‘Op mijn 24ste begon mijn arts over een stoma. Mijn grootste nachtmerrie’

18.07.2018 09:24
bikinimoeder stoma

Je hebt een stoma, een flubberbuik of één borst en gaat lekker in bikini naar het strand. “Ik blijf echt niet in de caravan zitten, ben je gek.”

Linda Koeleman (29) is verloofd met Bas (32) en moeder van Dax (2)

“Als kind had ik altijd buikpijn, diarree en nul energie. De ziekte van Crohn, hoorde ik op mijn zestiende. Ik kreeg regelmatig nieuwe medicijnen, maar niets werkte.
 

Stoma

Op mijn 24ste begon mijn arts voorzichtig over een stoma. Mijn grootste nachtmerrie. Ik vond het een vies zakje, iets voor oude vrouwen. Onzin, weet ik nu, maar destijds wilde ik er niets eens iets over lezen. Toch was een stoma vier jaar geleden mijn enige uitweg: het was dat of doodgaan.

In het begin schaamde ik me. De buikpijn was weg, maar ik droeg wijde kleren om het zakje te verhullen. Ik ging in therapie om mijn stoma te leren accepteren. Dat hielp. Nu wil ik nooit meer zonder. Ik voel me eindelijk gezond en heb energie voor tien.
 

Lees ook
COLUMN ANKE: Hoezo niet in bikini als je moeder bent? >

 

Als zij het kan

Ik durfde pas in bikini sinds ik op Facebook een foto zag van een meisje met twee stoma’s. Bij een zwembad. Haar bericht ging viral en de reacties waren louter positief. Als zij het kan, kan ik het ook, dacht ik. De allereerste keer bleef ik zo lang mogelijk op mijn strandbedje liggen. Toen ik opstond om een ijsje te halen, keek niemand. Ik heb misschien één keer meegemaakt dat iemand zo lang staarde dat het ongemakkelijk werd.

Een stoma heeft ook voordelen. Ik kan uren surfen en hoef nooit op onhandige momenten naar de wc. Mijn zoontje weet niet beter. Hij vindt het doodnormaal: hij poept uit zijn billen, mama uit haar buik.”
 

De hele portrettenserie staat in het Kek Mama Zomerboek 2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >