portretten tienermoeders

De een was veertien en ging zwanger naar school, de ander was achttien en moest het zonder geld zien te rooien. En toch hebben deze meiden het prima gered.

Cheronne (28, huisvrouw) kreeg zoon Sem (9) toen ze 18 was. Met haar vriend Hans kreeg ze Maud (3) en Bente (2).

“Er waren tijden dat Sem en ik afwisselend sliepen in de caravan van mijn ouders en bij vrienden. We hebben in een winter maanden in het weekend bij een cafébaas gebivakkeerd en terwijl ik in de kroeg aan het werk was, sliep Sem achter in een ijskoude trailer. Doordeweeks studeerde ik.

Begin van een normaal leven

Een goede moeder zijn, dat was het enige wat ik wilde. Godzijdank kregen we uiteindelijk een eigen huisje. Dat was het begin van een normaal leven. Ik leerde Hans kennen en we kregen samen twee dochters. Mijn meiden zullen nooit begrijpen waar Sem en ik vandaan komen. Zij hebben zo’n andere start dan hun broer. We wonen in een koophuis, er zijn geen financiële problemen en iedereen slaapt ’s avonds in z’n eigen bedje.”

Bertina van Hoek (28, huishoudelijke hulp) was 10 toen ze Niels (nu 31) leerde kennen en 14 toen ze zwanger werd. Samen hebben ze drie kinderen: Joyce (14), Noah (5) en Nick (1).

“Joyce is bijna veertien jaar, net zo oud als ik toen ik zwanger raakte. Nu pas begrijp ik mijn ouders en snap ik hoe moeilijk het voor hen is geweest. Mijn ouders wisten niet eens dat ik seksueel actief was. Of een vriendje had. Mijn vader had me verboden met Niels om te gaan omdat hij een hekel aan hem had.

Hysterisch

Mijn moeder werd hysterisch toen ik pas na zes maanden opbiechtte dat ik zwanger was. Mijn vader deed dagenlang alsof ik niet bestond. Daarna deelde hij me mee dat ik het kind moest houden en mijn school moest afmaken. Dat was het. Zo kwam het dat ik tot de zomervakantie hoogzwanger op school rondwaggelde. Bij scheikunde mocht ik op de stoel van de docent zitten in plaats van op zo’n houten krukje. En mijn klasgenoten sjouwden met mijn tas. Vooral de leraren waren lief voor me; oprecht geïnteresseerd in hoe het met me ging. In de zomervakantie kreeg ik Joyce en daarna ging ik weer vrolijk naar school. Heerlijk; daar was ik even geen moeder. Na school moest ik direct naar huis om voor Joyce te zorgen. Vaarwel onbezorgde jeugd.

Niels en ik zijn nog altijd bij elkaar. Mijn vader en hij kunnen inmiddels prima door één deur. Na Joyce hebben we nog twee kinderen gekregen; wat waren die zwangerschappen anders. Ik kon genieten van mijn buik, thuis kraamvisite ontvangen, iedereen was blij. Vooral Joyce, de trotse grote zus.”

BN'er-moeders op Instagram

Van Vaderdag tot aan kroelen met een kip: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Voor alle vaders

 

Lief

 

Ik kon niet kiezen, dus werden het er drie... 💙 #goodmorning #friday #playtime #earlymorning #babyotis

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op

 

Gezinsuitbreiding

 

Eerste kennismaking van Gioia en Capo! 🐾🐾 @amalia_samipersad

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

 

Deze kan zo ingelijst worden

 

Lekker uitwaaien

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Mooie woorden

 

Het is vandaag vaderdag. Ik heb lang getwijfeld dit te schrijven. Maar dit is mijn persoonlijke pagina en ik zie de hele dag prachtige foto’s voorbij komen van vaders. Dus ik stel me kwetsbaarder op dan ooit. Dit is een normale terug komende dag voor velen. Door deze dag voel ik me wel altijd anders. Ik zie mijn vader al bijna 20 jaar niet meer. De situatie is gelopen zoals ie is gelopen en ik heb er in principe vrede mee. Maar ik geloof er heilig in dat een kind moet zien waar hij of zij vandaan komt via iemand die een vader en moederrol heeft. Een kind moet zich kunnen spiegelen aan twee verschillende meningen, zienswijzes. De zaal in kijken bij een eindtoneelstuk en twee trotse blikken zien. Bedenk maar eens wat je wel met je moeder deed en niet met je vader. Ze vormen je beide op een andere manier. Ik heb gelukkig een sterke moeder die me het gevoel heeft gegeven er 200% voor me te zijn. Toch merk ik dat mijn keuzes en zelfvertrouwen minder sterk zijn dan vrienden die beiden ouders hadden. We leven in een tijd waar scheiden schering en inslag is. Ik weet dat het soms moeilijk is om het te laten werken tussen ex-partners maar als ouder moet je je altijd volledig inzetten om de schade voor de kids te beperken. Het gaat niet om ons de ouders maar het kind. Ik ben trots op het feit dat mijn kids worden geliefd door hun ouders en stiefouders ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Dus vandaag hef ik het glas voor iedereen die zijn verantwoording neemt voor kinderen door er voor ze zijn, ze het gevoel te geven dat ze het waard zijn. Voor de vaders, alleenstaande moeders, stiefvaders, pleegouders en iedereen die zorgt. Lets nourish the future😘

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Lekker kroelen

 

Kroelkip

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

Papa is er altijd om je te vangen

 

Fijne vaderdag liefste!!! #vaderdag #SammyRose #JackieRey

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Assepoester

 

Assepoester 👠 #lief #takecare

Een bericht gedeeld door S O P H I E (de Buisonjé) (@sophiedbuisonje) op

 

Hoe verzin je het

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >