Teveel last van prikkels: zo help je een hoogsensitief kind

25.01.2023 12:13
prestatiedruk_bij_kinderen_podcast

Kan je kind volledig van slag raken van een kriebelend label of lichtflitsen in een film? Dan kan dit betekenen dat je kind hoogsensitief is. Hoe kan je hooggevoeligheidherkennen bij je kind?

En vooral: hoe kun je als ouder helpen?

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit (HSP) is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Het kan dus ook niet worden vastgesteld door een psychiator of psycholoog. Het is een aangeboren karaktereigenschap.  Hoogsensitieve kinderen verwerken prikkels lastiger en het kost meer energie. Het wordt het verward met angstig of lastig zijn, maar HSP’ers zijn gevoeliger en denken vooral langer over dingen na. Uit onderzoeken blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen (15 tot 20% van de kinderen) hoogsensitief is.

Kenmerken:

Hieronder vind je de meest voorkomende kenmerken bij hooggevoelige kinderen. Ieder kind is uniek en dus kunnen de kenmerken bij jouw kind anders zijn. Dit zijn enkele kenmerken die het vaakst voorkomen.

  • Gevoeliger voor prikkels zoals harde geluiden, fel licht of drukte
  • Perfectionistisch
  • Slecht tegen verandering kunnen
  • Intens en intuïtief
  • Vaak moe
  • Vermijdingsdrang
  • Nieuwsgierig en bedachtzaam
  • Gevoelig voor stemming van anderen
  • Veel piekeren
  • Moeite met verrassingen

Zo kun je je kind helpen

Gelukkig zijn er een hoop tips waarmee je de omgeving voor je hoogsensitieve kind zo prettig mogelijk kan maken.

Bied structuur en voorspelbaarheid

Kinderen die hoogsensitief zijn, hechten veel waarde aan structuur. Zorg voor structuur en voorspelbaarheid in het leven van je kind. Dit kun je doen door een vaste dagindeling te maken, betrek je kind hier ook in. Probeer deze routine vast te houden, ook tijdens vrije dagen en vakantie.

Wees terughoudend met drukke omgevingen

Overal zijn prikkels in het dagelijks leven: lawaai en drukte zijn niet altijd te vermijden. In situaties vol prikkels moet een hooggevoelig kind enorm veel energie gebruiken om alle informatie te verwerken. Hierdoor kunnen ze boos, fel of agressief reageren.  Geef je kind de ruimte en de tijd om zich terug te trekken na dit soort situaties. Vraag ook aan je kind waar het zelf behoefte aan heeft.

Heb geduld

Hoogsensitieve kinderen zijn erg nieuwsgierig, stellen vaak ingewikkelde vragen en denken vaak een stap verder. Probeer altijd antwoord te geven op de vragen en geef ze ruimte voor hun nieuwsgierigheid.

Rust

Hoogsensitieve kinderen hebben meer behoefte aan rust. Zorg dat je kind voldoende slaapt en geef je kind vaste rustmomenten op een dag. Zorg ook dat je kind een plekje heeft waar het zich kan terugtrekken als het even nodig is.

Geef je kind tijd

Hoogsensitieve kinderen schatten risico’s hoger in en staan daardoor minder open voor het onbekende. Zo leren ze bijvoorbeeld laat fietsen. Probeer je kind dan niet te pushen, daardoor creëer je weerstand. Wat beter werkt: erken de angst en bedenk samen hoe je hier stapje voor stapje overheen kan komen.

Leer je kind voor zichzelf te zorgen

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak teveel gefocust op de omgeving, waardoor ze het moeilijker vinden goed voor zichzelf te zorgen. Leer je kind hoe ze op hun grenzen letten en dat ze na drukte weer uitrusten en opladen. Klinisch psycholoog Van Hoof schreef twee boeken over hoogsensitiviteit en zegt daarover in Psychologie Magazine: “Ik weiger kinderen in eerste instantie te ‘behandelen’. Als ouders laten zien hoe je goed voor jezelf zorgt, verdwijnen de problemen in negen van de tien gevallen.”

Positivitieit

Is je kind hoogsensitief? Grote kans dat ‘ie een heleboel dingen uitstekend kan. Volgens Van Hoof kunnen HSP’ers makkelijk verbanden leggen, details zien, creatief zijn en hebben ze oog voor een ander. Benadruk die positieve kanten en licht die karaktereigenschappen uit.

Leraren op de hoogte stellen

Breng de juf of meester van je kind op de hoogte. Zo kan er ook in de klas rekening mee worden gehouden, zodat ook de klas een veilige omgeving voor je kind is.

Bron: Psychologie magazine

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.