moeders oudere kinderen dankbrief
Beeld: Unsplash

De eeuwige competitie onder moeders: Elizabeth Baker is er immuun voor. Maar voor bemoedigende woorden van oudere moeders, is ze extra dankbaar.

Ze geeft het ronduit toe: Elizabeth vindt peuters en kleuters opvoeden veel moeilijker dan ze ooit had gedacht, schrijft ze op ScaryMommy. Gelukkig omringt ze zich met moeders die dat herkennen en die elkaar steunen, en schrijft ze van zich af op internet. Dé plek waar je soms flinke klappen krijgt, juist van moeders die al verder zijn in het ouderschap en haar veroordelen om haar opvoeding, schrijft Elizabeth. Maar óók de plek waar ze medeleven krijgt van vrouwen die zich herinneren hoe het was, die worsteling met kleine kinderen. En daar is ze ongelooflijk dankbaar voor.
 

Lees ook
7 dingen die ik moeilijk vind aan opvoeden >

 

‘Als je denkt dat het nú moeilijk is…’

‘Want jullie bemoedigende woorden voorkomen dat ik onzeker word als moeder’, schrijft ze. ‘Dank voor jullie eerlijkheid. Dat het opvoeden van grote kinderen zo z’n (grote) uitdagingen kent, maar dat peuters daar echt niet voor onderdoen. Dank dat jullie me niet om de oren slaan met opmerkingen als “Nou, als je denkt dat het nú moeilijk is, wacht maar…” en “Geniet er maar van, want voor je het weet is het voorbij”. Hallo, dat weet ze wel, maar dat maakt de struggle er nu niet makkelijker op.

Dat andere moeders beloven dat sommige dingen in het moederschap heus makkelijker worden is voor haar dé houvast op dagen dat ze het liefst ‘met gierende banden weg zou rijden’. Tegen die moeders wil zij juist zeggen: ‘Ik respecteer je. Ik zie ook hoe moeilijk het is om grotere kinderen op te voeden, juist in deze tijd van social media.’ Dat daar toch slimme, bedachtzame, lieve kinderen uit voortkomen, verdient wel wat lof, vindt Elizabeth. Want ieder kind en elke familie is anders, benadrukt ze, maar één ding hebben alle ouders gemeen: opvoeden is in elke fase verdomd moeilijk.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moederschap burnout
Beeld: Unsplash

Joanna McClanahan balanceert op het randje van een burnout. Een moederschapsburnout, om precies te zijn.

Het is halfzes ’s ochtends wanneer haar peuter haar wakker maakt na een enge droom. Joanna knuffelt hem, kijkt een tekenfilmpje, geeft hem een schone luier en iets te eten. Ondertussen maalt ze in haar hoofd al over alle klussen die haar te doen staan die dag. Afspraken nakomen, boodschappen doen, dingen onthouden. Ze stopt alvast een was in de machine, als ook haar oudere dochter wakker wordt. En dan moet de dag nog beginnen.

Haar leven als moeder: Joanna ervaart het als een eindeloze uitputtingsrace. De kinderen moeten van hot naar her gezeuld. Er dienen ruzies beslecht te worden, brandjes geblust en woedeaanvallen getemperd. De stortvloed aan kindervragen stopt nooit en dan wil ze ook emotioneel nog beschikbaar zijn voor haar gezin, schrijft ze op ScaryMommy. O ja, en ze werkt ook nog. Vanuit huis. Terwijl de kinderen door haar deadlines denderen.

 

Te gestrest om te slapen

Ze is moe. Zo moe, dat ze op een gegeven moment maar gewoon toegeeft, aan het gedrein van haar zoon en dwarse gedrag van haar dochter. ‘En wanneer ze dan eindelijk in bed liggen, kan ík alsnog niet slapen, omdat ik me alweer druk maak om de lijst met taken die me morgen te wachten staat. En de dag daarna, en de volgende week.’

Ze kan een hoop hebben, maar hier krijgt ze een burnout van, schrijft ze. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst wakker werd zonder nog steeds doodmoe te zijn.’ Want ja, ook haar nachten zijn druk, en eerder een serie korte dutjes dan een echte nachtrust van zes (ja, zes: ze moet wel realistisch blijven) uur.
 

Lees ook
Mama heeft een burn-out: 'Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte' >

 

Geen fut voor vriendinnen

Het punt is: Joanna heeft geen vangnet van oppasoma’s en medemoeders. Ze heeft de fut niet om nieuwe vrienden te maken. ‘Een moederschapsburnout komt niet alleen door de uitputting en stress die we ervaren, maar ook door eenzaamheid. Je raakt geïsoleerd, wanneer je te gesloopt ben om ook maar een praatje aan te knopen.’

Ze heeft het gevoel dat ze op het punt staat te knakken. ‘Maar dan spreek ik mezelf toe dat deze periode niet voor altijd duurt. Er komt een moment dat mijn kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ik me alleen nog maar hoef te focussen op mezelf. Al weet ik nu al dat ik ook dan nog non-stop voor ze klaar zal staan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van een picknick tot aan lieve familiekiekjes: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Picknicken

 

Picknick met mijn kinderen.... die zijn inmiddels aan het spelen en ik zit met deze jongens! #gezellig

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


3 op een rij


Krijg je met dat weer

 

Even lunchen... 😅🌞🌡

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers) op


Gezellige boel


Lief

 

Kleine Leontientje met pop Liebelientje ❤️

Een bericht gedeeld door Leontine Borsato (@leontineborsato) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

De schoenen van mama

 

Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right! 👠 #momsshoes #ladyloulou

Een bericht gedeeld door • THISISDO • (@thisisdo) op


Willen wij ook

 

Stiekem wil ik Jonah's kamer.. 🐆🌿💚

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op


Springend de week beginnen


Lief

 

❤️ Ik ben aan t werk en krijg deze foto. Pfff man zo lief

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Mowgli

 

My little Mowgli 😍

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >