Moeder schrijft dankbrief aan alle moeders met oudere kinderen

04.07.2018 08:45
moeders oudere kinderen dankbrief Beeld: Unsplash

De eeuwige competitie onder moeders: Elizabeth Baker is er immuun voor. Maar voor bemoedigende woorden van oudere moeders, is ze extra dankbaar.

Ze geeft het ronduit toe: Elizabeth vindt peuters en kleuters opvoeden veel moeilijker dan ze ooit had gedacht, schrijft ze op ScaryMommy. Gelukkig omringt ze zich met moeders die dat herkennen en die elkaar steunen, en schrijft ze van zich af op internet. Dé plek waar je soms flinke klappen krijgt, juist van moeders die al verder zijn in het ouderschap en haar veroordelen om haar opvoeding, schrijft Elizabeth. Maar óók de plek waar ze medeleven krijgt van vrouwen die zich herinneren hoe het was, die worsteling met kleine kinderen. En daar is ze ongelooflijk dankbaar voor.
 

Lees ook
7 dingen die ik moeilijk vind aan opvoeden >

 

‘Als je denkt dat het nú moeilijk is…’

‘Want jullie bemoedigende woorden voorkomen dat ik onzeker word als moeder’, schrijft ze. ‘Dank voor jullie eerlijkheid. Dat het opvoeden van grote kinderen zo z’n (grote) uitdagingen kent, maar dat peuters daar echt niet voor onderdoen. Dank dat jullie me niet om de oren slaan met opmerkingen als “Nou, als je denkt dat het nú moeilijk is, wacht maar…” en “Geniet er maar van, want voor je het weet is het voorbij”. Hallo, dat weet ze wel, maar dat maakt de struggle er nu niet makkelijker op.

Dat andere moeders beloven dat sommige dingen in het moederschap heus makkelijker worden is voor haar dé houvast op dagen dat ze het liefst ‘met gierende banden weg zou rijden’. Tegen die moeders wil zij juist zeggen: ‘Ik respecteer je. Ik zie ook hoe moeilijk het is om grotere kinderen op te voeden, juist in deze tijd van social media.’ Dat daar toch slimme, bedachtzame, lieve kinderen uit voortkomen, verdient wel wat lof, vindt Elizabeth. Want ieder kind en elke familie is anders, benadrukt ze, maar één ding hebben alle ouders gemeen: opvoeden is in elke fase verdomd moeilijk.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >