‘Zes weken na de bevalling wilde hij weer seks, maar ik nog niet’

19.05.2022 10:48
hoe vaak seks per maand normaal Beeld: Shutterstock
Het moederschap is ontzettend mooi, maar ook lastig en iets wat je onzeker maakt. Lezen dat andere moeders hetzelfde meemaken, kan helpen. In deze reeks vertellen vijf moeders hoe zij, bijvoorbeeld door het lezen van persoonlijke verhalen, het moederschap relativeren.

Een kind krijgen brengt een hoop geluk en liefde met zich mee. Je stort je volop in het moederschap en je pasgeboren baby krijgt alle aandacht. Dat je partner in die tijd misschien wat minder aandacht krijgt, is dan best logisch. Lisa (29), moeder van Mitch (1), herkent dit. “Aan het begin voelde ik afstand tussen ons.”

Zwangerschap

Lisa en haar man Nick hebben elkaar in 2015 ontmoet via Tinder. Nooit hadden ze verwacht dat er zo’n succesvolle relatie uit zou komen. “Het ging allemaal wel heel snel, na een half jaar huurden we samen een huis. Daarop kregen we soms reacties vanuit onze omgeving: ‘Oh, is dat niet een beetje snel?’ vroegen ze dan. Maar wij dachten: als het goed voelt, dan voelt het goed. Inmiddels zijn we getrouwd, hebben we een koopwoning en zijn we ouders van een zoontje. Lisa vond haar zwangerschap heel bijzonder. De momenten dat ze haar kind voelde in haar buik, vond ze erg speciaal. Wel was ze blij toen het einde naderde, vooral voor Nick. “Hij zei dat hij blij was dat hij ook eindelijk een band kon opbouwen met het kindje. Ik snapte dat heel goed en ik gunde hem dat ook.”

Behoefte

“Toen Mitch er eenmaal was, probeerden we veel met z’n drieën te doen. Ik ben redelijk nuchter en pak veel zelfstandig op. Doordat ik in een kinderopvang werk, heb ik veel ervaring met kinderen. Nick was aan het begin wat meer teruggetrokken en voorzichtig. Soms dacht hij: jij hebt er verstand van, dus ik laat het maar even gebeuren. Aan het begin voelde ik daardoor een beetje afstand tussen ons.” Een baby vereist natuurlijk veel aandacht en heeft behoeftes. Op een gegeven moment merkte Lisa dat Nick haar aandacht miste. “Toen ik hem vertelde dat ik het fijn vond dat hij er was, vond hij dat fijn om te horen, omdat hij dacht dat ik het ook wel alleen zou kunnen. Vanaf toen heb ik geprobeerd om hem vaker een complimentje te geven. Dat maakt hem zekerder van zichzelf.”

Intimiteit

Een paar weken na de bevalling merkte Lisa dat Nick steeds meer behoefte had aan intimiteit. Zij was daar zelf minder mee bezig. “Als je moeder wordt, krijg je daarbij ook een dubbele rol: die van moeder en partner. Ik wilde mij heel erg focussen op mijn nieuwe rol als moeder. Maar daarbij moest ik Nick niet vergeten. Dus toen Nick behoefte voelde om intiemer te zijn, merkte ik dat hij ook wat meer aandacht van mij nodig had. Ik vind alleen knuffelen ook heel fijn, maar dat is bij mannen misschien toch anders.”

Lees ook: Cindy stopte met werken om bij haar zoon te zijn: ‘De tijd gaat zo snel'

Relativeren

“Ik las in Kek Mama een artikel over dit onderwerp. Dat het vaker voorkomt dat mannen een paar weken na de bevalling behoefte krijgen aan intimiteit, terwijl vrouwen daar nog niet altijd op zitten te wachten. Daar herkende ik mij heel erg in en ik vond het prettig om te lezen dat ik niet de enige was, dat anderen hetzelfde voelen.” Lisa had gelukkig een makkelijke zwangerschap en een snelle bevalling. Ze herstelde vrij snel en na een tijdje was ze klaar voor meer intimiteit met Nick. “Op een gegeven moment dacht ik: we proberen het gewoon. En dat ging gelukkig best goed.”

Gesloten

“Het is fijn dat we de intimiteit terug hebben gevonden. Toch merk ik dat mijn libido na de geboorte van Mitch lager is geworden. Voor mij hoeft seks niet meer per se elke week. Als ik 's avonds in bed lig, ben ik blij dat ik kan slapen, want dan ben ik gewoon moe. Wat ook niet helpt, is dat ik bang ben dat Mitch ons misschien hoort.” Lisa denkt dat zij en Nick wat betreft seks op dezelfde lijn zitten, maar hij praat er niet makkelijk over. “We hebben van het begin af aan afgesproken dat als er iets is, we dat moeten bespreken. Dat is soms lastig, omdat hij wat meer gesloten is. Toch weet ik dat ik alles tegen hem kan zeggen en hij weet dat hij alles tegen mij kan zeggen.”

Alleen

Lisa en Nick hebben nu ruim een jaar kunnen wennen aan het leven met z’n drieën. En ze vinden het fantastisch. “We zijn heel gelukkig samen. Toch mis ik soms nog wel die momenten dat Nick en ik even alleen zijn. Dat Mitch bij opa en oma is, zodat wij lekker uit eten kunnen of naar de film. Dat we alleen partners zijn, en even geen vader en moeder. Alleen het komt er gewoon niet van. Maar we hebben ook zeker niks te klagen hoor. We hebben tenminste het geld om wat leuks te gaan doen, dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Er zijn ook genoeg gezinnen die dit ook graag willen doen, maar het geld er niet voor hebben. Dus daar ben ik heel dankbaar voor.” Lisa kijkt uit naar de eerste vakantie met z’n drieën. Dat kon het afgelopen jaar niet vanwege corona. “Dan is Mitch er natuurlijk bij, maar dan heb je even geen last van alle invloeden van buitenaf. Heerlijk even uit je dagelijkse bubbel.”

Band opbouwen

“Ik zie de toekomst heel positief tegemoet. Wel houd ik in mijn achterhoofd dat het goed is om bepaalde taken ook gewoon eens uit handen te geven. Mitch aankleden, in bad doen, verschonen: eigenlijk doe ik dat vaak zelf. Daardoor bouw ik een goede band op met Mitch, die heel erg aan mij gehecht is. Het is goed om dit vaker aan Nick over te laten, zodat hij ook de kans krijgt om een band met hem op te bouwen. Als Mitch huilt, wil Nick hem graag troosten, maar als hij alleen maar door wil getroost wil worden, is dat natuurlijk erg frustrerend voor Nick. Als ze meer tijd met elkaar doorbrengen, komt het wel goed. Het is volgens mij nooit te laat om een goede band met je zoon op te bouwen.”

Lisa

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een
abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.