‘Moet ik onze vakantiebestemming aanpassen op mijn ex?’

10.05.2022 06:32
dilemma vakantie aanpassen op ex Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Véronique (37) is co-ouder van Anne (10) en Marije (9).

“Twee jaar geleden scheidden de vader van mijn dochters en ik in volle vrede. De koek was op, andere toekomstdromen en meer van dat soort clichés, die in ons geval meer dan waar waren. Ik had er vrede mee dat hij een paar maanden later een nieuwe relatie kreeg, hij accepteerde dat ik onze kinderen meenam op heldhaftiger avonturen dan hij eigenlijk aankon, qua nachtrust. Raften, hiken in de bergen. Leven en laten leven, was altijd ons motto, wetende dat ieder van ons het beste voor had met de meiden.

Doorreis

Alleen, nu wil zijn vriendin per se in de zomer naar Zuid-Frankrijk, ik moet mijn vakantie nog plannen. Eigenlijk droomden we van avontuur in Oostenrijk, of watersporten in Italië. Maar de stiefmoeder van mijn kinderen wil na hun eerste drie weken van de zomervakantie met onze kinderen op doorreis naar Spanje. En nu wil mijn ex dat ik de kinderen ophaal in zijn vakantieregio, om daarna mijn weken met hen in te vullen. Want op en neer naar Nederland, wanneer je vanuit Zuid-Frankrijk naar de costa toert; dat is in zijn optiek geen optie.

Lees ook: Waar moet je aan denken als je kinderen hebt en gaat scheiden? >

Alleen reizen

Ik had het prima gevonden als we waren gaan surfen in Biarritz. Of gingen abseilen in de Pyreneeën. Maar dat zijn onze plannen niet, en Zuid-Frankrijk ligt niet bepaald op de route naar Oostenrijk of Italië. ‘Prima’, appte mijn ex, ‘dan zet ik ze gewoon op de trein naar Nederland, en vertrekken jullie vanaf daar naar jullie bestemming.’ Ik stikte nog niet in mijn koffie. Op de trein? Twee meisjes van 9 en 10? Alléén?

‘Vliegen is ook een optie’, reageerde hun vader droogjes. ‘Dan krijgen ze escorte van een stewardess.’ Maar daar wil ik al helemaal niets van weten. Ze zouden niet de eerste kinderen zijn die zo tussen (expat)ouders reizen, maar dit is spannender dan ik als moeder kan loslaten. Tegelijkertijd vind ik niet dat mijn ex mij kan verplichten mijn vakantie met onze kinderen aan te passen op de zijne. Of wel?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.