Natuurdippen: ‘Als een kind zo blij sta ik een wak te hakken’

03.01.2024 05:04
Fotografie: Michał Wawrzonek, Emma Estrela, Patricia Vermeer, Eva de Greef-Sliep

Laura van Raaij (42) is samen met Pieter (42) en moeder van Reaven (10), Ranomi (8) en Romee (6). Ze dipt het hele jaar door in natuurwater en nam afgelopen winter deel aan een Expeditie in Polen. 

“Bij een gevoelstemperatuur van min zestien beklom ik afgelopen winter in mijn bikini een berg in Polen. Dat klinkt niet alleen krankzinnig, het was het ook. Maar het was óók supervet. De klim duurde drieënhalf uur en onderweg deed ik oefeningen om warm te blijven. De wind sneed dwars door me heen, maar ik probeerde in mijn bubbel te blijven. Focus. Als ik er fysiek en mentaal bijna doorheen zat, zei ik tegen mezelf: ik ben hieraan begonnen, dus ik ga het afmaken – ik kan dit.

Motivatie

Niet voor niets hangt er in mijn achtertuin een bord met de quote: your body can stand almost ­anything, it’s your mind that you have to convince. Die kocht ik als motivatie toen ik begon met natuurdippen, drie jaar geleden. Ik was getriggerd door een vriend die dat al jaren deed en reageerde op een oproep in de lokale krant. Na de eerste dip was ik verkocht. Zodra je het water uitkomt staat je lijf helemaal aan. Alsof je in de fik staat, maar dan op een goede manier. Sindsdien dip ik meerdere keren per week in een rivier of ven in het bos.

“Door te dippen ga ik uit mijn hoofd, het voelt als een reset”

Omdat ik hoogsensitief ben komen ­prikkels nog intenser binnen. Door te dippen ga ik uit mijn hoofd, het voelt als een reset. Ook heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik vond het altijd verschrikkelijk dat ik van nature mager ben en dat mensen daar een ­mening over hadden, maar nu interesseert me dat niet meer.

De kou trotseren

Op de perfecte dipochtend schijnt de zon en hangt er mist over het water. Of beter nog, het ijs. Ik sta dan als een kind zo blij een wak te hakken – schaatskoorts, maar dan omgekeerd. Voorbijgangers zeggen bewonderend: ‘Ik zou het niet kunnen.’ Maar dat is het mooie aan de kou trotseren: iedereen kan het, met de juiste mindset. Daarmee bereikte ik ook de top van die berg.

Waarom ik me voor die expeditie had opgegeven? Ik hou van een uitdaging en het voelde gewoon als iets wat ik moest doen. Eenmaal boven kwam de ontlading: tranen stroomden over mijn wangen. Wát een euforisch gevoel – ik had het gewoon geflikt! De klim was once in a lifetime, maar natuurdippen zal ik de rest van mijn leven blijven doen. Met mijn dipmaatjes, hoogbejaard in een badpak. Ik zie het nu al voor me.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.