Blogger Frances Vidakovic is duidelijk: ze vindt het belachelijk dat ouders hun kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met computers, iPhones en iPads.
Lees verder onder de advertentie
Op Scary Mommy legt ze, zonder ook maar iemand te sparen, uit waarom.
‘Het ging prima’
‘Ouders denken dat ze geen andere keuze hebben’, schrijft Frances. ‘Maar ik zal je eens wat vertellen: de eerste iPhone kwam in 2007 op de markt. Dat betekent dat ouders hun kinderen al duizenden jaren op andere manieren hebben geëntertaind.’ Ze vervolgt: ‘Ik snap dat het ouderschap zwaar kan zijn. Ook ik ben vroeger met mijn kind naar de supermarkt gegaan en ging uit eten zonder dat ik een tablet bij de hand had. En raad eens? Het ging prima.’
Daarbij vindt Frances het maar een treurig gezicht, een klein kind starend naar een scherm. ‘Mijn kinderen keken heerlijk om zich heen tijdens het winkelen. Ze konden de wereld verkennen, want hun ogen waren niet centimeters verwijderd van een luide app of videoclip die ze bezighield.’ Wat ouders volgens de blogger wél moeten doen? Regelmatig naar de bibliotheek gaan of je kind muziek laten maken met potten en pannen in de keuken. Kinderen de tuin in sturen om de natuur te verkennen of denkbeeldige spelletjes verzinnen. En, volgens Frances het allerbelangrijkste: ze moeten zichzelf kunnen vermaken.’
Lees verder onder de advertentie
‘Verslavend’
‘Apps leren kinderen niet hoe de wereld werkt’, schrijft ze tenslotte. ‘Mobiele apparaten zijn verslavend en het spelen van spelletjes of het bekijken van video’s zijn niet de belangrijkste zaken in het leven.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.