baby in auto vergeten
Beeld: Unsplash

Ze noemt zichzelf een verantwoordelijke moeder. En toch vergat Rita Templeton – middenin de zomer - haar baby in de auto.

Vind maar eens de moed om dat hardop uit te spreken; voor Rita duurde het in elk geval even. Want hoe kan zoiets nou, als je jezelf een alles behalve nalatige moeder vindt, vraagt ze zich openlijk af op ScaryMommy. ‘Ik heb vier kinderen. En natuurlijk neem ik wel eens een gemakzuchtig besluit. Voer mijn kinderen kipnuggets en tel de ketchup als groente. Of laat ze iets te lang Minecraften.’ Maar nooit, nóóit zou ze iets ernstigs en stoms begaan, dat haar kinderen zou kunnen schaden. Haar kind achterlaten in een snikhete auto, bijvoorbeeld.

Tot die ene zomer. Om te vieren dat haar moeder bij hen in de buurt was komen wonen, gaven Rita en haar man een barbecue. Terwijl de barbecue rookte en de kinderen in het gras speelden, realiseerde Rita zich dat ze de mais vergeten was, en vertrok met haar moeder naar de supermarkt. Op de valreep namen ze haar jongste zoon – amper één jaar – mee, omdat man daar tijdens het barbecueën onmogelijk een oogje op kon houden.

 

Kreet van verschrikking

Zoon zat veilig in zijn autostoeltje. Rita en haar moeder kletsten en lachten en verkeerden in feeststemming. Ze parkeerden de auto en schoten zonder nadenken de supermarkt in, linea recta naar de groenteafdeling. De mais bleek op, dus togen ze terug naar de auto, startten de motor, reden naar de volgende winkel.

Plots slaakte haar moeder een kreet van verschrikking en op datzelfde moment realiseerde Rita zich wat haar moeder ook constateerde: al die tijd waren ze vergeten dat Rita’s zoon achterin zat.

Nu, jaren later, krimpt Rita nog steeds ineen als ze terugdenkt aan haar ‘stupide’ actie. ‘Het is ongelooflijk hoe makkelijk het blijkbaar is om als verantwoordelijke ouder die veiligheid zo hoog in het vaandel heeft, zo’n potentieel desastreuze fout te maken’, schrijft ze. ‘Het was een ongewone situatie. En normaal gesproken heb ik óf alle vier de kinderen bij me, óf nul. Mijn zoon was muisstil.’
 

Lees ook
'Je baby vergeten in de auto? Dat kan iedere ouder overkomen' >

 

Wat als..?

Maar toch. Het was warmer dan dertig graden buiten. En goddank was de mais op, en waren ze binnen twee minuten terug bij de auto. ‘Wat als we hadden besloten meteen wat andere boodschappen mee te nemen? Of in een ellenlange rij bij de kassa waren beland?’

‘De temperatuur in de auto had binnen een paar minuten kunnen oplopen tot boven de vijftig graden’, vervolgt Rita. ‘De lichaamstemperatuur van een kind stijgt drie tot vijf keer sneller dan die van een volwassene. In Amerika komen jaarlijks bijna veertig sterfgevallen onder kinderen voor, doordat ze opgesloten zaten in een te warme auto. Mijn kind had daar één van kunnen zijn.’

Rita deelt haar verhaal als waarschuwing voor andere ouders, want zo makkelijk gebeurt dit dus. ‘En het kan iedereen overkomen. Daar hoef je niet onder invloed, nalatig of stom voor te zijn: menselijkheid is al gevaarlijk genoeg.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >