Beeld: Getty
Beeld: Getty

Vrouwen die na hun 25e een kind krijgen, leven vaak langer dan vrouwen die eerder moeder worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit van San Diego onder 28.000 vrouwen deed.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Public Health. Van de groep onderzochte vrouwen werd de helft negentig jaar. "Wat hen onderscheidde van de anderen was dat zij op latere leeftijd hun eerste kind kregen", vertelt onderzoeker Aladdin Shadyab. De vrouwen die na hun 25ste moeder werden hadden niet alleen 11% meer kans om negentig te worden, ook werden ze gezonder oud. Ze hadden minder chronische ziekten zoals hartproblemen en diabetes.

Eerst een carrière?

Maar is het niet zo dat vrouwen die op latere leeftijd moeder worden dat doen omdat ze eerst een studie doen of carriere maken? Dan krijgen ze niet alleen op latere leeftijd een kind, maar hebben ze ook een hoger inkomen. En is het niet gewoon zo dat mensen met een hoger inkomen vaak ook langer leven? 

Maar ten dele, zeggen de onderzoekers. Het is zo dat vrouwen met hogere opleidingen en meer inkomen vaak ook betere toegang tot gezondheidszorg hebben. En dat is natuurlijk heel belangrijk als je oud wil worden. Dat wisten de onderzoekers ook, daarom hebben ze met die factoren (en nog vele andere) rekening gehouden. Toch komt er ook dan nog steeds uit het onderzoek dat oudere moeders langer leven. Waarom dat is, weten de onderzoekers ook niet.

Hoe later hoe beter?

Moeten vrouwen dan maar zo laat mogelijk kinderen krijgen? Nee, zeggen de onderzoekers. Op latere leeftijd kinderen krijgen brengt ook veel risico’s met zich mee voor zowel moeder als kind. Aanraden om lekker laat aan kinderen te beginnen zullen ze dan ook zeker niet doen.

Bron: NU.nl

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >