Onderzoek: moeders die later kinderen krijgen, leven langer

21.11.2016 01:13
Beeld: Getty Beeld: Getty

Vrouwen die na hun 25e een kind krijgen, leven vaak langer dan vrouwen die eerder moeder worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit van San Diego onder 28.000 vrouwen deed.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Public Health. Van de groep onderzochte vrouwen werd de helft negentig jaar. “Wat hen onderscheidde van de anderen was dat zij op latere leeftijd hun eerste kind kregen”, vertelt onderzoeker Aladdin Shadyab. De vrouwen die na hun 25ste moeder werden hadden niet alleen 11% meer kans om negentig te worden, ook werden ze gezonder oud. Ze hadden minder chronische ziekten zoals hartproblemen en diabetes.

Eerst een carrière?

Maar is het niet zo dat vrouwen die op latere leeftijd moeder worden dat doen omdat ze eerst een studie doen of carriere maken? Dan krijgen ze niet alleen op latere leeftijd een kind, maar hebben ze ook een hoger inkomen. En is het niet gewoon zo dat mensen met een hoger inkomen vaak ook langer leven? 

Maar ten dele, zeggen de onderzoekers. Het is zo dat vrouwen met hogere opleidingen en meer inkomen vaak ook betere toegang tot gezondheidszorg hebben. En dat is natuurlijk heel belangrijk als je oud wil worden. Dat wisten de onderzoekers ook, daarom hebben ze met die factoren (en nog vele andere) rekening gehouden. Toch komt er ook dan nog steeds uit het onderzoek dat oudere moeders langer leven. Waarom dat is, weten de onderzoekers ook niet.

Hoe later hoe beter?

Moeten vrouwen dan maar zo laat mogelijk kinderen krijgen? Nee, zeggen de onderzoekers. Op latere leeftijd kinderen krijgen brengt ook veel risico’s met zich mee voor zowel moeder als kind. Aanraden om lekker laat aan kinderen te beginnen zullen ze dan ook zeker niet doen.

Bron: NU.nl