Beeld: Getty
Beeld: Getty

Vrouwen die na hun 25e een kind krijgen, leven vaak langer dan vrouwen die eerder moeder worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit van San Diego onder 28.000 vrouwen deed.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Public Health. Van de groep onderzochte vrouwen werd de helft negentig jaar. "Wat hen onderscheidde van de anderen was dat zij op latere leeftijd hun eerste kind kregen", vertelt onderzoeker Aladdin Shadyab. De vrouwen die na hun 25ste moeder werden hadden niet alleen 11% meer kans om negentig te worden, ook werden ze gezonder oud. Ze hadden minder chronische ziekten zoals hartproblemen en diabetes.

Eerst een carrière?

Maar is het niet zo dat vrouwen die op latere leeftijd moeder worden dat doen omdat ze eerst een studie doen of carriere maken? Dan krijgen ze niet alleen op latere leeftijd een kind, maar hebben ze ook een hoger inkomen. En is het niet gewoon zo dat mensen met een hoger inkomen vaak ook langer leven? 

Maar ten dele, zeggen de onderzoekers. Het is zo dat vrouwen met hogere opleidingen en meer inkomen vaak ook betere toegang tot gezondheidszorg hebben. En dat is natuurlijk heel belangrijk als je oud wil worden. Dat wisten de onderzoekers ook, daarom hebben ze met die factoren (en nog vele andere) rekening gehouden. Toch komt er ook dan nog steeds uit het onderzoek dat oudere moeders langer leven. Waarom dat is, weten de onderzoekers ook niet.

Hoe later hoe beter?

Moeten vrouwen dan maar zo laat mogelijk kinderen krijgen? Nee, zeggen de onderzoekers. Op latere leeftijd kinderen krijgen brengt ook veel risico’s met zich mee voor zowel moeder als kind. Aanraden om lekker laat aan kinderen te beginnen zullen ze dan ook zeker niet doen.

Bron: NU.nl

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >