‘Zes weken na de bevalling wilde hij weer seks, maar ik nog niet’

02.06.2023 10:48
hoe vaak seks per maand normaal Beeld: Shutterstock

Als je een kind krijgt, is de kans groot dat alle liefde en aandacht naar je pasgeboren baby gaat. Dat je na de bevalling daardoor minder belangstelling hebt voor je partner, is dan ook best logisch. Lisa (29), moeder van Mitch (1), herkent dit. “Aan het begin voelde ik afstand tussen ons.”

Lisa en haar man Nick hebben elkaar in 2015 ontmoet via Tinder. Nooit hadden ze verwacht dat er zo’n succesvolle relatie uit zou komen. “Het ging allemaal wel heel snel, na een half jaar huurden we samen een huis. Daarop kregen we soms reacties vanuit onze omgeving: ‘Oh, is dat niet een beetje snel?’ vroegen ze dan. Maar wij dachten: als het goed voelt, dan voelt het goed. Inmiddels zijn we getrouwd, hebben we een koopwoning en zijn we ouders van een zoontje. Lisa vond haar zwangerschap heel bijzonder. Vooral de momenten dat ze haar kind voelde in haar buik, vond ze erg speciaal. Wel was ze blij toen het einde naderde, vooral voor Nick. “Hij zei dat hij blij was dat hij ook eindelijk een band kon opbouwen met het kindje. Ik snapte dat heel goed en gunde hem dat ook.”

Intimiteit

Zes weken na de bevalling merkte Lisa dat Nick steeds meer behoefte had aan intimiteit. Zij was daar zelf minder mee bezig. “Als je moeder wordt, krijg je een dubbele rol: die van moeder en partner. Ik wilde mij focussen op mijn nieuwe rol als moeder. Maar daarbij moest ik Nick niet vergeten. Dus toen Nick behoefte voelde om intiemer te zijn, merkte ik dat hij ook wat meer aandacht van mij nodig had. Ik vind alleen knuffelen ook fijn, maar dat is bij mannen misschien toch anders.”

Lees ook: Herstellen na bevalling onder goede begeleiding

Relativeren

“Ik las in Kek Mama een artikel over dit onderwerp. Dat het vaker voorkomt dat mannen een paar weken na de bevalling behoefte krijgen aan intimiteit, terwijl vrouwen daar nog niet altijd op zitten te wachten. Daar herkende ik mij heel erg in en ik vond het prettig om te lezen dat ik niet de enige was, dat anderen hetzelfde voelen.” Lisa had gelukkig een makkelijke zwangerschap en een snelle bevalling. Ze herstelde vrij snel en na een tijdje was ze klaar voor meer intimiteit met Nick. “Op een gegeven moment dacht ik: we proberen het gewoon. En dat ging gelukkig best goed.”

Gesloten

“Het is fijn dat we de intimiteit terug hebben gevonden. Toch merk ik dat mijn libido na de geboorte van Mitch lager is geworden. Voor mij hoeft seks niet meer elke week. Als ik ’s avonds in bed lig, ben ik blij dat ik kan slapen, dan ben ik moe. Wat ook niet helpt, is dat ik bang ben dat Mitch ons misschien hoort.” Volgens Baby Op Komst hebben baby’s er geen last van als hun ouders seks hebben. Een baby weet niet wat seks is en kent de gêne die wij hebben ook niet. Voor een baby is een goede sfeer tussen ouders wel heel belangrijk. En onthoud dat je op een heleboel manieren van elkaar kunt genieten, wellicht is het verstandig om de eerste keer niet tot penetratie over te gaan.

Lees ook: Seks na de bevalling

Lisa denkt dat zij en Nick wat betreft seks op dezelfde lijn zitten, maar hij praat er niet makkelijk over. “We hebben van het begin af aan afgesproken dat als er iets is, we dat moeten bespreken. Dat is soms lastig, omdat hij wat meer gesloten is. Toch weet ik dat ik alles tegen hem kan zeggen en hij weet dat hij alles tegen mij kan zeggen.” Veel partners zijn na een bevalling erg terughoudend. Dit uit angst dat ze je pijn doen, maar ook omdat ze zelf bezorgd zijn hoe het zal gaan. Als je merkt dat je partner geen toenadering zoekt, probeer er dan met elkaar over te praten. Dit kan erg opluchten en je ontdekt misschien ook waarom de ander geen toenadering zoekt, aldus Baby Op Komst.

Alleen

Lisa en Nick hebben nu ruim een jaar kunnen wennen aan het leven met z’n drieën. En ze vinden het fantastisch. “We zijn heel gelukkig samen. Toch mis ik soms nog wel die momenten dat Nick en ik even alleen zijn. Dat Mitch bij opa en oma is, zodat wij lekker uit eten kunnen of naar de film. Dat we alleen partners zijn, en even geen vader en moeder. Alleen het komt er gewoon niet van. Maar we hebben ook zeker niks te klagen hoor. We hebben tenminste het geld om wat leuks te gaan doen, dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Er zijn ook genoeg gezinnen die dit ook graag willen doen, maar het geld er niet voor hebben. Dus daar ben ik heel dankbaar voor.” Lisa kijkt uit naar de eerste vakantie met z’n drieën. Dat kon steeds niet vanwege corona. “Dan is Mitch er natuurlijk bij, maar heb je geen last van alle invloeden van buitenaf. Heerlijk even uit je dagelijkse bubbel.”

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een
abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.

Bron: Baby Op Komst