Niet volgens het boekje: ‘Met twee kleine kinderen reizen we in een camperbus de wereld over’

19.06.2024 09:52

Niet iedereen bewandelt de gebaande paden tijdens de zwangerschap of het moederschap. Sommige vrouwen kiezen er zelfs voor het juist helemaal niet volgens het boekje te doen. Neem Maartje (35) die de helft van het jaar met haar gezin rondreist in een camperbus.

Maartje (35): “Toen mijn vriend en ik besloten dat we wilden proberen zwanger te worden, kwam daarbij ook een ander groot besluit. We wilden volle bak voor het ouderschap gaan en ik besloot volledig te stoppen met mijn juridische zzp-werk. Mijn hobbyblog en slimme investeringen moesten gaan zorgen voor precies voldoende inkomen, zodat ik kon genieten van (en wennen aan) het ouderschap. Ook mijn vriend heeft uiteindelijk zijn baan opgezegd. Zonder vaste werkverplichtingen in Nederland kwam al snel de vraag: waarom zouden we dan het hele jaar in Nederland blijven?

De eerste reis

Onze dochter was drie maanden toen we voor het eerst op vakantie gingen. We gingen naar Tsjechië en zouden wel zien of het ging lukken om daar een lange vakantie van drie weken van te maken. Ontzettend spannend vonden we het. Uiteindelijk bleven we anderhalve maand weg en waren we er na afloop nog lang niet klaar mee. Wel vonden we de manier van reizen – van Airbnb naar Airbnb – wat intensief. Daarom besloten we een camperbusje te bouwen. Zo zouden we altijd ons eigen huisje bij ons hebben.

Een half jaar naar het zuiden

In twee maanden bouwden we dat busje om tot camper. Vervolgens reden we naar Portugal en Spanje. We wisten toen nog niet dat we zes maanden weg zouden blijven. Vlak voor de eerste verjaardag van onze dochter waren we weer terug in Nederland. Die combinatie van lang en rustig reizen afgewisseld met thuis zijn in Nederland is gebleven. We zijn nu ongeveer de helft van het jaar met onze camper op pad. 

Tweede kind

Inmiddels doen we dat met z’n vieren, want vorig jaar kregen we een tweede kindje. Hij was acht weken oud, toen hij voor het eerst met de camper vertrok. Dat werd een reis van twee maanden door Zuid-Engeland en Wales. Met ook nog een winterreis van zes maanden was hij het grootste deel van zijn eerste levensjaar op pad.

Reacties

Onze omgeving vindt het heel leuk voor ons dat we dit zo kunnen doen, al merken we duidelijk dat het niet de standaard is. Als er iets speelt, zoals slecht slapen of de gebruikelijke peuterbuien, wordt er toch vaak geopperd of dat door het reizen komt. Of door het altijd maar met elkaar zijn, de wisselende omgeving of het warme weer. Natuurlijk vragen wij ons ook zelf regelmatig af wat het reizen met onze kindjes doet. We vinden het belangrijk altijd te blijven checken of dit voor iedereen nog steeds werkt. 

Kritische vragen

Ook een deel van mijn tweede zwangerschap waren we in het buitenland. Zeker gezien het verloop van mijn eerste zwangerschap (ernstige zwangerschapsvergiftiging, een spoedopname en een inleiding), riep dat veel kritische vragen op. Natuurlijk had ik dat gewoon met mijn verloskundige afgestemd en zorgden we dat we thuis waren voor de ‘kritieke’ termijn. We luisterden goed naar mijn lichaam. Ik deed die reis van drie maanden door de Balkan en Griekenland veel rustiger aan dan ik normaal zou doen.

Gevaarlijke bestemmingen

Ook krijgen we weleens kritiek over de bestemmingen waar we heengaan. Zo werd het wel erg spannend gevonden dat we afgelopen winter met baby en peuter overstaken naar Afrika en daar vijf weken lang Marokko verkenden. Is dat wel veilig? Kan je daar wel alles krijgen wat je nodig hebt? Wij zien het zelf als een groot avontuur. Eigenlijk smaakt die oversteek naar meer. Een keer doorrijden met als einddoel Zuid-Afrika? Verschepen naar Canada en naar Argentinië rijden? Het speelt nu allemaal door ons hoofd. Natuurlijk doen we dat soort dingen nooit ondoordacht en onderzoeken we alle risico’s, nadelen en gevaren. Maar we merken vooral dat er veel meer kan dan mensen denken. Ook met kleine kindjes. En dat is juist iets wat we hen nu meegeven!”

Je volgt de avonturen van Maartje en haar gezin via Theorangebackpack.nl.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.