baby in auto vergeten
Beeld: Unsplash

Ze noemt zichzelf een verantwoordelijke moeder. En toch vergat Rita Templeton – middenin de zomer - haar baby in de auto.

Vind maar eens de moed om dat hardop uit te spreken; voor Rita duurde het in elk geval even. Want hoe kan zoiets nou, als je jezelf een alles behalve nalatige moeder vindt, vraagt ze zich openlijk af op ScaryMommy. ‘Ik heb vier kinderen. En natuurlijk neem ik wel eens een gemakzuchtig besluit. Voer mijn kinderen kipnuggets en tel de ketchup als groente. Of laat ze iets te lang Minecraften.’ Maar nooit, nóóit zou ze iets ernstigs en stoms begaan, dat haar kinderen zou kunnen schaden. Haar kind achterlaten in een snikhete auto, bijvoorbeeld.

Tot die ene zomer. Om te vieren dat haar moeder bij hen in de buurt was komen wonen, gaven Rita en haar man een barbecue. Terwijl de barbecue rookte en de kinderen in het gras speelden, realiseerde Rita zich dat ze de mais vergeten was, en vertrok met haar moeder naar de supermarkt. Op de valreep namen ze haar jongste zoon – amper één jaar – mee, omdat man daar tijdens het barbecueën onmogelijk een oogje op kon houden.

 

Kreet van verschrikking

Zoon zat veilig in zijn autostoeltje. Rita en haar moeder kletsten en lachten en verkeerden in feeststemming. Ze parkeerden de auto en schoten zonder nadenken de supermarkt in, linea recta naar de groenteafdeling. De mais bleek op, dus togen ze terug naar de auto, startten de motor, reden naar de volgende winkel.

Plots slaakte haar moeder een kreet van verschrikking en op datzelfde moment realiseerde Rita zich wat haar moeder ook constateerde: al die tijd waren ze vergeten dat Rita’s zoon achterin zat.

Nu, jaren later, krimpt Rita nog steeds ineen als ze terugdenkt aan haar ‘stupide’ actie. ‘Het is ongelooflijk hoe makkelijk het blijkbaar is om als verantwoordelijke ouder die veiligheid zo hoog in het vaandel heeft, zo’n potentieel desastreuze fout te maken’, schrijft ze. ‘Het was een ongewone situatie. En normaal gesproken heb ik óf alle vier de kinderen bij me, óf nul. Mijn zoon was muisstil.’
 

Lees ook
'Je baby vergeten in de auto? Dat kan iedere ouder overkomen' >

 

Wat als..?

Maar toch. Het was warmer dan dertig graden buiten. En goddank was de mais op, en waren ze binnen twee minuten terug bij de auto. ‘Wat als we hadden besloten meteen wat andere boodschappen mee te nemen? Of in een ellenlange rij bij de kassa waren beland?’

‘De temperatuur in de auto had binnen een paar minuten kunnen oplopen tot boven de vijftig graden’, vervolgt Rita. ‘De lichaamstemperatuur van een kind stijgt drie tot vijf keer sneller dan die van een volwassene. In Amerika komen jaarlijks bijna veertig sterfgevallen onder kinderen voor, doordat ze opgesloten zaten in een te warme auto. Mijn kind had daar één van kunnen zijn.’

Rita deelt haar verhaal als waarschuwing voor andere ouders, want zo makkelijk gebeurt dit dus. ‘En het kan iedereen overkomen. Daar hoef je niet onder invloed, nalatig of stom voor te zijn: menselijkheid is al gevaarlijk genoeg.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >