‘Optreden is voor mij als ademen, het is niet weg te denken uit mijn leven’

03.05.2023 11:04
portret Floor zangeres theatermaker straatartiest Beeld: Peter van der Poort

Floor van der Poort (36) is getrouwd met Sjoerd (35) en moeder van Riv-June (1). Ze werkt als theatermaker, zangeres en straatartiest.

“Zodra ik mezelf schmink en een pruik opzet, ga ik ‘aan’. Optreden is voor mij als ademen, het is niet weg te denken uit mijn leven. Vroeger deed ik al playbackshows met mijn zussen en zat ik in toneel- en musicalgroepen.

Non-verbale acts

Met mijn bedrijf Bellamime doe ik non-verbale acts op straat, waarbij ik bijvoorbeeld een ijskoningin uitbeeld, maar ik treed ook op bij festivals en evenementen. Zo ben ik een levende draaiorgelpop geweest bij Sieneke tijdens het Songfestival in 2010 en stond ik vorig jaar in Arnhem in een kostuum vol gekleurde balletjes, ter ere van het WK volleybal.

Beide acts deed ik samen met mijn vader. Hij is theatermaker; de liefde voor entertainment heb ik niet van een vreemde. Hij nam me op mijn veertiende al mee om typetjes te spelen op feesten en partijen. Tegenwoordig is het andersom: ‘Pap, ik heb een leuke opdracht. Heb je zin?’

Lees ook – ‘Vrienden verklaarden me voor gek toen ik mijn eigen kindertheater begon’ >

Op stelten

Sinds een aantal jaar ben ik ook steltenloopster. Op stelten van een meter hoog loop ik door winkelstraten of begroet ik bezoekers bij de entree van bedrijfsfeesten. Gelukkig ben ik nog nooit gevallen – ik dans zelfs op die dingen.

Met verschillende steltengroepen treed ik op in binnen- en buitenland. We dansen met grote, zware vleugels aan onze armen. Net een work-out, en zó gaaf. Geen optreden is hetzelfde. Ook ieder publiek is anders, maar ik tover bij alle mensen een glimlach op het gezicht. Dat maakt dit werk zo mooi.

Even genieten

Met een vriendin vorm ik de Nuffe Tantes: twee gekke, humoristische typetjes. We geven voorstellingen in theaters, op basisscholen en in kinderziekenhuizen. Ouders komen ons naderhand bedanken: ‘Onze dochter had de tijd van haar leven.’ Zo mooi: dankzij onze voorstelling stappen kinderen én hun ouders uit hun medische bubbel. Even niet ziek zijn, even genieten. Sinds ik moeder ben raken dat soort optredens me nog meer.

“Mijn zoon kijkt ademloos toe: hoe zit dit?”

Riv-June komt soms kijken bij mijn straatacts of voorstellingen. Hij zit dan ademloos te kijken op papa’s schoot: hoe zit dat nou? Tot hij mijn stem hoort en me herkent, en begint te lachen. Zelf zwaait en begroet hij iedereen en zodra de muziek aangaat, begint hij te neuriën en dansen. Grote kans dat hij later ook in de spotlights zal staan.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.