portretten tienermoeders

De een was veertien en ging zwanger naar school, de ander was achttien en moest het zonder geld zien te rooien. En toch hebben deze meiden het prima gered.

Cheronne (28, huisvrouw) kreeg zoon Sem (9) toen ze 18 was. Met haar vriend Hans kreeg ze Maud (3) en Bente (2).

“Er waren tijden dat Sem en ik afwisselend sliepen in de caravan van mijn ouders en bij vrienden. We hebben in een winter maanden in het weekend bij een cafébaas gebivakkeerd en terwijl ik in de kroeg aan het werk was, sliep Sem achter in een ijskoude trailer. Doordeweeks studeerde ik.

Begin van een normaal leven

Een goede moeder zijn, dat was het enige wat ik wilde. Godzijdank kregen we uiteindelijk een eigen huisje. Dat was het begin van een normaal leven. Ik leerde Hans kennen en we kregen samen twee dochters. Mijn meiden zullen nooit begrijpen waar Sem en ik vandaan komen. Zij hebben zo’n andere start dan hun broer. We wonen in een koophuis, er zijn geen financiële problemen en iedereen slaapt ’s avonds in z’n eigen bedje.”

Bertina van Hoek (28, huishoudelijke hulp) was 10 toen ze Niels (nu 31) leerde kennen en 14 toen ze zwanger werd. Samen hebben ze drie kinderen: Joyce (14), Noah (5) en Nick (1).

“Joyce is bijna veertien jaar, net zo oud als ik toen ik zwanger raakte. Nu pas begrijp ik mijn ouders en snap ik hoe moeilijk het voor hen is geweest. Mijn ouders wisten niet eens dat ik seksueel actief was. Of een vriendje had. Mijn vader had me verboden met Niels om te gaan omdat hij een hekel aan hem had.

Hysterisch

Mijn moeder werd hysterisch toen ik pas na zes maanden opbiechtte dat ik zwanger was. Mijn vader deed dagenlang alsof ik niet bestond. Daarna deelde hij me mee dat ik het kind moest houden en mijn school moest afmaken. Dat was het. Zo kwam het dat ik tot de zomervakantie hoogzwanger op school rondwaggelde. Bij scheikunde mocht ik op de stoel van de docent zitten in plaats van op zo’n houten krukje. En mijn klasgenoten sjouwden met mijn tas. Vooral de leraren waren lief voor me; oprecht geïnteresseerd in hoe het met me ging. In de zomervakantie kreeg ik Joyce en daarna ging ik weer vrolijk naar school. Heerlijk; daar was ik even geen moeder. Na school moest ik direct naar huis om voor Joyce te zorgen. Vaarwel onbezorgde jeugd.

Niels en ik zijn nog altijd bij elkaar. Mijn vader en hij kunnen inmiddels prima door één deur. Na Joyce hebben we nog twee kinderen gekregen; wat waren die zwangerschappen anders. Ik kon genieten van mijn buik, thuis kraamvisite ontvangen, iedereen was blij. Vooral Joyce, de trotse grote zus.”

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >