Niet volgens het boekje: ‘Ik wil geen advies van het consultatiebureau’

20.04.2024 18:59
'Ik wil geen advies van het consultatiebureau'

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Neem Roelien (36) die alleen nog met haar kind naar het consultatiebureau gaat voor de vaccinaties.

Roelien: “Met mijn oudste zoon ben ik altijd braaf naar het consultatiebureau gegaan. De adviezen die ik daar kreeg waren heilig voor me en ik liet me er compleet door leiden. Ik was voor het eerst moeder geworden en wilde alles goed doen. Dit was de enige plek waar ik deskundig advies kreeg en dat nam ik heel serieus.

Consultatiebureau

Achteraf gezien heeft dit me veel strijd met mijn kind opgeleverd. Mijn zoon was langzaam met eten, hij heeft maanden moeten wennen aan de structuur van vast voedsel. Dit zorgde ervoor dat we er pas met 10 maanden voor het eerst een boterham in kregen. Dat is natuurlijk eigenlijk geen probleem, het eerste jaar is melk de basis. Het consultatiebureau liet mij geloven dat dit wel een enorm probleem was. Al bij zes maanden werd mij verteld dat hij nu echt vast voedsel moest gaan eten. De tijd van alleen melk drinken was voorbij. Iedere avond hebben we daar ontzettend voor gestreden met tranen tot gevolg, soms ook aan mijn kant.

Bijvoeding en eigen bed

Zo zijn er nog meer adviezen die ik heb opgevolgd, terwijl ik er eigenlijk niet achterstond. Maar omdat ze zo stellig werden opgedragen, voelde het alsof ik een slechte moeder was als ik het niet deed. Bijvoorbeeld dat mijn kind per se in zijn eigen bed moest gaan slapen of dat ik bijvoeding moest gaan geven. Toen er een keer echt iets met de gezondheid van mijn kind was, werd ik niet serieus genomen, terwijl ik achteraf wel gelijk bleek te hebben.

Eigen gevoel

Toen mijn tweede zoon geboren werd, besloot ik het anders aan te pakken. Inmiddels had ik meer vertrouwen in mijn eigen ouderschap en durfde ik het op mijn manier te doen. Ik ging wel naar het consultatiebureau, maar nam de adviezen met een korreltje zout. Eigenlijk ging het mijn ene oor in en mijn andere oor uit. Het resultaat? Een veel fijnere babytijd! Ik heb niks geforceerd, begon pas aan hapjes toen hij er klaar voor was, bleef heerlijk lang samen in één bed slapen en luisterde altijd naar mijn eigen gevoel.

Alleen vaccinaties bij het consultatiebureau

Inmiddels is mijn derde kind er, een meisje. Dit keer heb ik bij het consultatiebureau aangegeven dat ik er alleen kom voor de vaccinaties. Ik hoef geen wegingen, metingen en adviesgesprekken. Als moeder van drie heb ik het druk genoeg en ik doe het toch op mijn manier. Andere moeders wil ik op het hart drukken dat dit ook een optie is. Je hoeft niet te gaan. Tegen nieuwe moeders die het advies wel fijn vinden, zou ik alleen willen zeggen: laat je niet onzeker maken. Het consultatiebureau kan je het gevoel geven dat er nood aan de man is, maar de meeste dingen komen vanzelf goed.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.