik iemand met een handicap of in een rolstoel zie. Toch raken die reacties me als ik minder goed in mijn vel zit – als ik ’s ochtends bijvoorbeeld haast heb en ik mijn make-up snel op moet doen, of mijn haar nog nat is van het douchen als ik de deur uit ga.
 

'Eén vriendje had een aansteker bij'

Als tienjarige speelde ik met twee vriendjes in een papiercontainer. Eén vriendje had een aansteker bij zich en voor we het wisten stond de container in lichterlaaie. Mijn vriendjes konden op tijd wegrennen, maar ik werd omringd door vuur. Ik had brandwonden op mijn gezicht, buik, benen en op delen van mijn armen en handen. Uiteindelijk heb ik vier maanden in het ziekenhuis gelegen en ben ik 42 keer geopereerd.
 

Brandwondenkamp

Mijn man leerde ik kennen toen we allebei als begeleider meegingen op brandwondenkamp; binnen de kortste keren waren we hartstikke verliefd. Gek genoeg waren mijn littekens voor hem best confronterend. Hij had nog niet zolang daarvoor zelf brandwonden opgelopen aan zijn onderbenen en wilde het liefst niet elke dag iemand zien met littekens zoals die van mij. Na veel gesprekken met mij en vrienden realiseerde hij zich dat die littekens niet belangrijk zijn: hij viel echt op mijn innerlijk.
 

Lees ook
Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti over het moederschap, de liefde en vloggen >

 

Vloggende moeder

Mijn kinderen vinden het normaal dat ik littekens heb, ze zijn er niet zo mee bezig. Al merk ik dat Sebastiaan het steeds interessanter vindt om erover te praten: als klasgenoten me vragen wat er met mijn gezicht is, springt hij ertussen om het zelf te vertellen. Dat ik sinds kort vlog over mijn leven met brandwonden, vinden mijn kinderen helemaal te gek: ze hebben maar mooi een vloggende moeder.
 

Korte broeken

Ik heb mijn littekens volledig geaccepteerd, maar draag bijna nooit korte broeken. Als mensen ook nog eens naar mijn benen gaan staren, voel ik me net een attractie. Maar afgelopen zomer was zo warm dat ik zelfs naar het schoolplein een korte broek droeg. De reacties vielen mee, mensen vonden het alleen maar stoer. Bijkomend voordeel: mijn melkflessen werden eindelijk weer eens bruin.”
 

De vlogs van Marjorie zijn te vinden op brandwondenstichting.nl/vlogs
 

Een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. De Nederlandse Brandwonden Stichting is daarom een voorlichtingscampagne gestart, waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind in de vorm van mailalerts en een gratis boekje vol tips. Kijk op www.brandwondenstichting.nl/boekje om dit aan te vragen of voor meer informatie.

 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 13-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

winterhoroscoop Maagd

Een romantisch cadeau onder de boom, een fijne skivakantie of een gulle bonus van je baas. Lees wat de sterren voorspellen op het gebied van liefde, gezin, geld en werk.

Maagd

24 augustus – 22 september
 

Liefde & gezin

Romantiek en een druk gezinsleven vormen niet echt een goede combi, maar de sterren voorspellen meer passie. Daar moet je echter wel tijd voor vrijmaken. De meningsverschillen zijn niet helemaal verdwenen, maar met een beetje goodwill van beide kanten komen jullie er beslist uit. In december zal je de balans opmaken van de afgelopen jaren. Je bent aan het veranderen en dat proces gaat nog wel een tijdje door. Je kiest duidelijker voor jezelf en je gezin. En je gaat nog meer veranderingen doorvoeren in jullie leefwijze.
 

Lees ook
Zes seconden zoenen per dag is goed voor je relatie >

 

Werk & geld

Op je werk doe je wat er van je wordt verwacht – uiteraard op de bekende Maagd-manier: secuur, doeltreffend en efficiënt. Dit is niet het beste moment om je zin door te drukken, tenzij het je taak is mensen aan te sturen. Let op je woorden, beloof niet meer dan je kunt waarmaken en zorg voor voldoende nachtrust.
 

En dan nog dit

Je hebt nogal last van een kort lontje. Vooral als je onder druk staat, reageer je soms te fel. Zoek een uitlaatklep: bijvoorbeeld meer sporten. Een win-winsituatie.
 

Deze horoscoop staat in het Kek Mama Winterboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >