slimme-spaartips

Kinderen kosten een hoop. Hoe bouw je dan toch een fijn potje op voor later? Voor de studie van je kinderen bijvoorbeeld, of voor hun rijbewijs? Een spaarrekening openen is een optie, maar door de lage rente levert dat misschien niet zoveel op als je hoopt.

Daarom vijf alternatieven.

 

1. Kinderbijslag opzij zetten

Natuurlijk is zo'n extraatje fijn, maar als je de kinderbijslag niet direct nodig hebt, waarom zet je het dan niet meteen weg? Dat is elk jaar zo'n € 800 - kan je kind op z'n achttiende prima van studeren. Ook vakantiegeld, belastingteruggave en een dertiende maand zijn van die bedragen die je gemakkelijker weg zet. Of kunt beleggen. Je neemt dan meer risico, maar haalt er mogelijk ook meer uit.

 

2. Bezem door het huis

Haal elke avond je tas, broekzakken, auto en portemonnee leeg en gooi al dit kleingeld in een spaarpot. Zeker weten dat je aan het eind van het jaar een mooi bedrag overhoudt.

 

3. Onbewust sparen

Als je sparen lastig vindt, maak dan een onbewust spaarplan: stel bij je bank een aantal bedragen in die op verschillende datums in de maand naar je spaarrekening worden afgeschreven. Bijvoorbeeld op de tweede dag van de maand € 2,95, op de achtste € 6,81 en op de vijftiende € 10,89. Alsof je een pakje kauwgom koopt, maar dan anders. Nog wat trucjes: koopzegels kopen of het automatisch afronden van elke betaling die je doet.

 

Lees ook
Sparen of beleggen voor je kind? Dit zijn de belangrijkste verschillen >

 

4. Geef je salarisverhoging niet uit

Lekker natuurlijk, extra salaris, maar als je altijd al geld overhield kun je dat net zo goed opzij zetten. Zo spaar je dat bedrag dus elke maand op en bij een fijne salarisverhoging tikt dat lekker aan. Het werkt ook andersom: vallen er uitgaven weg, dan blijf je dat geld gewoon uitgeven. Alleen niet meer aan die rekeningen, maar aan je spaarpot.

 

5. Beleggen

Ondanks dat beleggen risico's met zich meebrengt (je kunt (een deel) van je inleg verliezen), kan het juist een goed middel zijn om je financiële doelen te bereiken. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO. Jij bepaalt voor welk doel je wilt beleggen, hoe lang en hoeveel je inlegt. Dat kan een eenmalig bedrag zijn of een periodieke inleg. Op basis van je wensen word je begeleid in je keuze voor het meest geschikte Profielfonds, want elk Profielfonds heeft een eigen risico. Meer informatie over Begeleid Beleggen vind je hier.

 

 Benieuwd wat je nog meer kunt doen met (spaar)geld? Ook ABN AMRO heeft nog wat tips voor je.

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

moeder-op-38

Blogger Caitlin Weaver wilde altijd jong moeder worden, maar na haar studie, huwelijk, scheiding en nog een huwelijk, was haar man ineens 46 en zij 38. Toch had ze het nooit anders gewild, schrijft ze op Scary Mommy.

 

'Toen ik hoorde dat ik zwanger was, wilde ik voor mijn kind het allerbeste', schrijft Caitlin. 'De veiligste wieg, de beste kinderarts, de beste kleuterschool én biologische kindervoeding. Maar wat achteraf het beste bleek voor zijn toekomst? Hem op oudere leeftijd krijgen.'

 

Vrouwen van haar eigen leeftijd

Wel voelt de blogger zich anders dan andere moeders: ze heeft geen jongere 'moedervriendinnen' en ook contact leggen met vrouwen van haar eigen leeftijd gaat lastig. 'Zij hebben oudere kinderen en zitten in een andere levensfase; ik blijf altijd anders.' Ze vervolgt: 'In eerste instantie probeerde ik mijn leeftijd te verbergen, maar nu ben ik gewoon eerlijk. Want ondanks het stigma ben ik blij dat ik mijn zoon op latere leeftijd heb gekregen. Voor mij voelt het fijn: ik heb mijn opleiding afgerond en heb carrière kunnen maken. Vertelt de opvang dat mijn kind ziek is? Dan ga ik weg van m'n werk zonder dat ik bang ben dat iemand mijn baan inpikt.'

 

Lees ook
Fotoserie: deze baby's lijken al behoorlijk op leeftijd >

 

Financieel op een rij

Ook vindt Caitlin het fijn dat ze alles financieel op een rij heeft én, het allerbelangrijkste, blij is met zichzelf. 'Persoonlijk lijkt mij niets moeilijker dan een kind opvoeden terwijl je er nog niet eens achter bent wie je zélf bent. Maar toegegeven: er is niet één goede aanpak voor het moederschap. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde voor onze kinderen: het best mogelijke leven.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >