Moet een kind meehelpen in het huishouden? ‘Jong geleerd, is oud gedaan’

13.12.2022 16:19
schoonmaken calorieën

Tafel afruimen, bord in de vaatwasser zetten, speelgoed opruimen: veel ouders vinden dat een kind prima kan helpen in het huishouden. Wat vinden jullie? We vroegen het met een stelling op social media.

Een greep uit de reacties.

Kind moet helpen in het huishouden: ja of nee?

  • Ankie: “Jong geleerd, oud gedaan! Mijn kids moesten altijd helpen met de afwas, hun eigen kamer stoffen en zuigen en hun eigen bed verschonen, niks mis mee!”
  • Monique: “Als ik het vraag wel en dat doet hij ook. Maar ik heb voor een kind gekozen, niet voor een huishoudster…”
  • Ellen: “Ja zeker. Je eigen bord opruimen. Mijn 12 en 8-jarige helpen mee vaatwasser uit en inruimen. Kunnen de wasmachine aanzetten en gooien was in de droger. Is geen probleem en het is niet dat ze dat alle dagen moeten doen. Maar wanneer wij beide werken en 1 van hen is de middag thuis, kunnen zij dat prima doen.”
  • Kirsten: “Tafeldekken en afruimen, samen de vaatwasser uitruimen, je eigen spullen opruimen en je kleding in de wasmand gooien en als ‘ie vol is bij de trap zetten. Het zijn kleine dingen die een kind prima kan doen. Meestal vinden ze het leuk om te helpen maar door ze die taakjes aan te bieden, krijgen ze het wel in hun systeem. Jong geleerd is oud gedaan enzo!”
  • Suzy: “Zoon van 8 en dochter van 4 helpen allebei mee. Vaatwasser uitruimen, eigen bord opruimen na het eten, hun eigen was in de kast doen met wat hulp, tafeldekken, eigen speelgoed opruimen. Soms willen ze ‘stofzuigen’. Vind het gewoon normaal. Hoort erbij.”

Lees ook: Kind laten helpen in de keuken: dít zijn leuke (en veilige) klusjes per leeftijd

  • Anahit: “Zeker weten! Mijn zoontje van 3 weet precies welke taak van hem is (vaatwastablet erin doen, vaatwasser dicht doen en aanzetten). Niet heel gecompliceerd, maar het werkt wel.”
  • Claudia: “Nee hoor, bij mij niet. Ze vinden het wel heel leuk om te helpen met koken. Dus dat doen we vaak gezellig samen.”
  • Kim: “Ja absoluut. Ze zullen de dingen uiteindelijk toch moeten leren. Ik heb het zelf moeten ondervinden als je het niet geleerd krijgt. Erg leuk als je op jezelf gaat wonen.”
  • Rianne: “Ik verwacht niet dat ze standaard meehelpen, maar af en toe vraag ik hen om iets voor me te doen omdat ik er niet aan toe kom of het niet red ivm werkzaamheden oid. Dat doen ze altijd zonder morren. Ik vind het fijn om op hen terug te kunnen vallen als de nood aan de man komt, dat is voor mij genoeg.”
  • Lauren: “Natuurlijk! Een huishouden draai je met elkaar en ze leren hier ook dat je het samen moet doen. Elkaar helpen vanuit liefde is heel belangrijk.”

De feestdagen staan voor de deur. Ben jij nog op zoek naar cadeau inspiratie? Wij hebben een perfecte kerstdeal voor je: 4x Kek Mama magazine voor maar 15 euro. Kek Mama is de #1 glossy voor moeders, met kinderen van 0 tot 12 jaar. Kek Mama brengt je elke maand eerlijke verhalen, persoonlijke interviews en herkenbare columns. Sluit snel de deal af, want op=op.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kek Mama (@kekmamamagazine)