Onderzoek: grootouders die op hun kleinkinderen passen, leven langer

29.09.2017 10:33

Oppassen is voor opa’s en oma’s niet alleen gezellig, het heeft ook nog een positief effect op de gezondheid. Dat blijkt uit recent onderzoek van Duitse wetenschappers onder 500 ouderen.

Zij concluderen dat grootouders die regelmatig op hun kleinkinderen passen, gemiddeld vijf jaar langer leven.

 

Kinderopvang

Dit positieve effect werd ook gezien bij ouderen zonder kleinkinderen die af en toe voor andere kinderen zorgen of mensen op een bepaalde manier helpen. Zo zouden degenen die in de kinderopvang of -verpleging werken, gemiddeld drie jaar langer leven.

 

Lees ook
VIDEO: oma wordt compleet verrast met geadopteerde kleindochter >

 

Nog een voordeel

En er is volgens deskundigen nóg een voordeel: “De zorg van ouders en opa’s en oma’s voor hun gezin heeft effect op het brein en hormoonsysteem, dat er weer voor zorgt dat je goed kunt samenwerken en graag anderen helpt”, verklaart Sonja Hilbrand, promovenda in de Psychologie.

 

‘Stressvol’

Toch moeten ouders nu niet ineens hun kinderen massaal bij opa en oma dumpen, waarschuwen de onderzoekers. “Het moet niet gezien worden als hét wondermiddel voor een langer leven. En teveel is nooit goed, juist stressvol. Maar een gemiddelde belangstelling en wat extra hulp hebben wel een positieve uitwerking op vooral de mentale gezondheid.”