Potje opbouwen voor later? 5 slimme spaartips

25.09.2018 13:52
slimme-spaartips

Kinderen kosten een hoop. Hoe bouw je dan toch een fijn potje op voor later? Voor de studie van je kinderen bijvoorbeeld, of voor hun rijbewijs? Een spaarrekening openen is een optie, maar door de lage rente levert dat misschien niet zoveel op als je hoopt.

Daarom vijf alternatieven.

 

1. Kinderbijslag opzij zetten

Natuurlijk is zo’n extraatje fijn, maar als je de kinderbijslag niet direct nodig hebt, waarom zet je het dan niet meteen weg? Dat is elk jaar zo’n € 800 – kan je kind op z’n achttiende prima van studeren. Ook vakantiegeld, belastingteruggave en een dertiende maand zijn van die bedragen die je gemakkelijker weg zet. Of kunt beleggen. Je neemt dan meer risico, maar haalt er mogelijk ook meer uit.

 

2. Bezem door het huis

Haal elke avond je tas, broekzakken, auto en portemonnee leeg en gooi al dit kleingeld in een spaarpot. Zeker weten dat je aan het eind van het jaar een mooi bedrag overhoudt.

 

3. Onbewust sparen

Als je sparen lastig vindt, maak dan een onbewust spaarplan: stel bij je bank een aantal bedragen in die op verschillende datums in de maand naar je spaarrekening worden afgeschreven. Bijvoorbeeld op de tweede dag van de maand € 2,95, op de achtste € 6,81 en op de vijftiende € 10,89. Alsof je een pakje kauwgom koopt, maar dan anders. Nog wat trucjes: koopzegels kopen of het automatisch afronden van elke betaling die je doet.

 

Lees ook
Sparen of beleggen voor je kind? Dit zijn de belangrijkste verschillen >

 

4. Geef je salarisverhoging niet uit

Lekker natuurlijk, extra salaris, maar als je altijd al geld overhield kun je dat net zo goed opzij zetten. Zo spaar je dat bedrag dus elke maand op en bij een fijne salarisverhoging tikt dat lekker aan. Het werkt ook andersom: vallen er uitgaven weg, dan blijf je dat geld gewoon uitgeven. Alleen niet meer aan die rekeningen, maar aan je spaarpot.

 

5. Beleggen

Ondanks dat beleggen risico’s met zich meebrengt (je kunt (een deel) van je inleg verliezen), kan het juist een goed middel zijn om je financiële doelen te bereiken. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO. Jij bepaalt voor welk doel je wilt beleggen, hoe lang en hoeveel je inlegt. Dat kan een eenmalig bedrag zijn of een periodieke inleg. Op basis van je wensen word je begeleid in je keuze voor het meest geschikte Profielfonds, want elk Profielfonds heeft een eigen risico. Meer informatie over Begeleid Beleggen vind je hier.

 

 Benieuwd wat je nog meer kunt doen met (spaar)geld? Ook ABN AMRO heeft nog wat tips voor je.