Hoe praat je met je kind over de oorlog in Oekraïne?

02.03.2022 12:23
hoe praat je met kind over oorlog

Nu de oorlog in Oekraïne het nieuws al dagen domineert, heeft je kind er ongetwijfeld ook over gehoord. Maar hoe ga je hier als ouders mee om? 

Op Trouw.nl geeft orthopedagoog Daniëlle Goedhart-Bax tips hoe je er samen over kunt praten.
 

Helden

“Blijf feitelijk”, zegt Goedhart. “Treed niet te veel in detail, maar bedenk bijvoorbeeld hoe het NOS Jeugdjournaal het zou doen. Dat heeft een heel goede toon. Poetin wil ‘meer land’ en ‘meer macht’, hij wil ‘de baas spelen’. Maar ga het niet hebben over alle economische belangen, of wat Poetin mogelijk allemaal van plan is. Kinderen kunnen dat allemaal nog niet relativeren.” Daarbij is het volgens de orthopedagoog goed om het ook over de helden van de oorlog te hebben. “Het Rode Kruis, of mensen die met een bus op weg gaan om hulpgoederen te leveren of vluchtelingen op te halen. Dat zijn de lichtpuntjes.” Of doe samen mee aan een inzamelings- of hulpactie. “Het is goed om iets te doen.”
 

Broertjes of zusjes

Ook een belangrijke tip: probeer mee te kijken als je kind naar het Jeugdjournaal kijkt en laat niet jouw eigen zorgen, maar de vragen van je kind over de oorlog leidend zijn. “Sluit aan bij wat zij zelf willen weten.” Vindt je jongere kind het lastig om over de oorlog te praten, maar wil je oudere kind er wel meer over weten? Wacht dan tot je jongste naar bed is. “Vertel dat hun broertje of zusje er nog te klein voor is, en dat je er wel over doorpraat als die naar bed is. Dan voelen ze zichzelf extra groot.”

Meer tips lees je op de website van Trouw

 

Volg Kek Mama op Facebook voor meer nieuws >